Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (102)

Fr 

všechny recenze uživatele

HOKEJ DOKÁZAL, ŽE SOVĚTSKÝ SYSTÉM BYL TEN NEJLEPŠÍ… /// Vypadalo to jako dokument pro Američany, aby pochopili. Ale tohle je dokument pro všechny. Aby pochopili. Sláva Fetisov vypráví o tom, co byl pro SSSR hokej. O Tarasovovi a jeho tréninkových metodách, o výjezdech na západ, kde nechápali, jak může být v obchodech v zimě zelenina, ale především o hokeji. Nesmí chybět politika, protože v Sovětským svazu sport nahrazoval válku. A ta studená rámovala všechny úspěchy sborné… Ucelenej sportovní dokument, kterej vypráví o nejlepších ruských hokejistech, kteří sport povýšili na umění. A navíc prožili i americkej sen. Tak mě napadá, že by ten jejich životní osud vydal na zajímavej komiks. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, kterej obránce jezdil dozadu tak, jako ostatní dopředu. 2.) Zajímá mě, co na „Rudou mašinu“ říkalo číslo 99. 3.) Pamatuju, jak se Fetisov vzbouřil. 4.) Thx za titule „Jemu, tedy IDžORovi“ a „Holesinska.M“. /// PŘÍBĚH ***** ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Gabe Polsky Fetisova moc netlačil, nechal "Slavu" povyprávět příběh tak, jak si Rus sám přál...navíc mi "kluk z Kalifornie / Chicaga" nepřišel kvalitně připraven, ptal se místy jako naivní školák. To nebyl partner pro Fetisova, který se pod Putinem vyšvihl na jednoho z nejmocnějších mužů ruského sportu. A fakt, že současný ruský režim sází na slavné hokejové osobnosti Sovětského svazu není náhoda. Putin se v mnoha ohledech snaží navazovat na slávu Sovětského svazu a využívá k tomu sport a dává v jeho řízení důvěru sportovním osobnostem SSSR. A Fetisov je ze všech nejvlivnější. A paradox, že se hráč přemění na mocného funkcionáře, který chce zakázat současným ruským hráčům odcházet dříve než v 28 letech, je do nebe volající. Z chudinky Fetisova, kterého utiskovali a zabraňovali mu v odchodu do USA, se stává podobná svině jako Tichonov nebo Jazov. Pro lidi, kteří o této problematice už něco vědí, bude tento film zklamáním. Dokumentový čajíček:-) ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sportovní celebrity jsou stejné jako slavní herci, zpěváci, ba i politici. Od sportovců je dělí jen to, že jejich výkonná praxe končí poměrně brzy (pokud se nestanou významnými trenéry jako Tarasov či Tichonov). A také poměr hráče (Vjačeslava Fetisova) k nim tvoří základní dramatickou linku. A ta není jedna, vztah Fetisova ke Kasatonovi a dalším ze slavné pětky tvoří síť linek, za nimiž se dokumentovaná realita (drastické tréninkové metody, učast Rusů v NHL a pod.) skoro ztrácí.... Ruské reprezentační hokejisty známe jako Sovětská sborná, Rudá mašina, nikdy jako Rudá armáda, tím se označovalo cosi (byť ne bytostně) jiného. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

"You just can't compete. It's just too difficult." Wayne Gretzky. Excelentní, výborně natočený a ještě lépe sestříhaný dokument o pravděpodobně nejlepší hokejové pětce světa. Gabe Polsky se neomezil jen na výčet úspěchů neporazitelné sborné. Dovedně přiblížil dobovou situaci a ukázal, jak moc byl v SSSR propojený sport, armáda a politika. Nakousl i deziluzi postsovětského hokeje, kdy se zhroutil státní systém výchovy hráčů a financování klubů. Špička ve své kategorii a jeden z nejlepších dokumentů, co jsem měl možnost vidět. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Odvrácená strana sportu je čím dál zajímavějším tématem, protože každá disciplána má své hvězdy a výjimečné osudy pro film a dokumenty zajímavé. Hokejový tým sovětské sborné v čelé se slavnou pětkou je jedním z těch nejzajímavějších témat moderního sportu. Dozvíme se mnohé o hlavní pětce, opravdu hodně o Fetisovovi a mnohé o Tichonovovi, jedna osobnost střídá druhou a hlavně informace zapadají do obecného povědomí. Už to nebudou otázky "proč neutekli, proč nešli dříve, proč tohle nebo támhleto", tenhle dokument odpovídá na vše základní, i když velice něžně míjí nejosobnější linku (problém mezi oběma obránci) i tu nejodvrácenější (doping v sovětské sborné?). Za všechny ty informace ze zákulisí a kontext, v kterém je nutné hokej za studené války vnímat, velice děkuji. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama