Reklama

Reklama

Mrtvá hlídka

  • Česko Hlídka smrti (více)

Obsahy(1)

Uprostřed války vojáci nesní o tom, že se stanou hrdiny. Modlí se, aby si vzpomněli, co je to být mužem. 1917. Západní fronta. Blátivá pustina s ostnatými dráty a zákopy. Země je nasáklá krví padlých a ve vzduchu je cítit dusný zápach smrti. Vojín Charlie Shakespeare (Jamie Bell) má zimnici. Dívá se na své vyčerpané kamarády a těla, která zůstala po bitvě ležet bez života. Je sám. Zoufale by chtěl pryč. S několika muži, kteří přežili, se uchýlí do německého zákopu. V podzemních tunelech, ztraceni na nepřátelském území, čekají na záchranu. Ale nikdo nepřichází a noc s beznadějí se snáší na krajinu... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (164)

tron 

všechny recenze uživatele

Tento v Čechách nakrúcaný vojnový horor Angličana Michaela J. Bassetta rozhodne nikto neobviňuje z absencie temnej atmosféry. Naopak, tá je miestami až neskutočne tiesnivá , nepríjemná a lezie pod nechty (a láme ich). Dokonca i herecké obsadenie sa vydarilo; ak necháme stranou baletného tanečníka Jamieho Bella, zostane nám k dispozícii napríklad glumovský blázon Andy Serkis ako psychopatický zabijak nacistov. Sú tu však (minimálne) dve „ale“. Jednak je tu podľa mňa o čosi lepší Bunker (od Roba Greena) a jednak: atmosféra nezachráni pred pádom do priepasti biedny scenár, ktorý dáva čím ďalej menej logiky. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Na první pohled docela sympatický horor, který se natáčel v Čechách. Po jeho shlédnutí jsem si ale uvědomil, ž enamám naprosto nic, co bych o něm mohl napsat...vůbec jsem se nebál, film ve mně nevyvolal žádné emoce, nic. Možná to bylo tím, že tvůrci pracovali s dosti omezeným rozpočtem... většina scén mi připadala dost laciná (což možná ukazuje na vysoký, leč promrhaný rozpočet)...možná za to může nepřehlednost, s jakou je bludiště zákopů nasnímáno - lze to vnímat jako záměr, snahu ukázat, že bludiště samo o sobě je nástroj vnášející do myslí hrdinů chaos. Já jsem ale vůbec netušil, kde kdo právě je, kam a odkud míří...takže chaos to způsobilo spíš v mé mysli... a nakonec je tu ta absence strachu...možná jsem úplně nepochopil, s jakým Zlem se ti vojáci utkali... Jsou to nějaké halucinace z použitých bojových plynů? Je to alegorie válečného šílenství, zatemnění mysli při pohledu na mrtvé spolubojovníky? Kdo ví? není to vyloženě špatné, ba je to docela koukatelné, ale v konkurenci mnoha lepších hororů nemá Death watch šanci. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na to že ide iba o obyčajný slasher ktorý do éteru hororov neprináša nič inovatívneho, ide po technickej stránke o absolútny skvost. Prostredie prvej svetovej vojny je tu zachytené úchvatne zo začiatku som si myslel že ide o vojnovú drámu a nie horor. Pocit že sledujem iný film navnaďovala atmosféra akoby vystrihnutá zo Spielbergového Vojaka Ryana. Nezveličujem ani nekecám. Boje v neustálom bahne, dážď ktorý nie a nie ustať, skľučujúca atmosféra, skvele zohrané bitky, ukážková psychológia dokopy to boli skvelé ingrediencie. Herci hrali takisto presvedčivo. LEN DO PEKLA nechápem prečo s toho spravili duchársky horor ktorý všetky tieto prednosti potopil. žiadny film s prostredia prvej svetovej vojny ktorý mal zábery na front nevyzeral tak úchvatne a realisticky. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zažívají vojáci v zákopech první světové války paranoiu, útok Zla nebo Boží soud? 1) Spoiler. Pochopit (či vysvětlit) film není až tak jednoduché. V prvním plánu máme horor s obvyklými rekvizitami - mlha, svět nikoho, izolace od okolí, tajemná síla, která zabíjí a nakonec i komunikuje, prostě horor jako vyšitý._____ 2) Spoiler. Ve druhém plánu je velmi přesvědčivě a působivě vylíčena atmosféra v zákopech. Nesmyslnost války je tu nazírána z nezvyklého výstižného a působivého úhlu. Marasmus morální je zastoupen marasmem blátivých zákopů. Jednoduché a přitom přesvědčivé._____ 3) Spoiler. Ve třetím plánu pak film přiměje diváka k přemýšlení. Nejdříve o jednotlivostech: co přesně znamená konec, koho představuje německý voják Fridrich, proč se mladičký (šestnáctiletý) vojín Shakespeare (fakt se tak jmenuje) chová tak, jak se chová a co z toho vyplývá. Námětů k úvahám je dost. Pak začne divák (možná) přemýšlet například o tom, jaké nové (a nezvyklé) pohledy na válku přináší neobvyklé propojení válečného prostředí a hororu._____ 4) Zlo nejlépe vnímáme na kontrastním pozadí - potřebujeme tedy nevinnost. Ovšem jakou nevinnost najdeme v zákopech první světové války? Vstup nadpřirozených sil do skutečného hororu válečného ubírá výpovědi na přesvědčivosti. Za sebe říkám, že psychologický thriller, který by událostem přiřadil jen běžné lidské účinky, by byl čistším východiskem._____ 5) V prvotině Michaela J. Bassetta (scénář i režie) nezklamal 18letý Jamie Bell (vojín Charlie Shakespeare) ani ostatní herci._____ 6) Přes uvedené výhrady mě snímek zaujal a považoval bych ho za zajímavý příspěvek do sbírky hororů, kdybych ji měl. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Zálézt a následně čekat na záchranu v zákopu po skopčácích se ukáže jako ne zrovna šťastnej nápad. Britská jednotka však ze začátku nemůže tušit, že v zákopu číhá COSI co je bude pomalu nutit postavit se proti sobě a naši vojáčkové se tak začnou likvidovat navzájem. Mrtvá hlídka má velmi dobrou atmosféru, kvalitní herce a několik velmi povedených scén. Za mě vyzdvihnu scénu s oživlým bahenním mužem :) Potěší i role našeho Pavla Tesaře. Válečné horory mám rád a tento je více než slušnej. Bassett pro mě je už opravdu zárukou dobré hororové zábavy. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Všichni herci museli povinně pomáhat kopat zákopy, protože filmový štáb neměl finance na zaplacení lidí, kteří by tuhle práci za ně udělali. (Lynette)
  • Film získal roku 2003 cenu "Grand Prize of European Fantasy Film in Silver" a během několika let posbíral celkem čtyři nominace na ceny "Best Film", to bylo roku 2002, v roce 2003 na ceny "Best Film Award" a "International Fantasy Film Award" a naposledy roku 2004 byl nominován na cenu "Grand Prize of European Fantasy Film in Gold". (Lynette)
  • Natáčení bylo pro herce fyzicky náročné - před počátkem natáčení podstoupili vojenský výcvik, a poté často hráli ve velké zimě a sychravém počasí (teploty se většinou držely pod nulou), často byli celí mokří a zablácení, takže asistenti je museli zahřívat dekami, teplým čajem a ohřívacími lahvemi. Nepříjemné pro ně též byly scény, kdy na ně štáb vypustil desítky krys a někteří herci si také stěžovali na výbuchy. (Lynette)

Související novinky

Silent Hill pokračuje

Silent Hill pokračuje

08.11.2010

„Neexistují kvalitní filmové adaptace počítačových her,“ tvrdí někteří. „Kromě Silent Hillu,“ kontrují jiní. Na dvojku úspěšného hororu z roku 2006 se čekalo hodně dlouho. Christophe Gans má ale… (více)

Konkurence pro Van Helsinga

Konkurence pro Van Helsinga

01.04.2007

Solomon Kane je jméno dobrodruha, šermíře a lovce démonů, který v 17. století putuje neprozkoumanými končinami světa a válčí tam s nadpřirozeným zlem. A zároveň je to název britsko-francouzsko-české… (více)

Reklama

Reklama