Reklama

Reklama

Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (183)

misulka03 

všechny recenze uživatele

Herecké obsazení už dopředu nabádá k vysokým nárokům. Ačkoli jsem se snažila, tak těšení nade mnou převzalo naprostou moc. A zase to byla chyba. Snad až na to, že jsem si osobně odhadla, že herecké výkony nebudou moci být špatné. A skutečně to byl jediný, ač velice významný, záchranný bod celého filmu. Vše začíná v úvodních titulcích, kdy je divák upozorněn, že nic není podle skutečných událostí. Ano, ale kdo by neznal Ludvíka XIV, madam de Montespan a další skutečné postavy a ba co víc, kdo by neznal Versailles. Pokud se pustím do takového díla, tak přeměnit postavy je podle mého názoru špatné. Chápu, že vymyslet si postavy, by bylo zase zcela anonymní, ale vykreslit Ludvíka XIV. v této podobě, no nezlobte se, ale filmaři si mohli pozvat nějakého historika, který by jim tehdejší dobu a osobnosti představil. Ale to byl bohužel jen začátek - celý film byl poměrně nudný, kamera si mohla tak nádherně vyhrát a přitom naprosto nezaujala. Ano je to film hodný Kate Winslet i Alana Rickmana, ale zasloužil by si více péče. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Mám ráda historické filmy a miluju Kate Winslet, ale tenhle film se moc nepovedl.. Scénář nebyl jeden z těch nejsilnější a režisér jej celý do puntíku zachytil bez nějaké přidané hodnoty.. Celkem koukatelná slaďárna, která má ovšem k reálně vykresleným dějinám značně daleko.. Dokonce je tam i jedna scéna, kde jsem to Winsletce nesežrala a to je co říct :-( Matthias Schoenaerts nebyl pro svou roli vhodným výběrem.. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Kostýmní podívaná s historickým nádechem aneb O šarmu bez šarmu. 1) Lasturový hájek (Bosquet des Rocailles nebo také Bosquet de la Salle de Bal) vytvořil Le Nôtre v létech 1680 - 1683, tedy v době, kdy na zahradách ve Versailles pracoval už dvacet let (od roku 1661)._____ 2) V roce 1680 byl Le Nôtre 67letý (jeho představiteli Belgičanovi Matthiasu Schoenaertsovi bylo 37 let). Ludvíkovi XIV bylo tehdy 42 let (jeho představiteli Alanu Rickmanovi 68 let)._____ 3) Autentičnost snímku nedodaly ani anglické exteriéry (film se dotkl francouzské půdy až při uvedení do kin), ani očividné prohřešky proti etiketě (prostovlasí dvořané při svatbě)._____ 4) Nehorázně působí český dabing. Snad bych odpustil špatné skloňování jména Le Nôtre. Očekával bych však, že si někdo z tvůrčí skupiny Markéty Kratochvílové ověří, jak se vyslovují francouzská jména, když už tvůrci dabingu nevědí, že Angličané je vyslovují odlišně od Čechů. Pár ukázek: le se vyslovuje l a ne le, de se vyslovuje d a ne de, charles se vyslovuje šarl a ne čarls, Fontainebleau se vyslovuje fontenblo a ne fontajnble atd._____ 5) Připouštím, že Ludvík XIV působil velmi majestátně. Nedostatek charismatu u všech ostatních postav však nevyvážil._____ 6) Výstižný koment: Vančura*. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Takový klasický pomalu vyprávěný příběh ženy s kostlivcem ve skříni, jež je na svou dobu podnikavá a potká chlapa z vyšší vrstvy od fochu, co to domácí zázemí taky nemá nejrůžovější. Do toho se napasuje pomalu mluvící Rickman z před i zpoza kamery, štěstí se projednou usměje a král se nechá zase dále obskakovat za šplouchání mořských muší svými poddanými. Neměl jsem s tím žádný problém, ačkoliv je patrno, že pro přespolního Oscara si s tímhle Britové tentokráte nesáhnou. Takové neurazí-nenadchne. ()

bloodline 

všechny recenze uživatele

Láskyplná kritika či fanúšikovská základňa rozsiahle zastúpenie rozloží na promile hodnotení, ale to ani nesúvisí so skutkovou podstatou A Little Chaos za čo vztýčený palec rezolútne hodným je. Na enormnú škodu veci neslúži ku cti mlátenie prázdnej slamy z dvoch tretín až troch štvrtín a to narobí šarapatu aj medzi najužšou úzkoprofilovou klientelou. Z historického, dramatického a romantického hľadiska si film razí vlastnú, nekonvenčnú cestu a výnimočnosť eskalujú spoločné herecké partitúry dua Winslet/Rickman. Umelecký zážitok dotieňuje hudobný element a rozmer historických reálií. Všetko rapídne okresáva fádna réžia s úplne biedny scenár (vynímajúc spomínané herecké partitúry) , ktorý si navyše nepotykal s precíznosťou (oslovovať francúzskeho kráľa Sir sa rovná diplomatickému zemetraseniu faux pas). ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Celosvětová premiéra proběhla 13. září 2014 na Torontském IFF. (Varan)
  • Kráľ (Alan Rickman) hovorí madam De Barra (Kate Winslet), že žena, ktorú si chce vziať, je veľmi zbožná, ale nie je aristokratka. To opisuje madam De Maintenon, kráľovu druhú ženu, s ktorou kráľ tajne uzavrel manželstvo (ako mu radila madam De Barra). (Laslo)

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama