Reklama

Reklama

Gebrian versus

(pořad)
Publicistický
Česko, 2012, 5-10 min

Režie:

Martin Krušina

Kamera:

Janek Rubeš

Účinkují:

Adam Gebrian
(další profese)

Obsahy(1)

Je to předražené. Není to hezké. Není to funkční. Přitom jinde to jde, a to jednodušeji či levněji. Architekt Adam Gebrian na stopě míst v ČR, kde veřejné stavby nedávají smysl. (oficiální text distributora)

Recenze (62)

xpaja 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že vznikl pořad, který se snaží o architektonickou osvětu pro laický lid. Když se rozhlédneme, tak téměř na každém kroku narazíme na nějaký příklad novostavby plné nevkusu. I tak, ale nelze s Gebrianem vždy souhlasit. Naprosto mě třeba nadzdvihl v díle o lávce přes Orlici v HK. Tvrdit, že je dobře, že lávka obnovuje mostní princip, kterým má být stoupání 6% na vrchol lávky, je skoro drzost. By si to měl zkusit vyjet na kole, pro babičky na ukrajinách je to peklo. Ten jeho mostní pricnip navychází z ničeho jiného, než neschopnosti dávných předků udělat únosný oblouk v kombinaci s vodorovnou mostovkou. Architektura nemá být samoúčelná, ale především funkční. Takže tak, pane Gebrian. Hodnotím Vás --- == 68 % == --- . ()

silak_xup 

všechny recenze uživatele

Koncept webpořadu srovnatelný s Jídlo, s.r.o. Romana Vaňka, ovšem zaměřený na jinou sféru. Dobře se na to kouká, dobře se to poslouchá, je to nenásilné ale občas jsou tam takové zbytečné mrtvé body. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Přiznám že ze začátku ve mně Gebrian nebudil moc důvěry, protože jsem si myslel že to bude další z pořadů který mi má říct co si mám myslet - něco jako když Vám někdo nutí myšlenku že v této sezóně se nosí modrá barva a když máte žlutou tak nejste moderní. Čím více dílů vidím (momentálně sleduju posloupně všechny díly) tím více mi Gebrian mluví z duše. Ne se vším souhlasím a ne všechno co on považuje ze hezké považuju za dobré a hezké i Já, ale v 95% s ním musím souhlasit. Pořad to má prozatím za 4 plné a silné hvězdy. Přeju hodně zdaru z dalšími zajímavými reportážemi. ::-:: Ta 5 hvězda tam není proto, že je to pořad který by si zasloužil více prostoru a hlavně místo v TV kde by to mnělo svůj smysl. Je škoda že takové pořady se dají najít jen na tom internetu, a jen pokud to vyloženě hledáte, takže o tom moc lidí třeba ani nezavadí. Rozhodně ze světa Streamu ten nejzajímavější seriál. Dodatek : hlavně tam oceňuju tu otevřenost která ukazuje jak strašně moc se mrhá penězi na kraviny bez užitku - květináče jsou nejgeniálnější episody (viděl jsem všechny 3 díly a nestačím se divit co se tady dá za prachy z dotací uklohnit za zbytečnost) Jednu výtku si ale odpustit nemůžu. Proč KURVA do PIČE, když chci k nějakému dílu přidat komentář tak se musím přihlásit přes ten ZKURVENEJ fejsbůk ? Jděte už z tím fejsbůkem do hajzlu. ()

maresakjan 

všechny recenze uživatele

Někdo na něj nadává, že jen kritizuje a sám nic neudělal. Ale mě se naopak jeho postřehy velice líbí a začal jsem i díky Adamovi víc sledovat stavby vedle nás a musím říct, že zvlášť stanice metra jsou velmi přesně zhodnoceny.. 95% ()

jaakub 

všechny recenze uživatele

Obsahově velmi kvalitní, na filmové kvality to vůbec nehraje, je to takový lepší vlogísek. U Vávrových šumností mi občas překáží až moc stylizace, tady by mohla hodnocení ještě vylepšit trocha režie navíc. ()

gruzdej 

všechny recenze uživatele

Na evidentně miniaturní rozpočet a minimální zázemí se Gebrianovi daří postihovat (bohužel především negativní) fenomény současné architektury s velkým nadhledem, rozhledem, erudicí a někdy i vtipem. Jeden z mála výrazných internetových projektů. ()

kessi 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mi Adam není osobně nijak zvlášť sympatický a některé jeho vzorce chování mi vadí, přesto ho respektuji a jsem přesvědčená o tom, že opravdu ví o čem mluví. Rozhodně doporučuji především laické veřejnosti (ta odborná se na to už stejně dívá). A srovnání s Šumnými městy je nadsazené. Vávra je sice vystudovaný architekt stejně jako Adam, nicméně se dlouhodobě a intenzivně věnuje herectví-není divu že mu to před kamerou jde líp. Navíc ŠM vysílá televize, čili rozpočet se bude pohybovat asi někde jinde než na video na Streamu. Za mě 5*, ne za kinematografickou kvalitu, ale za myšlenku a za snahu. ()

Elassar 

všechny recenze uživatele

Nejlepší pořad na streamu a skvělá věc celkově! Jen škoda, že se problematika týká jen více méně Prahy (no týká, minimálně v pořadu ano). Tak třeba časem toho bude z republiky víc. Jen tak dál. Ad. Po pár dalších dílech beru zpět, tématika dílů se zabírá celým územím českých měst. Pořad neztrácí kvalitu, ovšem některé díly mi přijdou lehce hluché. ()

B3njamin 

všechny recenze uživatele

Jsem rád že v ČR máme takového odborníka na architekturu. Jenom by to možná chtělo předtím něco postavit a pak kritizovat... ()

Fericious 

všechny recenze uživatele

S Adamom Gebrianom v mnohých ohľadoch nesúhlasím, v mnohých zasa áno. Je to dosť kontroverzná osobnosť, ale robiť niečo také sa bez dávky kontroverznosti ani nedá. Chápem že ho mnohí neznášajú, ale musíme uznať že je to šikovný človek, ktorý vie čo robí. A robí to veľmi dobre. Ba dokonca by som chcel, aby takých ľudí bolo v každom štáte aspoň 1 na jedno mesto. To by sa nám žilo úplne inak. Gebrian versus je veľmi kvalitný seriál, ktorý síce v samotnom filmárskom remesle trochu pokrivkáva, ale jeho posolstvo to ďaleko vyvažuje. V piatich minútach sa povie to, čo nikto nemal guráž povedať v priebehu navrhovania a výstavby samotných objektov. V piatich minútach sa poukáže na chyby a prešľapy, ktoré sa ticho znášali niekedy aj roky. Za 5 minút je to viac osvety ako keby človek čítal nejakú odbornú literatúru. Najlepšie sa učí ak to vidíte naživo. Určite je len a len dobré že vzniklo niečo, čo nabáda ľudí uvažovať nad priestorom kde žijú. Čo ich nabáda byť aktívny ak prebieha nejaká výstavba, najmä za ich daňové peniaze, ktorá má veľký dopad na ich okolie. Adam Gebrian toto robil celé roky, vo forme blogu, prednášok, a všeličoho iného, ale teraz si myslím, že konečne našiel formát ktorý prináša ovocie vo veľkom, pretože okrem odbornej verejnosti sa tieto myšlienky dostávajú aj do povedomia laikov. A to je práve ten najdôležitejší prínos celej relácie. Veľa šťastia Adam! ()

Mikec007 

všechny recenze uživatele

V dnesni dobe vsech moznych kriminalek, strilecek, investigativnich blbcu a tak na me tenhle serial pusobi nesmirne dobre ()

Bezejmený 

všechny recenze uživatele

Tento pořad ukazuje zajímavosti, postřehy a taktéž často nedostatky veřejných a v menší míře i soukromých staveb. Otevřelo mi to naprosto jiný a profesionální pohled na okolí. Je to lehce srozumitelné, zajímavé a zábavné. Tleskám panu Gebrianovi za takovýto pořad i osvětu. Nejvíce se mi zatím líbilo srovnání Německa a ČR podle návštěvy na fotbalovém stadionu :-) ()

hiroito 

všechny recenze uživatele

Naprosto mě to změnilo pohled na architekturu a stavby. S něčím sice nesouhlasím (Hradecká knihovna vážně není hezká), ale hodně poučný a inspirativní pořad. ()

Fraktální 

všechny recenze uživatele

Doporučuji každému !!!... v architektonicko urbanisticky nevzdělané české společnosti- sluneční jarní den uprostřed listopadu... ()

odvar 

všechny recenze uživatele

Krásný a dost potřebný komentování český architektury. Musím říct, že i jako naprostý laik ve většině případů souhlasím. Jedna hvězda dolů je za občasnou neobjektivitu, třeba v díle o mostě v Hradci Králové, kde moderátor vyzdvihuje most před kterým je cedulka "Pozor kluzké" o kterém se nezmínil. ()

Reklama

Reklama