Reklama

Reklama

Ve jménu...

(festivalový název)
  • Polsko W imię... (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Fatálně charizmatický Adam – muž zaslíbený Bohu, vytrvalostní běžec a zároveň muž moderní doby, v strhujícím podání Andrzeje Chyry, byl jako kněz již několikrát nuceně přesunut, až skončil v izolaci na polském venkově. Ve své farnosti má „na převýchovu" skupinu mladíků, kteří si odpykávají své tresty prací místo pobytu v nápravném zařízení. Jedním z nich je i křehký Lukasz, který má pověst nebezpečného žháře a neumí plavat. V nádherné přírodní scenérii, mezi „jeho" kluky i pod vyrovnaným zevnějškem Adama to vře – mezi oddaností Bohu, potlačovanou touhou, přesvědčením, že i on má právo na lásku, a znechucením z moci a pokrytectví církve. Z podstaty kontroverzního tématu homosexuality katolických kněží vznikl jeden z nejoceňovanějších polských filmů roku, který soutěžil na letošním Berlinale a získal cenu Teddy Award pro nejlepší LGBT film. (Mezipatra)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (25)

Deschain 

všechny recenze uživatele

Napíšem to zatiaľ povrchne a ak sa k tomu niekedy opäť dostanem, možno dopíšem viac. Najlepšia gay romanca, akú som videla. A počuť v takomto filme Band of Horses bolo prazvláštne. (Art Film fest 2013 - 22.6., ArtKino TN) /po filme som sa rozprávala s Andrzejom a zdalo sa mi, že jeho angličtina za veľa nestojí. Potom mi povedali, že bol úplne opitý. Okej :D/ ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnejsich filmu na tema homosexuality, ozvlastneny duchovym prostredim, ve kterem se odehrava. Spiritualni zazitek v podobe pekla, ocistce a raje katolickeho kneze, jednotlive faze zretelne oddeleny vyraznou a skvelou hudbou. Ta zaverecna tretina s "gay love story", jak je to zde nazyvano, tam byt musela, protoze jinak by ta triada nebyla kompletni. Vousy a delsi vlasy si Andrzej Chyra pro tento film take nenechal narust nahodou. ___ Poukaz na veskere neduhy a pokrytectvi institucionalizovane viry. Verici si odbudou msi, prip. by si nejradsi koupili odpustek, pak se jdou ozrat a chovat se jako dobytci, protoze buh je v kostele a dale nevidi. Knez sam sebe do te instituce vyhnal, protoze by mu slusna a sporadana spolecnost neodpustila jistou abnormalii. Uvedomely krestan nechce bonzovat, ale hlasit se to musi.___Jeden z mala filmu, kde neni homosexual ani trapnou karikaturou, ani nejcistsim clovekem na svete. Charakterizace postavy odpovida chlapikovi, ktery sice pobral o mnoho vice rozumu nez vsechny ty ovecky kolem, ale zaroven kupi jednu chybu za druhou. Dokonaly na teto planete neni proste nikdo. A ze jde nyni zovna o homosexuala, jako by bylo nakonec tak trochu vedlejsi, protoze jde zejmena o lidsky pribeh.___Vynikajici Andrzej Chyra i Mateusz Kosciukiewicz v hlavnich rolich.___Po rezijni i formalni strance rovnez bez chyby. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Z hlediska symbolismu a pohrávání si s náboženskými znaky se jedná o nesmírně zábavný film, i když by se mu samozřejmě dalo vytknout, že se jedná o pomrkávání veskrze banální a jasně čitelné. Vždyť už jméno hlavní postavy je jasným odkazem na prvního člověka, Adama, který se zprotivil vůli boží a byl vykázán z ráje. I v tomto snímku je jeho pokušitelkou krásná Eva, která již jednoho seminaristu svedla na scestí, nicméně tentokrát jí odolá. Avšak v případě gnostického učení by tu Eva mohla být chápána stejně jako v biblickém příběhu had, postava, která dává možnost Adamovi nahlédnout do sebe samého a konečně pochopit, či spíše přijmout kým vlastně je. Adam je zde prezentován jako vnitřně rozervaná osobnost, která si volí cestu mezi bohem svými city. Velmi výmluvná je v tomto případě scéna, kdy učí Lukasze plavat. Drží jej nad vodou jordánskou, symbol Adamovi rozpolcenosti, a dává pozor, aby se do ní neponořil. Ve jménu je snímek, který příjemně překvapí i výbornou řemeslnou stránku a povedenými hereckými výkony. Tomu prvnímu napomáhá zejména režisérčin dvorní kameraman Michal Englert. Spolu s osvětlovači se mu podařilo vytvořit velmi zdařilý vizuál, kterému se daří podtrhávat dobrý dojem z většiny scén a vytvářet správné emoce. U hereckých výkonů je třeba kvitovat s povděkem kombinaci hereckých profesionálů v hlavních rolí a neherců v rolích vedlejších postav, které dodávají filmu větší míru autenticity. Nicméně co filmu ubírá v celkovém vyznění je zejména jeho ukončení. Závěr je zbytečně rozdělen do několika částí, kdy vždy dochází k jakémusi uzavření příběhu, ale snímek přesto pokračuje dál. V konečném důsledku se tak nepříliš příjemně táhne, působí rozdrobeně a vyznívá trošku naprázdno, i když by pravděpodobně chtěl končit úderně. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Adam je (ne)typický kněz, který pod hábitem nosí tričko s nápisem "Illinois", chlastá a po večerech si to dělá ve vaně. And... he likes boys. Takže taková normálka:) Snímek se však nezaměřuje jen na jeho "problém", ale velký prostor věnuje i ostatním postavám. Ewě, která k němu občas zaskočí na návštěvu, protože doufá, i v něco víc, k čemu by mezi nimi mohlo dojít, i několika ostatním chlapcům. Podivný a zamlklý Lukasz ho zaujme nejvíce a ti dva se začnou postupně sbližovat a není proto divu, že spolu budou i jednoho dne jako divoši běhat a pokřikovat v kukuřičném poli:) Snímek má i krásnou hudbu. Kdyby uměli Poláci vyrábět tak dobré čokolády, jako umí točit filmy:) ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Dôležitý príspevok do dosiaľ zriedka reflektovanej problematiky sexuality kňazov. Trefný obraz toho ako sa subjektívne vytúžený romantický vzťah stáva v celospoločenskom merítku negatívnym fenoménom, ktorý môže zapríčiniť až kolaps systému. Zhodnotenie a názor tvorcov na danú problematiku prináša kľúčová, trochu cynická záverečná scéna, ktorá sa ukazuje byť odpoveďou na presladlú gay love story. Scenárom žiaľ slabšie a formálne nevkusné. ... Spätne sa mi to obsahovo páči viac a viac. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama