Reklama

Reklama

Jason Bateman uvádí svůj režijní debut - podvratnou komedii Sprosťárny. Bateman představuje Guye Trilbyho, čtyřicátníka, který objeví skulinku v pravidlech národní soutěže v hláskování a rozhodne se soutěž vyhrát. Rozhodčí, rozzuření rodiče, ani přemotivovaní osmáci nemají šanci, protože Guy nemilosrdně ničí jejich sny o vítězství a slávě. Když se reportérka (Kathryn Hahn) pokusí zjistit jeho opravdové motivy, Guy vytvoří nečekané spojenectví s jiným soutěžícím: nešikovným desetiletým Chaitanyou (Rohan Chand), kterého Guyův přístup vůbec nevyvádí z míry. Kritici nešetří chválou a považují Sprosťárny za „nejlegračnější, nejchytřejší a nejzábavnější komedii za dlouhá léta!" (Pete Hammond, Movieline) (Bontonfilm)

(více)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (119)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Jak moc velká hovadina může být něco, kde se geniální čtyřicátník účastní dětské soutěže v hláskování a sem tam se vlastně i jako dítě chová? No, k mému nečekanému úžasu bych si označení „hovadina“ s radostí odpustil. I když je námět vskutku divný a může se takové zdát i na hlavu postavené přátelství dospělého s malým klukem, celé to dohromady funguje a nechybí tomu patřičný náboj! Zlomyslné jednání hrdiny mě prostě bavilo, malý otravný kluk prokázal ve výsledku taky velké charisma, a to samé by se dalo říct o dost uhozené novinářce. Humor byl střídmý, charakterový vývoj víc než uspokojivý a celkový důvod, proč se pošahaný pokus o narušení soutěže vlastně děje, zatraceně překvapivý. Ve výsledku jsem film dokoukal s příjemně hřejivým pocitem a nelituju ani minuty strávené sledováním. Tohle se povedlo! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Základní školu jsem zvládl bez opakování jediného ročníku, takže jsem všemi obdivovaný intelektuál, kterému je naprosto k ničemu, že umí odhláskovat slovo "nejkulaťoulinkatější" maximálně se třemi chybami. Kdybych však byl méně geniální, základku bych nezvládl a někde v okolí by se konala nějaká podobná soutěž v hláskování, tak bych na ni taky vyrazil. Vždyť, co je zábavnějšího, než se vytahovat nad školáky a kazit náladu jejich rodičům? Asi nic a tento snímek určitě ne, protože i mě při jeho sledování bliklo hlavou 1.354 nápadů na to, jak by se mohl stát mnohem vtipnějším. ()

Reklama

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Bateman se mě snažil uchlácholit nadávkami a zdviženými prostředníčky (ví, co mám rád), ale donutit mě ignorovat takhle stupidní scénář se mu teda nepovedlo. Jako nenáročný béčko na sobotní večery na Prima COOL dobrý, ale čekal jsem víc. Zvraty ve filmu připomínají déjà vu, protože jsou tak předvídatelné a očekávané, že máte pocit, že už proběhly. Působí to jako výplod nějakého náhodného generátoru scénářů, kde zadáte jen jména postav a prostředí a on vám vygeneruje scénář z předchystaných klišé. Občas jsem se pousmál, takže to do odpadu nepošlu, ale tři hvězdy dát nemůžu. Soráč. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Vtipné, hravé, inteligentní, nekorektní, nad věcí.......bé zet es pé o er u, ale........... Já vím, že by to bylo téměř jako ukrást beznohému jeho kompenzační pomůcku, vždyť vlastně jde o takové Batemanovo prvorozené dítě (nemluvě o tom, že mám tohodle rodáka z "velkého jablka" čím dál tím více v oblibě), ale já bych osobně radši vidět spelovat někoho, kdo ve svých předchozí rolích neprezentuje takovou klidnou sílu, někoho komu bych spíše uvěřil jeho fuckování.....kdybych měl narychlo někoho vypálit, tak mne napadá například Elijah Wood - něco ve stylu Ryana z Wilfreda. S Betemanem nebo bez, stejnak jde o zatraceně kvalitní a zároveň nedostatkové zboží a především krok správným směrem pro Jasona Batemana - režiséra. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Bateman je jeden z najväčších sympaťákov moderného hollywoodu, to bez debaty, vieme už dlho... Ale tým, že si sadol na post režiséra a dal sa točiť tento veľmi nenápadný film plný veľkých vulgarizmov, ma v pozitívnom zmysle prekvapil celkom dosť. Ako som už asi neraz spomínal, osobne ma skoro až zahreje na duši, keď vidím komédiu, ktorá sa v niečom vymyká od bežných šablónovitých koľají. A ide si proste svoje. S obrovským pohŕdaním som pozeral film o vulgárnom alkoholickom prasati, ktoré sa zúčastňuje detských súťaží v hláskovaní (lebo proste môže...), občas pretiahne reportérku, ktorá ho po týchto akciách sprevádza a skamoší sa s rozkošným 9ročným indom... pretože som presne vedel ako to skončí... Spoiler: Ale ono nie! Nehovoriac o tom, že humor je často na hranici všeobecnej akceptovateľnej korektnosti. Takže dva argumenty, ktoré inak priemerný film dvíhajú u mňa do malého (možno neobjektívneho) nadpriemeru. PS: Tá hudba! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu jsou v soutěži použita například slova "Floccinaucinihilipilification", což lze přeložit jako "bezcenný zvyk" nebo "bezcenná činnost", nebo "slubberdegullion", které znamená "bezcenný člověk", "opilý" nebo "alkoholik". (Terva)
  • Film měl nesoutěžní premiéru na filmovém festivalu v Torontu 2013. (Terva)
  • Scénář byl přítomen v Blacklistu (seznam nejlepších nerealizovaných scénářů) roku 2011. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama