Reklama

Reklama

Bůh odpouští, já ne!

  • Itálie Dio perdona... Io no! (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Profesionální karetní hráč Cat (Terrence Hill) se u jedné partičky nepohodl s obávaným psancem San Antonio Billem a následném pistolnickém souboji Billa zastřelil. Od té chvíle chodí Cat s prstem na spoušti, protože zbytek Billovy bandy by se rád pomstil. Jednoho dne Cata vyhledá jeho starý známý Hutch (Bud Spencer), který pro projišťovnu vyšetřuje podivné přepadení vlaku. Jediný přeživší totiž prohlašuje, že vlak se zlatým nákladem přepadl právě nebožtík San Antonio Bill a Hutch na duchy nevěří. Cat se proto vydává zpět do městečka, kde pro Billa vše skončilo. Nebo to tak alespoň mělo vypadat... Italsko-španělský western natočil jako svůj režijní debut scenárista Giuseppe Colizzi a do hlavních rolí věčně poškorpených parťáků obsadil Terrence Hilla s Budem Spencerem – a zbytek je historie. Colizzi představil světu dnes již nerozlučné duo a úspěch prvního filmu Bůh odpouští, já ne! (1967) využil k natočení westernové trilogie s pokračováním Trumfové eso (1968) a Boot Hill (1969) ve stejném hereckém obsazení. Režisér se pak se Spencerem a Hillem sešel ještě u dobrodružné komedie Dva machři mezi nebem a peklem (1972), ale slibná spolupráce skončila Colizziho náhlou smrtí v roce 1978. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Úžasný western a jeden z prvních filmů s touto povedenou dvojkou. Ač se nejedná o komedii, která je tak příznačným žánrem pro tyhle dva chlapíky, tak i přesto Vás dokáže zaujmout. Svým příběhem, prostředím, zápletkou a stylovostí. I tak se ale pár dobrých hlášek najde. Třeba jak mezi sebou Doc a Earp zápasí a Doc mu povídá: "Už se těším, až ti rozmlátím ten tvůj hnusný ksicht!" a on mu na to po chvíli odpoví "Ty jeden hnusnej hajzle!" a nebo již zmiňovaná scéna v baru popisovaná uživatelem Xmildenem. Tento western beru jako začátek jejich spolupráce, kde moc pěstních soubojů ala Bud a Terence nečekejte, zato přestřelek (jak už to u kvalitních westernů bývá) je dostatek. 100% ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Snad vůbec první film s tímto duem (pokud nepočítáme tamto v antickém Římě) mě moc nepotěšil. Ne že by to byl vyloženě špatný western, ale u nich jsem si zvykla na svěží neotřelý humor a tady těch humorných scén bylo pomálu, popravdě si teď zpětně ani na žádnou snad nevzpomenu. Ale rozhodně nebýt tohoto filmu, asi by se potom tato humorná dvojka nevyvíjela dál, tak jak to udělala. Tady se poprvé osvědčily jako úžasní westernoví kumpáni, kteří stojí vždy na té lepší straně. ()

Reklama

FireTight 

všechny recenze uživatele

"Akční / Western / Komedie"? Ty první dvě zcela chápu, ale komedie? Pche, vždyť je tam jen pár vtipnějších hlášek, ale jinak se jedná o zcela seriózně myšlený Spaghetti western z druhé poloviny šedesátých let. Upřímně, dvojice Terence Hill a Bud Spencer mě tímto filmem docela překvapila, vždycky jsem je měl zaškatulkované jako komedianty, v jejichž filmech jde většinou o bitky dva versus hordy, ale tohle bylo opravdu něco jiného. A i přes vyloženě pomalejší tempo, slabší příběh a hodně slaboučkou hudbu se mi film docela líbil, hlavně díky totálně šílenému záporákovi, kterého bych nechtěl potkat ani přes deset centimetrů tlustou skleněnou přepážku. Proto si svojí (hnusnou) smrt zasloužil, kretén... ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Pojďte, pánové, budeme si hrát na Sergia Leoneho. Všechno, co potřebujeme, máme s sebou: pár správných a pár nesprávných chlapů, strašně divoký Západ, ženskou s lokýnkami (pokud možno lehčího zaměření), a spoustu koltů, klobouků a koní. Vymyslíme jednoduchou zápletku, pořádně ji zamotáme, přidáme spoustu úsečných a nejasných dialogů, ten sympatický blonďák se pokusí o ledový pohled v modrém oku (škoda, že jsme pro tu roli neuhnali Delona nebo Fondu), ten sympatický fousáč si potrpí na vzhled, takže musí být dokonale ostříhán a ovoněn i poté, co jeho postava stráví x-dní v pustině (škoda, že jsme neuhnali Eastwooda, tomu špína nevadí), ještě to bude chtít pěkně atmosférickou hudbu, mnohem víc mrtvol (když už, tak už), a pokud vyjdou peníze, tak i něco zapálíme. Jo a samozřejmě – nesmíme zapomenout na ty dlouhé záběry a pomalé pohyby kamery. To by v tom byl čert, aby se to nepovedlo. :) 6/10 ()

AxelWers 

všechny recenze uživatele

Kto Spencera a Hilla vníma ako komediálnych hercov (a kto by nie?), tak pri tomto filme bude musieť na to zabudnúť. Ináč budete sklamaní a filmu dáte nízke hodnotenie, pretože komédie a bitiek, ako ich poznáte z ich neskorších filmov, si príliš neužijete. Napriek tomu, ide o jeden zo starých dobrých westernov, ktoré boli natočené v zlatom období 60. rokoch, aj keď nejde o nejaké veľdielo. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (12)

  • V době, kdy se film natáčel, se Terence Hill oženil s Lori Zwicklbauer, která byla členkou natáčecího štábu. (chleba24)
  • Roli Terence Hilla měl původně hrát jiný herec, ale pár dnů před natáčením si zlomil nohu. (špaček421)
  • Terence Hill v souvislosti s natáčení uvedl: "S Budem jsme kdysi natočili film Annibale (1959). Neměli jsme žádnou společnou scénu, takže jsme se tenkrát ani nepotkali, ale já to beru jako takovou předpověď, protože o pár let později jsme se dali dohromady. Stalo se to asi takhle…Bud natáčel western ve Španělsku. Jmenovalo se to Kocour, pes a lišák, později to přejmenovali na Bůh odpouští, já ne! (1967). Bud samozřejmě hrál psa a další herec kocoura. Tento herec nebyl žádný džentlmen a bil svoji dívku. Když ji chtěl jednou večer nakopnout, uhnula mu a on si zlomil nohu o zeď. Režisér spěchal do Říma a rychle potřeboval sehnat herce. Jeden můj známý, producent, mě hned doporučil. Když mi dá klobouk, že budu vypadat jako modrooký Franco Nero. A takhle jsme začali. Já hrál chytrého kocoura, Bud hrál pomalejšího, ale dobromyslného psa." (firewind)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama