Reklama

Reklama

Kabir Bedi v úlohe udatného malajského hrdinu Sandokana opäť prichádza. Mladý Grék Teodorius zachráni dievča Janillu, ktorej otca - Sandokanovho druha - zabili sultánovi vojaci. Janilla chce splniť otcovu poslednú vôľu a stretnúť sa so Sandokanom. Teodorius jej pomôže dostať sa do Indie, kde žije Sandokanov priateľ Janéz. Ten je však skeptický a tvrdí, že Sandokan sa po krvavom potlačení povstania stiahol a už nie je ten odhodlaný hrdina ako pred rokmi. Prestal bojovať a stratil o všetko záujem. Janilla sa však nevzdáva a chce sa s ním napriek tomu stretnúť. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

Markussis 

všechny recenze uživatele

Film do jisté míry velice přeplácaný a v žádném případě technicky nějak moc vydařený. Všichni ti, kteří však hodnotí tento italský dobrodružný film dnes již s odstupem několika desítek let, musí pochopit, že se změnila samotná kritéria hodnocení kinematografie vůbec. Zde nejde vůbec o nějaké efekty o nějakou technickou preciznost, nýbrž jde zas a jen pouze o atmosféru. Tato atmosféra je zde docílena folklorem domorodců, prostředím, skvělími herci hrajícími velmi uvolněně a i samotnou legendou Sandokana. Film je zkrátka založen a vůbec se celý nese na atmosféře romantiky sedmdesátých let tehdejší kinematografie. Vše navíc podtrhuje naprosto kouzelná hudba. Tedy film má své kouzlo a určitou poetiku schovanou uvnitř. Pokud osobně mám vkus a nadšení pro tento typ kinematografie, pak ji také musím hodnotit podle takových kritérií. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Ze Sandokanovy bojové taktiky jsem poněkud na rozpacích. Ano, na jednu stranu je bezesporu účinná. Když člověk stojí nehnutě proti puškám, roztáhne ruce, aby skýtal co největší terč a zařve "kupředu", a rozeběhne se, nedivím se, že jsou z toho vojáci na větvi a místo aby Sandokana v pohodě zastřelili, nechají se v klidu přesekávat mačetama a obzvlášť slabé kusy pak dokonce zapíchávat nožíkama. Na druhou stranu, pokud se do něj výjimečně někdo trefí, přináší tato taktika zbytečné oběti, jako např. dcera Sandokanova nejlepšího přítele. Navíc ztrácí drahocenný čas, který musí věnovat léčení zranění. Jinak výběr té hlavní hrdinky mě fakt nenadchl, mladá sice je, ale k fešákovi Sandokanova formátu se vůbec nehodí, vzhledově se vyrovnala tomu nesympatickému sultánovi. Naopak musím pochválit závěr, i slzička m ukápla. Navíc na rozdíl třeba od takového Avatara nenechal nikoho na pochybách, že to s Montpračemem bude dobré i nadále, protože Brůks jasně prohlásil, že už takovou díru nechá na pokoji a dál bude lovit pouze Sandokana. ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Opětovné setkání tygra z Mompračenu s Yanezem de Gomera. Perla Labuanu už sice spí na Mompračenu věčným spánkem, ale Sandokan získá opět chut žít a bojovat. Bratři Angelisové napsali opět kouzelnou hudbu divochů a nádherný motiv Mompračen. Režie se naposled chopil Sergio Sollima. Nu a poslední boj s James Brookem může začít. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Kouzlo původní série se tvůrcům jakýmsi nepředstavitelným vypětím všech sil podařilo udržet, byť především úvod snímku trpí nedořešenou logikou a motivací postav. Jakmile se však děj přelije k pohledným bitkám v džungli, je už zase vše v pořádku - tedy alespoň co se úrovně Sandokanovy báchorky týká. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ďalšia vyšinutá ikona, ktorá má to šťastie, že o jeho prezretie už mnohí nemajú záujem a jeho hodnotenie spočíva v spomienkach. Keďže bola u nás cenzúra, patrilo Sandokanovi výsostné postavenie. Ja som ho vzhliadol ako malé dieťa, čiže tiež dosť mimo objektívneho diania a rozhodne si už nič nechcem kaziť respektíve naprávať (hodnotenia takéhoto druhu filmu). ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • V příběhu je poněkud zarážející, že když v seriálu Sandokan (od r. 1976) Sandokan (Kabir Bedi) nabízí Tremal Naikovi spojenectví, Tremal Naik (Kumar Ganesh) mu odpoví, že je za přátelství s ním rád, ale raději zůstane v džungli se zvířaty. Seriál se odehrává v oblasti Bornea. Film Sandokan se vrací (1977) dějově navazuje na seriál a na začátku filmu Sandokan žije poustevnickým životem v indické oblasti Bengálsko, později se dozvíme, že zde žije i Tremal Naik. (Nick321)
  • Dle historických pramenů James Brooke (Adolfo Celi), seriálový úhlavní nepřítel Sandokana (Kabir Bedi) a všech svobodných Asiatů, zemřel na mrtvici. (Nick321)
  • Thugové, sekta zabijáků, kterou v seriálu využívají Angličané, skutečně existovala. Od 17. do 19. století přepadávali pocestné a rituálně je zabíjeli převážně uškrcením, přičemž část zabijáků hrála hudbu nebo dělala hluk, aby zabíjení bylo neslyšitelné. Dle Guinnessovy knihy rekordů měli na svědomí 2 miliony vražd. V Indii dodnes existuje policejní odbor pro potlačování sekt tohoto druhu. (Nick321)

Reklama

Reklama