Reklama

Reklama

Kronika obchodníka s krví

(festivalový název)
  • Jižní Korea Heosamgwan maehyeolgi (více)
Trailer

Obsahy(1)

V zimě roku 1953 se prostý dělník Huh Sam-kwan (Ha Jung-woo) zamiluje do krásné Ok-ran (Ha Ji-won). Ale v období, kdy se lidé sotva uživí, nezbývá Sam-kwanovi nic jiného, než prodat vlastní krev, aby mohl žádat o ruku Ok-ran. O 11 let později mají tři syny, ale po vesnici začne kolovat pomluva, že Sam-kvanův nejstarší syn možná jeho pravým synem vůbec není. Čínská předloha Dva liangy rýžového vína se stala hned po vydání bestsellerem a z jejího autora Yu Hua se brzy stala významná postava čínské literatury. Režisér a představitel hlavní role Ha Jung-woo ve své filmové interpretaci přesouvá děj do poválečné Koreje, kdy obvykle vážně pojatá témata darování krve a otcovství podává až s absurdním humorem, který se vyjímá na vesnickém pozadí. (Filmasia)

(více)

Recenze (5)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbila atmosféra, kulisy, kostýmy a taky krátké, ale působivé záběry s jídlem. Způsob, jakým se ti dva dostali do manželského svazku mi přišel absurdní, ale bohužel to v té době nebylo asi nic neobvyklého. Musím říct, že mě ze začátku lehce vytáčelo chování hlavního hrdiny, i když k němu měl zřejmé důvody. I přes vážnost příběhu jsem se dost zasmála, často právě nad dětinským chováním Sam Kwana. Konec mě naopak dojal. Takže u mě převládá spokojenost a klidně bych koukla znovu. 4* ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele

Když jsem slyšela, že Ha Jeong-woo a Ha Ji-won si zahrají spolu, říkala jsem si bomba. Po pár desítkách minut sledování filmu ze mě ovšem nadšení pomalu opadávalo a skončilo na lepším průměru. Je tam spoustu zajímavých, dojemných scén (darování krve, otázka otcovství), které ovšem střídají nudnější pasáže, které jsem měla sto chutí přeskočit. Líbilo se mi ale dobové vykreslení 50. let (vesnice, domy a jejich vybavení, oblečení) a i hlavní představitelé podali slušný výkon. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Opět zdařilý kousek na zahájení Filmasie. Zajímavě, mile a hlavně dost zábavně zpracované téma vztahu otce k nevlastnímu synovi - ten to ve svém srdci má celkem dobře srovnané, ale jak pravda vychází na povrch, začne se vzhledem k okolnostem trochu plácat mezi nepravým a pravým otcem a zejména ten "falešný" potřebuje dost času a nějaké ty impulsy, aby si uvědomil, co k chlapci cítí. Scéna se šamanem byla sice trochu ujetá, na druhou stranu, svůj účel plní víc než dobře. Co se týče Ha Ji-won, tak tady opět klobouk dolů, jeden by jí ten věk fakt nevěřil, zejména v úvodu snímku - ta holka prostě vypadá skvěle a pořád umí rozdávat rány :-) ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Můj první korejský film vůbec a jediné, co na něm mohu opravdu zkritizovat, je ukrutně působící délka. Film se rozděluje na několik etap a každá funguje jako samostatný celek. Komediální polovinu střídá postupný přesun k lehkému dramatu, vrcholícímu neskutečnými emocemi. Jednání protagonisty jsem plně podporoval - koho by nenaštvalo, že 11 let vychovával cizí dítě a vlastně ani nevěděl o tom, že jeho žena kdysi zhřešila s jiným mužem. Jenže jak čas plynul, postupem času jsem se vžil do cítění postav a spolu s hrdinou vyměkl. Na pozadí nechybělo vykreslení tehdejší doby a dárcovství krve jako prostředku pro poměrně hodně slušný výdělek - ale také možnosti, jak se dostat na pokraj života a smrti. Ve výsledku - byl jsem do samotného konce napjatý, jak zvraty (a hezky podaným humorem) protkaný snímek dopadne. Údajně podobný koncept vývoje děje používá většina korejských filmů, ale o tom se budu muset přesvědčit sám. 85% ()

Raphaell 

všechny recenze uživatele

Úplně jinak dramaturgicky poskládané, než jsme v našich končinách zvyklí. První polovina ale překvapivě funguje. Není to sice nic extra, ale je to dobře zahrané a místy zábavné. Pak ale člověku dojde, že to vlastně postrádá nějakou nosnou hlubší myšlenku a začne se to táhnout jak týden před vánoci. Doma bych to asi nedokoukal, ale v kině jsem musel. Závěr už jen do rakve přidal trochu kýče. Ve výsledku neutrální hodnocení a film asi neuvízne v mé paměti nijak dlouhodobě. ()

Reklama

Reklama