Reklama

Reklama

Bohové musejí být šílení 2

  • Jihoafrická republika The Gods Must Be Crazy II (více)
Jihoafrická republika / Botswana / USA, 1989, 98 min

Obsahy(1)

Stejně jako předchozí část i tentokrát se film odvíjí jako "pletýnka" několika vzájemně se proplétajících osudů. Přesněji osudů pěti. Je tu opět křovácký lovec XiXao, který se vydal s dětmi, Xisou a jejím mladším bratrem Xirem, na lov. Je tu americká právnička Ann Taylorová, která musí stihnout konferenci v Africe, ale neprozřetelně se vydá na krátký vyhlídkový let a zoolog Stephen Marshall, který ji chtěl dopravit zpět ve svém malinkém letadélku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Druhé volné pokračování s horké Afriky je stejně tak zábavné jako předchozí snímek. Kromě Křováku tu jsou však jiné postavy, ale na kvalitě to pranic neubylo. Gagy ve formě grotesky opět fungují a snímek baví celou stopáž. Opět se tu vyskytují dvě dějové linky. Ty o Křovácích pochopitelně v polo dokumentárním stylu. Tentokrát dojímají děti, které se setkají s nákladním autem nikdy neviděným. Vše opět šlape jak má, udržuje tempo a drží pohromadě. I tento snímek se povedl a dokáže rozesmát i dnes. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Stylem velmi podobné první části. Několik různých příběhů se navzájem protkává a mísí (Xixao hledá své děti, které se připletly pod ruce pašerákům slonoviny. Doktorka Taylorová a Doktor Marshall ztroskotají uprsotřed pouště, a snaží se dostat zpátky. Kubánský a místní (těžko říct který) vojáci se snaží dostat jeden druhého)... Oproti prvnímu dílu o něco horší, i když Xixao dostává víc prostoru. Scéna s naštvaným jezevcem (či co to je za potvoru) je ale ovšem nezapomenutelná :) ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Bohům, kteří jsou šílení, nemůže nikdo podsouvat sofistikovanost [Chřástalovo oblíbené slovo] nebo nějaké výrazné formální kvality. Leccos působí amatérsky - režie zvířat neváhá zmrazit na několik okamžiků záběr, než aby ztrácela čas s výcvikem a nakreslenější bouřkový mrak aby pohledal. Na druhou stranu série nemá obdoby a ve stravitelných dávkách napovídá, kolik bizáru člověku uniká, když nemá ponětí o africké kinematografii [jestli si nejste jistí, zda něco takového existuje, zkuste Wikipedii]. Xixovy vnitřní monology, vtipný voice-over jako vystřižený z National Geographic, mišmaš obrodružných scén, kulturních nedorozumění, groteskových situací, zrychlených honiček a mile nevěrohodných trikových scén činí z dvojky lepší verzi jedničky. Komediální chemie mezi doktorkou práv a doktorem zoologie [jehož NEHRAJE Tom Selleck, jak jsem si celá dlouhá léta myslel] resp. domácím a kubánským vojákem fungovala prostě skvěle. Škoda, že se kouzlo v dalších dílech, po nichž nemíním pátrat, nepodařilo zopakovat. Do nesmyslných pětihvězdičkových výšin, které jinak patří jen Batmanovi, pozvedá českou verzi povedený dabing. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo, ale druhú časť som vždy milovala absolútne a viac než jednotku. Videla som ju skôr ako prvú, mala ju nahratú na kazete a rada si ju púšťala. Pomedzi vatu tvoriacu príbeh sú tam vynikajúce hlody aj situačné vtipy. Vždy keď si spomeniem na tento film, mám v hlave zákerné opice, kabelku plnú kameňov, unaveného skunka, smejúce sa hyeny, dobrosrdečných Krovákov - a v neposlednom rade perfektného cyklistu so sliepkou: "Abajúa-čaújá... abajúa-čaújá... ujá-ujá..." :-) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem poprvé viděl s tátou v kině jako malé dítě a dodnes si vzpomínám, jak mě smíchy bolelo břicho. Po letech jsem jej viděl ještě několikrát a kupodivu ani v dospělosti to nebylo jiné a já se smál pořád hodně. Netuším, jak se to tvůrcům povedlo, ale dokázali do filmu dostat úžasnou atmosféru, která mě nepřestává uchvacovat a bavit. Přes jednoduchý příběh, svoji naivitu a neznámé herce patří k jedněm z mých nejoblíbenějších. Pamatuji si jej téměř dokonale a kdykoli si jej rád znovu připomenu. Mimochodem jsem jej viděl dříve než první díl a myslím si, že je i o kousek lepší než jednička. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (10)

  • Když v čase 36:50 zoolog Marshall (Hans Strydom) dělá otvor do podlahy, protože medojed prokousl pravou pneumatiku, je otvor správně na pravé straně ve směru letu. Ale ve vzduchu v čase 38:09 a 38:44 je pak vidět, že otvor je na levé straně ve směru letu. A v čase 39:17 je pak zase vidět zpátky na pravé straně. (Stefi_836)
  • Živočich, ve filmu zakousnutý do boty, je medojed kapský, latinsky mellivora capensis. Jedná se o na svou velikost značně agresivní a silnou kunovitou šelmu. Je také zajímavá svojí odolností vůči hadímu jedu. (Jirka_Šč)
  • Snímek byl natočen už v roce 1985, uveden však až o 4 roky později. (KucC)

Reklama

Reklama