Reklama

Reklama

Jak dostat tatínka do polepšovny

(TV film)
  • angličtina How to Get Dad Into Reform School (více)

Obsahy(1)

„Dělá si ten kluk ze mě blázny? Samozřejmě, že si dělá blázny! On je totiž celej po tobě!… Netlumoč, já si poslechnu originál… Čeká na tebe takovej pokojíček, až tě bude přecházet zrak!… Jenom si na skálu sáhneme a hned zase pojedeme…“. Ještě nevíte, o čem je řeč? Tak tomu nevěříme. Ano – je tu volné pokračování nestárnoucí a mezinárodními festivalovými vavříny ověnčené komedie režisérky M. Poledňákové s podnikavým Vaškem (T. Holý), jeho milovanou maminkou (J. Preissová), nově nalezeným tatínkem Lubošem (F. Němec) a dědou (J. Karlík), o kterém na začátku příběhu ještě malý rošťák nemá ani ponětí. A přitom spolu nakonec prožijí nejedno prázdninové dobrodružství. Když se Luboš dozvěděl, že je Vašek jeho syn, rozhodl se, že mu vynahradí všechen ztracený čas. Hned první letní prázdniny chtějí strávit společně. Představy maminky a tatínka o tom, jak by měly probíhat, se ale od počátku poněkud rozcházejí… Anna balí kufry a těší se na klidnou dovolenou, během které si chce hlavně odpočinout. Nakonec ale musí hned první den šlapat na kole a spát pod stanem. Když dorazí k cíli cesty – k Lubošově rodné chalupě – nemá k pláči daleko. Vašek je však ze svého nového dědy přímo u vytržení. A opravdové prázdninové dobrodružství může začít…. (Česká televize)

(více)

Recenze (517)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Keď som bol mladší, bral som to ako jeden z najlepších filmov, mal som to na starej kazete a pozeral sa na to každý druhý deň. Potom som akosi vyspel, takže som to už zahodil. Dnes mi to už ale tak skvelé nepríde. Áno, herci sú naozaj výborní a tento film je podľa mňa jedním z najlepších filmov československej kinematografie, no v dnešnej dobe to už divákovi v ničím géniálne nepríde. Jednoducho, ako komédia je dnes film dosť suchý a vyzerá dosť zastaralo. Tento film mi ale príde veľmi nadceňovaný, aj keď naň mám pekné spomienky. 70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lepšie ako jednotka a napriek riedkemu úsmevu Němca je to krásna rodinná komédia, tentokrát bez veľkej rozvodovej dramatizácie, ako to bolo v jednotke. Dnes by už takýto film sprznili, tradičná rodina je predsa fuj. Minimálne deda by musel byť prinajmenšom latentný homosexuál a mladý Holý by už uvažoval nad zmenou pohlavia. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

O poznání bezstarostnější než "velryba", přesto ani zde nechybí vážnější poloha a opakování hlavního triku z předchozího filmu - konfrontace dětské bezelstnosti se světem dospělých, kteří zde neustále mlží, lžou nebo něco tají. V podstatě humor celého filmu je založený na tom, že Luboš chce mít sex s Annou, a buď jim v tom brání nic netušící syn Vašek, nebo Lubošův otec, na jehož chalupě se všichni ubytovali (btw. nechápu, proč byl do role Lubošova otce obsazen Josef Karlík, který byl o pouhých 15 let starší než František Němec). V tomto ohledu mi to přijde dost nevtipné, skoro až sexisticky stupidní a poznamenané dobou vzniku. Jana Preissová je zde ovšem stále tak okouzlující jako v předchozím filmu, o to bolestněji vedle ní kontrastuje Němec v těch příšerných sedmdesátkových hadrech a s hnusnými zuby, nikoho horšího už k ní dát snad nemohli (zlatý Harapes!). Nemůžu si pomoct, ale celkově mám dojem, že čím častěji ten film vidím, tím mi přijde horší (mj. protože Poledňáková prostě nikdy nebyla dobrá režisérka, což se bolestně ukázalo na jejích posledních filmech). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Když vytrhnete Marii Poledňákové stoličku, dostanete zároveň tatínka do polepšovny....Viac menej to isté, čo prvý diel. Pozeráme sa na zdanlivo nelogické chovanie postáv, keď chlap nie je ochotný dodržať jednoduchý sľub a maminka sa stále chystá odísť, pretože to už má právom celé pokrk. Lenže neodíde, pretože si spoločne s divákom uvedomuje, že chlapi sú už raz takí a občas vo filmoch sú zobrazovaní nielen ako kladné alebo záporné postavy, ale o niečo reálnejšie. Štyria protagonisti mi občas liezli na nervy, občas ma pobavili, stále však nemám z tejto dvojice filmov (krokodílov nerátam) pocit nesmrteľnej vianočnej zábavy pre celú rodinu. Bohužiaľ už nie som generácia, ktorá plne docení kritiku poznámky ohľadom nutnosti svadby do začiatku školského roka. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tento způsob dovolené a prázdnin, zdá se mi poněkud.....ŠŤASTNÝ a jediný „ ten pravý „ . Na kombinaci malého Kolomba (alias Tomáše Holého), horolezce každým coulem a správného chlapa a otce jak má být, Františka Němce, krásné ženské „do nepohody“ Jany Preissové, nádherných Prachovských skal v Českém ráji a jako bonus děda Josef Karlík ( pardon Herodes :o), JÁ nikdy nedám dopustit. Jeden z těch mála případů, kdy pokračování předčí svého předchůdce. Pro tuto kombinaci já měl, mám a budu mít vždy slabost. Ptáte se, jak jsem na to přišel, či zda mi to někdo poradil? Dovolím si vypůjčit slova malého Tomáše Holého....na to jsem přišel sám :o) Aby ne, když značnou část každých prázdnin mého dětství jsem prožíval podobné vylomeniny a odnášela to vždy moje ( zesnulá ) babča. Ještě teď, když si na to po těch letech vzpomenu, neubráním se záchvatům smíchu. Jj, bylo to krásné dětství, stejně jako tento pohodový snímek Marie Poledňákové. Chce se téměř dodat, velká škoda, že nezůstalo pouze u tohoto a Marie se „ na stará kolena „ rozhodla krotit krokodýly a nepomůže jí ani skutečnost, že líbá jako bůh...p.s. my tři pojedeme na kolech?... to jsem Ti ještě neřek :o) Co dodat, myslím, že více není potřeba.... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (41)

  • Snímek získal v roce 1979 ocenění „Cino del Duca“ - nejlepší režie a „Golden Nymph“ – nejlepší scénář na MTF Monte Carlo. Také v témže roce získal „Řád dětského úsměvu“, což je cena dětského publika za nejlepší film. (Olík)
  • Skála Dračí zub se ve skutečnosti jmenuje Skautská věž, ve filmu je použita její jižní část. Nachází se mezi Hrubou skálou a Valdštejnem. (M.B)

Související novinky

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

08.11.2022

Ve věku jednaosmdesáti let v úterý v dopoledních hodinách zemřela česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka populárních rodinných komedií včetně dodnes extrémně oblíbené „české komedie… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama