Reklama

Reklama

Australský farmář Joshua Connor má zvláštní talent pro hledání vody pod zemí ve vyprahlé krajině. Svůj instinkt bude muset využít v životním dobrodružství, aby se v cizí nepřátelské zemi dostal na místo nejděsivější bitvy první světové války a našel své tři syny. Cesta ho z australského kontinentu vede do Konstantinopole (dnešního Istanbulu), na rozhraní Evropy a Asie, doprostřed chaosu hroutícího se impéria Osmanské říše. Connor se musí zorientovat v neznámém prostředí plném exotiky. S nečekanou pomocí pak začíná soukromé válečné tažení, neméně velkolepé než to, které zde nedávno skončilo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (194)

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Toz to by ma zaujimalo, preco sa herec ako Crowe, ktory mal potencial hravat drsnych chlapikov, policajtov a kdeakych mlaticiek upise do srackoidnych patetickych filmovych vod ako od Rosakundy Pičler. O kolko by bolo lepsie, keby prisiel nasraty fotrik, ktory nema co stratit medzi tych utierkarov a zacal by to tam hlusit hlava nehlava ? No nasinec by sa odreagoval a zabavil... tu som pozeral dve hodiny na nejakeho prutikara, ktory sa snazi vypatrat zeleny gumy v strede prdele sveta. Do toho stretne zivotom skusanu prilis emancipovanu pindu s malym ciganskym fakanom a spravodliveho Allaha Snackbara, ktory mu pomahaju. Neviem komu je urceny tento druh filmov, ale chlapovi s parom vajec na spravnom mieste asi tazko. ()

Indy 

všechny recenze uživatele

Russel Crowe je jeden z mojich najobľúbenejších hercov, takže som si jeho režijný debut nemohol nechať ujsť. Ale úprimne, po skončení filmu zavládli tak trochu rozpaky. Water Diviner má až príliš "televízny" look a vidno, že by potreboval štedrejší rozpočet a Andrew Lesnie (kameraman Pána prsteňov) sa neviem prečo moc nevyznamenal. Príbeh ako taký je pekný a určite stojí za celovečerný film, ale jeho scenár je plný klišé a pôsobí, zase je tu ten prívlastok, príliš "televízne", čiže ako tuctový scenár do televízneho filmu napr. pre taký Hallmark. Čo Russel Crowe neutiahol ako režisér, to samozrejme dobieha ako herec a najmä vďaka jeho star power prižmúrim oko a dám mu tú tretiu *. 6/10 ()

Reklama

RickDeckard 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbenec Russel Crowe si stoupl poprvé v životě za kameru (ale pro jistotu zůstal i před ní) a naservíroval nám komorní příběh australského farmáře, který se vydá hledat ostatky synů padlých v 1. světové válce až do daleké Osmanské říše. A já musím říct, že jsem spokojeně v kině mručel, jak pěkný debutový film se mu povedlo natočit. Předně je třeba zdůraznit, že navzdory okázalé výpravě je děj plně soustředený na cestu otce a jeho pátrání po ztracených synech a fascinující prostředí střetu britského imperialismu a tureckého nacionalismu v poválečných letech vedoucí k zániku Osmanské říše za všech okolností zůstává jen neokoukanou kulisou. Crowe kromě protiválečného poselství nepřidává žádný komentář, dokonce ani vysvětlivky k okolnímu dění, tudíž pokud je pro vás tato etapa dějin velkou neznámou, budete se patrně minimálně zpočátku trochu ztrácet v motivacích ostatních postav. To ovšem není kritika, protože stejně ztracený se cítí i hlavní hrdina – obyčejný venkovan, kterého čeká velké vystřízlivění z jednoduchého náhledu na svět rozděleného na ty hodné a zlé, kde existuje jediná pravda, za kterou je třeba bojovat. Musím vyzdvihnout i technickou stránku filmu. Ačkoliv jsou kamera i střih poměrně intimní, až úsporné a nesnaží se působit prvoplánově okázale, přesto plní svou úlohu a dotváří přesvědčivou atmosféru, které pomáhají i reálné lokace a neokoukaní turečtí herci. Celkově jsem měl tísnivý pocit realismu – u flashbacků ze zákopové války jsem si říkal, že takhle nějak to tam asi opravdu vypadalo. Navíc v Cestě naděje (mimochodem angličtináři si užijí symbolickou vícevýznamovost originálního názvu) i všichni velice pěkně hrají, kromě tradičně spolehlivého Crowa dokonce i Olga Kurylenko, a vlastně i ten na první poslech podivný hudební mix se k té atmosféře multikulturního střetu nečekaně hodí. Abych se ale jen nerozplýval, pár začátečnickým neduhům se přeci jen Crowe nevyhnul. Zejména prostřední část filmu s pobytem v Istanbulu až nepříjemně ztratí tempo a některé vedlejší příběhové linie vyšumí zcela do ztracena (prosba o nalezení otce). Nicméně pořád je výsledek o dost lepší než většina produkce řady zavedených režisérských harcovníků. A z nedávné doby si nepamatuju příliš filmů, které by mne donutily dohledat si na wikipedii historické souvislosti a zároveň moji drahou polovičku uronit slzu. Takže tady máš 80% a doufám, že jsi na té režisérské sesli neseděl naposledy, chlape! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $22.5miliónaTržby USA $4,196,641Tržby Celosvetovo $38,176,317▐ Russell Crowe opäť len potvrdzuje svoju všestrannosť a ponúka veľmi zručne natočenú vojnovú drámu o hľadaní stratených synov na bojisku v Gallipolách, s citom podaný príbeh, ktorému nechýba štipka rodinnej súdržnosti či aj miestami takej uvoľnenej hravosti, dobrodružstva pri pátraní naprieč cudzou krajinou a príde aj na nevyhnutné emócie, výborne sekunduje sympatická Olga Kurylenko /80%/ ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Russellova prvotina je velkým příslibem do budoucna, bohužel jeho debut dost trpí přehnaností některých momentů (útěk ze spárů Řeků) a přílišným důrazem na romantickou linku (a s tím spojené neustálé návraty do hotelu). Ocenil jsem postupné rozkrývání osudu bratří, kameru a i hudba měla co do sebe. Po herecké stránce odehrané poměrně dobře (s příjemným využitím tamních herců). Tak snad se příští film vydaří lépe... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Bitva na Gallipoli, jež se pohřešovaní synové účastnili, je dodnes australany považována za největší válečnou prohru. (Ice123)
  • Russel Crowe o význame filmu: "V dnešných vojnových filmoch je dôležité kráčať po tej línii, kde ctíte bojovníka, ale odsudzujete vojnu. A verím, že 'The Water Diviner' to rozhodne robí. Hovorí o strate a smútku, ale tento príbeh je v konečnom dôsledku život potvrdzujúci a do značnej miery o láske v jej mnohých rôznych podobách. Ďalšou kľúčovou vecou v živote je jednoduchá potreba vytrvať. Čokoľvek príde, musíme nájsť spôsob, ako sa pohnúť ďalej, a to si vyžaduje nádej. Nádej je jedným zo základných nájomníkov ľudstva a dúfam, že diváci odídu s tým, že si to pripomenú.“ (Arsenal83)
  • Natáčanie v Turecku označil Russel Crowe za nevyhnutnosť: „Istanbul je úžasným a pulzujúcim mestom. Bolo pre nás mimoriadne dôležité, aby sme tam skutočne boli. Nemôžete znovu vytvoriť to, čo Istanbul má - jeho architektúru, jeho atmosféru." (Arsenal83)

Související novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (více)

Reklama

Reklama