Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zábavný dokument ukazující zákulisí kulturistiky a soutěže v bodybuildingu. Průvodcem není nikdo jiný, než sám Arnold, který je stylově uveden v českém názvu tohoto dokumentu. Film je určen hlavně pro kulturistické nadšence, kteří zde mohou najít určitou inspiraci a Arnoldovi fanoušky, kteří ho zde uvidí v jiné podobě než v jeho filmech. Podle mě ale i jeho největší odpůrci musí po tomto dokumentu uznat, že je to prostě správnej, sympatickej a vtipnej chlap. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

dost povrchní náhled do příprav kulturistů a kulturistických soutěží, ze kterého se paradoxně nedozvíte moc o Arnoldovi ani o bodybuildingu.. jenže Arnie je sympaťák, na ty vyrýsovaný chlapy se prostě dobře dívá a celkově je Pumping Iron od začátku do konce zkrátka zatraceně zábavná podívaná.. takže silné 4* ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Stačí vyslovit jméno Arnold... každého na světě napadne jediný muž. Arnold Schwarzenegger. Dokument George Butlera nám dává pohlédnout na největší kulturisty 70. let. Snímek začíná v baletním studiu, kde se Arnold a jeho tréninkový partner Franco Columbo učí správnému držení těla a pózingu pod vedením tanečnice Marianny Claire - výborný tah režiséra Butlera, scéna skvěle zabrala a další den se v novinách a časopisech Time, People a Neewsweek objevovaly fotografie a různé verze Arnolda v podobných pózách... poté se již rychle přenášíme do posilovny Joe Golda, kde dřou všichni tehdejší kulturističtí velikáni - Ken Waller, Mike Katz, Ed Corney, Robbie Robinson a především Arnold Schwarzenegger, který je bezesporu obdivován a uznáván všemi přítomnými. Arnold byl a dodnes je symbolem kulturistiky a nejen, že jeho fyzický vzhled budil výrazný respekt, ale Arnold byl velice silný i po stránce psychické, měl ohromné sebevědomí a často své soupeře udolal ještě před vstupem na pódium... ne však svaly či urážkami, ale svojí psychikou... psychologický boj je zde vůbec často zdokumentováván (Mike Katz hledající modré tričko ukryté Kenem Wallerem, Arnoldův rozhovor s Lou Ferrignem u snídaně)... Arnold neváhal použít svého umu i proti Frankovi - svému tréninkovému partneru a příteli (A:on je jako dítě a až půjdeme do té soutěže - Mr.Olympia 1975 - budu jako jeho táta, bude si ke mně chodit pro rady a já si nebudu dělat hlavu z toho, když mu poradím špatně..)... Arnold často pro pobavení všech svými žertíky zesměšnoval mladší cvičence, kteří si k němu chodili pro rady (v dokumentu scéna o "řvoucím kulturistovi")... zkrátka Arnold byl sebevědomý šprýmař s perfektní postavou. Tečka. Dokumentem se prolíná Arnoldova, Francova a Louova příprava na soutěž Mr.Olympia 1975 v Pretorii v Jihoafrické republice... kdo zvítězil?? Arnold "Rakouský dub" přeci! Dokument musí být pro zasvěcené neskutečným zážitkem, a protože jsem několik let také posiloval (lépe řečeno...byl jsem absolutní blázen do cvičení a o Arnoldovi jsem přečetl úplně všechno) hodnotím 5 hvězdami. Druhá tečka. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Časť športov vo mne vyvoláva odpor, inej časti nerozumiem a zvyšok som ochotný tolerovať. Kulturistiku však za šport nepovažujem, lebo jej cieľom nie je športový výkon, ale predvedenie výsledkov nekonečného posilňovania a skrmovania produktov farmaceutického priemyslu. Kulturisti sú pre mňa ľudia, ktorí už po roku cvičenia nedokážu pripažiť a neskôr im robí problém aj normálny pohyb. Napriek svojim predsudkom som film dopozeral, lebo by nebolo poctivé zaujať k nemu stanovisko už po pár minútach sledovania. Ale dopozerať ho si vyžiadalo porovnateľnú dávku vôle, akú kulturisti potrebujú na dvíhanie činiek. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Film natolik zásadní, že dokázal změnit způsob uvažování Američanů o kulturistice. Byl to vlastně ale holý podvod a mystifikace, kterou si Arnold ukradl pro sebe (možná jeho nejlepší role vůbec, kdy ještě hercem ani nebyl). I přesto všechno nebo právě proto jde o nesmírně zábavný a svůdný počin, který zůstal dodnes nepřekonán. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Arnoldovy osobní rekordy v silovém trojboji jsou 210 kg na dřep, 200 kg na bench-press a 310 kg na mrtvý tah. (maseer2)
  • Na konci si Arnold skutočne šlukne jointa. Hovorí o tom v dokumente k 25. výročiu tohto filmu. (Shakers)
  • Arnold Schwarzenegger přiznal, že si některé historky vymyslel speciálně pro kamery, protože mu producenti řekli, že bez dramatických prvků by byl film nudný. Příkladem takové lži je Arnieho tvrzení, že se nezúčastnil otcova pohřbu kvůli přípravě na soutěž. (Morien)

Reklama

Reklama