foto

Sal Borgese

  • nar. 5.3.1937 (83 let)
    Roma, Itálie

Biografie

Rodák z Říma Salvatore Borgese je italský herec a kaskadér, jenž působil u filmového průmyslu bezmála padesát let a ztvárnil obrovské množství rolí, převážně v komediích, spaghetti westernech a dobrodružných snímcích z italské, francouzské i americké produkce. Nikdy se nedočkal na plátně většího prostoru, avšak jeho živelné herectví, podpořené fyzickou zdatností, mu přineslo řadu pracovních nabídek i od velmi významných tvůrců. Kromě natáčení filmů byl Sal talentovaným sportovcem. Věnoval se gymnastice, lukostřelbě nebo závodech na kajaku. Dvakrát mu jen těsně unikla nominace na Olympijské hry.

Před kamerou debutoval v malé úloze gladiátora v dobrodružném dramatu BARABÁŠ s Anthony Quinnem v titulní roli z roku 1961. Můžeme si jej pamatovat jako věrného Kamamuriho z kultovního koprodukčního seriálu SANDOKAN. Zahrál si i v jeho filmovém pokračování SANDOKAN SE VRACÍ. Se stejnými tvůrci se znovu sešel při natáčení podobně laděného dobrodružného snímku ČERNÝ KORZÁR.

V roli proradného sluhy Očka se objevil v historické komedii s legendárním komikem Louisem de Funésem POŠETILOST MOCNÝCH. Spolupracoval rovněž na mnoha filmech s italskou komickou dvojicí Bud Spencer-Terrence Hill, kde obvykle ztělesňoval záporné postavy (SUDÁ A LICHÁ, SUPERPOLDA, KDO NAJDE PŘÍTELE, NAJDE POKLAD). Byl k vidění ve spoustě televizních seriálů (KRYŠTOF KOLUMBUS, OSTROV POKLADŮ, DON MATTEO..). V epizodní roličce bodyguarda se mihnul i ve třetím díle mafiánské ságy F.F. Coppoly KMOTR. Na mnoha snímcích spolupracoval i jako choreograf akčních scén.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2003 Enzo Ferrari (TV film)
1999 L'amore oltre la vita (TV film)
1998 Frigidaire - Il film
1994 Siete mil días juntos
1992 La corsa dell'innocente
1991 Johnny Párátko
1990 Bláznivá komedie
Kmotr III
Un cane sciolto (TV film)
Zapomenout na Palermo
1988 Zelené peklo
Žralok
1987 I picari
1986 Tre supermen a Santo Domingo
Vyšetřování
1985 Cinque del Condor, I
Joan Lui - ma un giorno nel paese arrivo io di lunedì
1984 Mezi čtyřma očima
1983 Sedm slavných gladiátorů
1982 Bomber
Ciao nemico
Incontro nell'ultimo paradiso
1981 Car crash
Kdo najde přítele, najde poklad
Pierino il fichissimo
1980 Děvčata chtějí být děvčaty
Mi faccio la barca
Superpolda
Vtipálek
1979 3 Supermen contro il Padrino
La poliziotta della squadra del buon costume
Sabato, domenica e venerdì
1978 La banda del gobbo
Sudá a lichá
Velký balík peněz
Zwei tolle Käfer räumen auf
1977 Messalina, Messalina!
Sandokan se vrací (TV film)
1976 Bluff storia di truffe e di imbroglioni
Le avventure e gli amori di Scaramouche
Velké vydírání
Zuřivá smrt
Černý korzár
1975 Das verrückteste Auto der Welt
Fango bollente
Hijos de Scaramouche, Los
1974 Figli di Zanna Bianca, I
¡Caray, qué palizas!
1973 ...e così divennero i tre supermen del West
Brigadiere Pasquale Zagaria ama la mamma e la polizia, Il
Crash! Che botte strippo strappo stroppio
Ein Käfer auf Extratour
Fuori uno sotto un altro arriva il passatore
L'onorata famiglia
Pasqualino Cammarata... capitano di fregata
Passi di danza su una lama di rasoio
Revolver
Storia di karatè, pugni e fagioli
1972 Podivné dědictví
Sotto a chi tocca!
To zvládnem, amigo
1971 I pirati dell'isola verde
Pomsta Černého korzára
Pošetilost mocných
Un posto ideale per uccidere
Una nuvola di polvere... un grido di morte... arriva Sartana
1970 Che fanno i nostri supermen tra le vergini della giungla?
Sbohem, Sabato
1969 5 pekelných mužů
Bitva u El Alameinu
I Quattro del pater noster
Isabella, duchessa dei diavoli
Sono Sartana, il vostro becchino
1968 Se incontri Sartana prega per la tua morte
Sommersprossen
1967 I fantastici tre supermen
Komisař X
Lotosblüten für Miss Quon
Più grande rapina nel west, La
Tre supermen a Tokio
1966 1000 dollari sul nero
Agente 3S3, massacro al sole
Fünf vor zwölf in Caracas
Le colt cantarono la morte e fu... tempo di massacro
1965 Agente 3S3: Passaporto per l'inferno
Jeden stříbrný dolar
1964 Golia e il cavaliere mascherato
Spartacus e gli invincibili 10 gladiatori
Trionfo dei dieci gladiatori, Il
1963 I Mostri
I dieci gladiatori
1962 Ursus, il gladiatore ribelle
1961 Barabáš

TV seriály

2000 Don Matteo (TV seriál)
1994 Mahárádžova dcera (TV seriál)
1988 Tajemství Sahary (TV seriál)
1987 Ostrov pokladů (TV seriál)
1985 Kryštof Kolumbus (TV seriál)
1976 Sandokan (TV seriál)

Dokumentární

2018 Piedone nyomában
2012 Eurocrime! The Italian Cop and Gangster Films That Ruled the '70s