Reklama

Reklama

Knězovy děti

Trailer 1

Obsahy(1)

Svěží, satirická komedie přivede diváka na malý ostrov Dalmácie. Mladý kněz Fabian, jenž zde převzal po svém předchůdci farnost, je zděšen zdejšími statistikami. Úmrtnost je příliš vysoká, porodnost je příliš malá. S dobrým úmyslem a heslem „dokonce i papež je proti používání kondomů" se Fabian pokusí zlomit místní trend. Za pomoci pobožného trafikanta Petara a lékárníka Marina propichují prodávané kondomy a antikoncepční pilulky mění za vitaminy. Brzy se dostaví kýžené výsledky a těhotenský boom začíná. Cesta do pekla je však vždy dlážděna dobrými úmysly. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (190)

dee-key 

všechny recenze uživatele

Nevím jak komu sedne chorvatská kinematografie, ale knězovy děti byly poměrně silným zážitkem i když mají nálepku komedie. Je pravda, že se u nich člověk i docela zasměje, koneckonců je to film o tom, jak kněz propichuje kondomy, aby zvýšil porodnost. Jak film dopadne, už tak veselé není, přesto musím hodnotit kladně, na to že je to můj první zážitek s moderníma jugošema. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie s poněkud mrazivým koncem. Bavila jsem se nejen nad zvraty v ději, ale i u vtipných střihů a scének s bílým pozadím. Letní komedie o klasickém dobrém nápadu s katastrofálními následky. A taky trocha kritika katolické církve, a to kritika nejen humorná. Prostě výborný film, který bych ráda viděla znovu. A to už (u mě) něco znamená! ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak tohle si církev svatá za rámeček nedá! :-) Bezprecedentní útok na svědomí svatých mužů, a k tomu hodně politických motivů s náběhy až k šovinismu. První půlka je čistá komedie, ale pak to taková legrace není. Škoda, že film neudržel tempo první půlhodiny, to byla čistá desítka. Kromě skvělé hudby a profesionálně zvládnuté kamery lze pochválit i timing gagů, zvláště ty představy Dona Fabijana se hooodně utrhly ze řetězu. Ačkoliv jsem na začátku měl takové divné mrazení, když ty hroty perforovaly.... I když jsem v Chorvatsku nikdy nebyl, na dalmátské ostrovy asi stojí za to vyrazit! Krásná práce s odrazy vody na malebných stavbách. Po Montevideu další kvalitní komedie z území bývalé Jugoslávie. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mám poměrně rozporuplné pocity. Byl hodně nesourodý, překombinovaný. První polovina vtipná a originální, druhá rozvleklá, vážná. Jakoby dva filmy v jednom. Brala bych buď černou komedii od začátku nebo drama na podobné téma. Dohromady je to průměr. Navíc těch nacionalistických vtípků na úkor jiných národů tam na mě bylo až dost. Za pokryteckou katolickou církev a neobvyklé téma dávám 65%. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Odvážná, námětem nevšední komedie na téma antikoncepce a poklesu porodnosti v Chorvatsku. Zároveň však též rafinovaně propagandistický film, útočící na katolickou církev. Podobně jako např. Troškovy „Babovřesky“ využívá karikatury a prvky nevkusného sitcomu, ovšem daleko agresivněji a zlomyslněji (Troška by ve srovnání s Brešanem a Matišičem vyšel jako neviňátko). Pod pláštěm spravedlivého boje proti pokrytectví (používání antikoncepce) a satiry, zesměšňujících národní cítění i víru, se v ose příběhu opakovaně vynořuje zpověď (zpovědní tajemství) jako nástroj zločinu. V tomto směru jde skutečně o cílený demoliberální pamflet, který nikterak nezaostává za komunistickou tvorbou. Z toho důvodu se nemohu připojit k ovacím, objektivně vzato i proto, že scénky, u níž bych se mohl opravdu srdečně zasmát, tu nebyly...------------------------------------------------ Souhlas s komentářem iz67: ..." Není nic hroznějšího, než když naplněný Velký sál ve stoje aplauduje tvůrcům za špatný film. Vtipy povrchní, zápletka nepůvodní a vyvrcholení víc než laciné. Takový o trošku lepší Troška"... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (8)

  • V niektorých mestách ako Benkovac bol po tlaku cirkvi film odstránený z premietania v kinách. (Arsenal83)
  • Film počas otváracieho víkendu videlo v Chorvátsku 33 759 divákov, čo bola v čase vydania najlepšia premiéra chorvátskeho filmu od získania nezávislosti krajiny v roku 1991. (Arsenal83)
  • Ku kritike zo strany katolíckej cirkvi k filmu sa režisér Vinko Brešan vyjadril: "Keďže sa Cirkev bude snažiť útočiť, verím, že sa film dokáže ubrániť sám. Niet zmyslu pred verejnosťou hájiť film, ktorý som sám natočil." (Arsenal83)

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama