Reklama

Reklama

Knězovy děti

Trailer 2

Obsahy(1)

Svěží, satirická komedie přivede diváka na malý ostrov Dalmácie. Mladý kněz Fabian, jenž zde převzal po svém předchůdci farnost, je zděšen zdejšími statistikami. Úmrtnost je příliš vysoká, porodnost je příliš malá. S dobrým úmyslem a heslem „dokonce i papež je proti používání kondomů" se Fabian pokusí zlomit místní trend. Za pomoci pobožného trafikanta Petara a lékárníka Marina propichují prodávané kondomy a antikoncepční pilulky mění za vitaminy. Brzy se dostaví kýžené výsledky a těhotenský boom začíná. Cesta do pekla je však vždy dlážděna dobrými úmysly. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (190)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Lidová komedie a přesně ten typ filmu jaký Zdeněk Troška nikdy nenatočí. Film, který humor valí z plátna větším proudem, než-li karlovarská vřídla. Takhle nápaditě zpracované running-joky jsem snad ještě neviděl. Úplně nejvíc mě ale překvapuje, že většina podobných snímků ztratí ve druhé třetině dech, aby ve finále mohla moralizovat. Tady se tlačí na pilu až do úplného závěru. Ovace ve stoje pro tvůrce naprosto zasloužené. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je to takové pravidlo u Balkánců, kteří z vážného příběhu dokáží udělat totální frašku, u které se člověk prostě musí chtě nechtě smát. Nicméně Knězovy děti na to jdou přesně obráceně. Jedná se příběhově o super komedii, která je podle mě až moc zbytečně místy dost tragická. Jenže to jsou prostě Balkánci. Snad jsem neviděl jediný jejich film, který by nebyl alespoň trošku tragický. Každopádně i tak jsem si právě Knězovy děti parádně užil. S příchodem na malý Dalmácký ostrůvek jsem si vzpomněl na každou návštěvu Chorvatska, kterou jsem zažil a ihned mi bylo krásně. Já nevím jak Vy, ale já opravdu ty jejich ostrovy vnímám jako takovou malou návštěvu nebe, i když to nejspíš tamní obyvatelé takhle úplně nevidí. Nicméně právě přes toto prostředí jsem byl z filmu tak nadšen, že jsem se den na to na něj musel podívat znova. Takovou radost mi tenhle film udělal. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Mate Matišić napsal hru Knězovy Děti v roce 1999. Kdo o ní slyšel, ať hodí kamenem;) Hej, opatrně, to bylo těsně - takže oprava - ať hodí kamenem, kdo o ní slyšel před filmem Knězovy Děti. Já tedy rozhodně ne, a nemám potřebu se s ní seznamovat. Důvod je prostý - jednak je sám autor podepsán pod filmovým scénářem (a hudbou), a jednak se pro mě filmová verze stala nejlepším zahraničním filmem roku (je konec září, tak jaképak copak;)). Fascinovaně a svým způsobem obdivně sleduji žertovné komentáře vyčítající snímku neoriginalitu, vulgaritu a proticírkevní propagandu, korunovanou obviněním, že zpovědní tajemství je tu vyobrazováno jako nástroj zločinu. Naštěstí převažují ty pozitivní, realitě bližší... Můj bude taky takový, a nejen proto, že většinu tohoto textu ťukám jednoruč, chovajíc ani ne měsíčního cvrčka:) Největším kladem Knězových Dětí je dokonalá atmosféra, která se postupně přetáčí od komedie o ztřeštěném, dobrou vůlí vedeném, ale lidskou podstatu ignorujícím, nápadu mladého kněze (Krešimiru Mikićovi je přitom čtyřicet), k poměrně kruté tragédii, kterou jsem ani v nejmenším neočekával - respektive očekával jsem jinou. Další pozitivum jsou skvěle zasazené gagy, vyplývající z neustálého oprávněného poukazování na lidské chyby, ale i z chorvatské reality a jejího historického základu (když se nad tím zamyslíte, z každého lékárníkova slova mrazí). Bezelstnost, s jakou lékárník s trafikantem prezentují svoje diagramy nebo videa ze svých chytrých telefonů, je dokonale odzbrojující, stejně jako Nessun Dorma - ta ale samozřejmě úplně jiným způsobem. Důležité je, že oba fungují. A to v tomhle filmu dělá všechno, včetně "zchradišťá" reklamního číšníka Jureho. V žádném případě to není "Made In Taiwan", ale poctivé balkánské filmové dílo se vším všudy, a ode mě dostane 90%. A ještě PS: V Chorvatsku jsem nikdy nebyl;) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* Tato "komedie" měla teda dobře našlápnuto a věřil jsem podle námětu, že si užiju originální absurdní zábavu od začátku do konce. Mé hodnocení to však tak nenaznačuje, tak to musím vysvětlit. Rozhodně první polovina filmu mě vůbec nezklamala a skvěle jsem se bavil a kvůli ní bych to doporučoval dál - satira a trefné narážky na církev, společenské problémy a místní národnostní rozbroje. Bohužel v druhé půlce se jakoby veškerá zábava rozplynula a styl filmu se změnil ve drama s téměř uspávací atmosférou. Škoda, ale i tak to na tři hvězdičky má a časem vyzkouším i nějaký další film tohoto zajímavého režiséra. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že všechno, co mohlo o tomto skvostu být řečeno, již bylo napsáno do komentářů ostatních. Tak jen krátce - nezapomenutelný zážitek zasluhující si 5*, kterému nic nechybělo a naprosto předčil má očekávání (a vůbec mi nevadil ten zvrat v tragikomedii na konci, spíše naopak). Stopro si ho někdy v budoucnu znova pustím. P.S. Ten hlavní plakát je dokonalý. P.S.S. Z kazatelny v kostele číst krabičku kondomů, že nejsou nikdy 100% spolehlivé a Made in Taiwan byl jeden z velmi dobrých momentů filmu. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (8)

  • Ku kritike zo strany katolíckej cirkvi k filmu sa režisér Vinko Brešan vyjadril: "Keďže sa Cirkev bude snažiť útočiť, verím, že sa film dokáže ubrániť sám. Niet zmyslu pred verejnosťou hájiť film, ktorý som sám natočil." (Arsenal83)
  • Vedúci Katolíckej teologickej fakulty v Záhrebe Tonči Matulić skritizoval film: "Dnes žijeme v modernej chorvátskej spoločnosti v atmosfére, kde sú obete a viera zosmiešňované a ironizované. Tento film chce zákerným pošpinením spovedného tajomstva povedať, že cirkev systematicky vystupuje ako zločinecká organizácia, ktorá prežila 2000 rokov vďaka šikovnému utajovaniu zločinu.“ (Arsenal83)
  • Goran Bogdan, jenž ve snímku ztvárnil Jureho, je v Čechách též známý díky reklamě na poděbradku, v níž hraje chorvatského číšníka Šimiho. (korndaddy)

Související novinky

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

48. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

06.07.2013

Devítidenní karlovarské filmové prázdniny skončily a poroty v čele s Agnieszkou Holland udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl režisér János Szász… (více)

Reklama

Reklama