Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než jsem očekávala. Většinou Cameron Diaz hraje v takových tuctovkách, které mají jasný konec už od začátku, ale tady nebyla za žádnou pipinu, ale za skvělou ženskou. Navíc zbytek hereckého obsazení také nebyl k zahození, spíše naopak, ojedinělý ale vkusný výběr. A příběh neměl chybu, do poslední chvíle jsem neprokoukla, jak to vlastně dopadne. Ostatně, to nejlepší nakonec, jako vždy. Možná to chtělo trochu více autentismu, když už se to odehrávalo převážně v Londýně, čekala bych alespoň déšť, ovšem to je chyba pouze pro mé vnímání. Hodně kvalitní podívaná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenovi měli dobrý nápad. I když on to ani nebyl úplně tak původní nápad. No ty kopky sena asi jo. I když jejich příběh je v pravdě také daleko zajímavější, než tenhle film. Co jsem ale nemohl zkousnout, tak to byl styl vyprávění toho příběhu. Trošičku mi to absurdno připomínalo film Lupiči paní domácí. Tady to ale bylo dovedeno do takového jednání, které se mi po celou dobu filmu dost příčilo. Všichni hráli takový klasicky šablonovitý postavy. Cameron Diaz hrála přesně takovou tu typickou, tupou Texasanku. Colin Firth pak vychcanýho Brita, co si myslí, že má geniální nápad. A Alan Rickman pro změnu šéfa, co se topí v penězích a do všech de totální pecky. Vlastně na tomhle filmu nebylo nic zajímavýho, možná jenom kus pravdy na těch kopkách sena. Po filmu jsem si totiž ten zbytek pravdy musel hnedka vygůglit. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Toto je příběh mého odvážného přítele........ Jeden z těch velmi slabých scénářů od Coenů. A možná taky proto jej nezfilmovali ono sami, ale nechali to na jiných. Tam jsou ty lidi až tak moc velký tupouni, že to mnohdy působilo velmi trapně a nevěrohodně. Mě to moc nebavilo. CITÁT - Řekneme jen: Ámen........ ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Styl Coenů jsem v tomto filmu viděla, to ano, ale prostě to nebylo ono. "Humor" tam podle mě vytvářela jen postava Colina Firtha, který pro mě byl hvězdou filmu, což je škoda, jelikož jsem doufala, že to bude Alan Rickman (ale aspoň jsem ho po dlouhé době viděla bez oblečení) :D Cameron Diaz - nic nového a celkově zasazení filmu a nápad skvělý, ale prostě finálně nevyvedený a škoda těch významných jmen - což vlastně myslím jen Alana :D ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mi nestalo, aby druhá polovina filmu byla lepší než jeho začátek (jestli to nebude ím, že když mě film odzačátku nudí, tak ho vypínám?), ale u Gambitu tomu tak bylo. Při úvodních titulcích a vidině báječného obsazení jsem byla natěšená jako blázen. Leč realita byla jiná... Postavy byly mdlé, chovaly se víc než podivně (ale ne mile podivně jako u Wese Andersona) a celý film byl jedna velká nuda. Nepomohl tomu ani lvíček. Takže bod jen za ty Japonce (nikoli když prodávali kabelovku, ale za scénu na letišti), jinak za mě veliké zklamání. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo ve Velké Británii, v Novém Mexiku a USA. (Terva)

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama