Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Aslan 

všechny recenze uživatele

Príbeh o srdci chlapca a muža. Každý chlapec potrebuje skutočného otca, a v tomto príbehu ho Chuck nachádza. Nech je nádejou pre všetkých mužov, ktorým sa nedostalo v detstve toho čo sa malo. A inšpiráciou aby mohli dať svojím chlapcom to čo skutočne potrebujú. Mel, je skvelý režisér aj herec v tomto snímku. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ľudia na minulosť myslia často, ale nech je, aká je, je preč.“ Príjemný, civilný, ale možno až príliš tuctový a miestami nudný režijný debut Mela Gibsona, ktorý sa svetu pokúsil dokázať, že nie je len akčný búchač, frajer a sexidol, ale i talentovaný režisér. Ale to dokázal až svojimi neskoršími filmami (Statočné srdce, Umučenie Krista, Apocalypto). Muž bez tváre je komorná dráma o dôležitých veciach, ale trochu jej ubližuje málo rázna réžia, scenár plný klišé a myslím si, že aj Gibson v titulnej úlohe. Posledná scéna s vojenskou slávnosťou (a „vodná teória“) patrí k mojim obľúbeným filmovým scénam, ale inak priemerná nostalgická melodráma. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Muž bez tváře je snímkem, kde malý John Connor ukázkově a s klidem přehrává "Statečné srdce.":) Mel Gibson je dobrý, ale díky tomu, že jeho postava Justina McLeoda vyzní spíše klidně, disciplinovaně, toho herecky nenabízí tolik, jako role kurážného a zvídavého Chucka Norstadta, který se tak výrazně dostává do popředí. Nick Stahl je úžasný a přirozený a některé ty jeho myšlenky a projevy stojí fakt za to:) A zrovna v jeho případě si zase říkám, jak já nesnáším ty zmařené mladé talenty. Ach jo. Krásný film o jednom neobvyklém přátelství malého chlapce a bývalého učitele je zpracován zcela nenásilně, nehraje na city. Žádná prvoplánovost, jen skutečné lidské emoce, křivdy, názory a škatulky. Jak moc jsem si přála, aby pro ně film skončil dobře. Snímek pracuje se sympatiemi a antipatiemi svých postav a nechává diváky, aby si sami na některé z nich utvořili vlastní názor. "Mickey, to je docela zvláštní jméno pro psa. To je, jako kdyby se Godzilla jmenovala Bambi, že jo?", "Koukáš, jako kdyby tě vezla Brigitte Bardot."- "Ne, jenom… říkám si, že je to zvláštní." - "Co?" - "Jakože ty jizvy už nevidím, skoro bych řek, že už tam žádný nemáte..." ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film na nie príliš originálny námet. Je prirodzené, že chlapec žijúci v spoločnosti matky a dvoch sestier si mýtizuje svojho mŕtveho otca a hľadá zaňho lepšiu náhradu, než sú muži, ktorých si vyberá matka, hľadajúca nového partnera. Film je silný v scénach s Chuckom a McLeodom. Vedľajšie postavy sú však nevýrazné a ďalšie dejové línie nedotiahnuté. Keby som režíroval film a súčasne v ňom hral jednu z hlavných postáv, pravdepodobne by to nedopadlo inak. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film, který působí až komorně a velmi niterně ve vztahu k divákovi. Žádné okázalé scény, žádné zbytečné emoční výlevy a žádné teatrální herectví kalkulující s případným Oskarovým oceněním. Příběh muže, skrývajícího se před světem kvůli svému zohyzdění, natočil Gibson tak neuvěřitelně uvěřitelně, až z toho mrazí. A přitom je to jen film. Jedna z kontroverzních příměsí příběhu, ve které je hlavní postava nařčena ze sexuálního obtěžování žáka, není optimálně dotažena a mírně působí rušivě, protože je to přece jen choulostivé téma. Bouřlivák Gibson si toho byl dobře vědom a raději se jen o tohle téma nenápadně otřel. Jinak je to poměrně nevšední dílo, které se vzpírá nálepce "doják". 80% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (9)

  • Pieseň, ktorú Megan (Gaby Hoffmann) spieva na cintoríne, je "Born a Woman" od Sarah Posey. (Fejpof)
  • Mel Gibson sa obsadil do role McLeonda len preto, lebo nevedel nájsť žiadneho iného vyhovujúceho herca. (Fejpof)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Maine. Niekoľko scén bolo natočených aj v kanadských provinciách Nové Škótsko a Britská Kolumbia. Celkovo trvalo od 3. augusta do 9. októbra 1992. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama