Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (341)

Othello 

všechny recenze uživatele

Tři Švédky v Tyrolích bez tří nahatých Švédek a bez Tyrol. Zato s nahatým Křovákem a poučováním o tom jak to ty Křováci válej a my jsme dementi. Bez nostalgie či znalosti třeba legendárního dabingu je to na prostřelení hlavy, kterému nedávám nižší hodnocení ze stejně povýšených důvodů, jakými se tenhle film dívá na domorodé kmeny. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Křovák Xi se vydává na dlouhou cestu, aby vrátil bohům jejich dar, který jeho kmeni přinesl jen nenávist a potíže. Mladá učitelka Kate přijiždí do Botswany, aby zde učila místní děti číst a psát. Zde se jí ochotně ujímá zmatkař Andrew, který je v její přítomnosti absolutně nepoužitelný. A nakonec, místní revolucionář Sam Boga prchá po neúspěšném atentátu na prezidenta. Postupem času se všichni navzájem potkávají, což přináší hromadu více či méně humorných scének (ty, co se týkají konfrontace světa křováků s moderním (rozuměj africkým) světem jsou nejzábavnější)... I přes tisíceré opakování našimi televizemi se na to dá kdykoliv podívat znovu, a milý Xixo vždy skvěle pobaví... ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jde o primitivní komedii? Ano, ale jen v tom dobrém slova smyslu. Primitivní a pohodový svět Křováků je mi velmi sympatický. Kontrast mezi nimi a naší civilizací je zobrazen výborně a dokáže vždy spolehlivě rozesmát. Mám raději druhý díl, ale rovněž jednička je skvělá. Ústřední dvojice (bílých) hrdinů je také parádní a společně s českým dabingem a známým Ajajajajajaj! přidává čtvrtou hvězdu. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

To je báječné, když může člověk dětem pustit něco, u čeho se tolik nasmějí (a my dospělí pořád ještě s nimi, televizi jsme naštěstí zrušili a filmy si vybíráme, jaké chceme a kdy chceme, takže se nám to nemělo jak okoukat), spoustu se toho dozvědí o přírodě i o lidech a ještě jsou nenásilně vychovávány k toleranci, dobré vůli a podobným zbytečnostem. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Není mnoho komedií ze života Křováků. A právě kontrast mezi primitivní pohodou života na poušti Kalahari a stresujícím civilizovaným světem dal vzniknout svéráznému humoru. "Viděls někdy kytičkované kalhotky?" - "Tak se dostal na strom?" (o pověšeném automobilu). "Ajajajajajaj!" Trailer: http://www.sms.cz/film/bohove_musi_byt_sileni/ukazka ()

Galerie (24)

Zajímavosti (23)

  • V Trinidadu a Tobagu byl film zakázaný, protože prý propagoval rasismus. (Kulmon)
  • Keď Jack (Nic de Jager) priletí za Stephenom (Hans Strydom), dá si dole slnečné okuliare. Behom celého ich rozhovoru ich má dole, no v jednom zábere uprostred tohto rozhovoru ich má nasadené. (ČSFD)

Reklama

Reklama