Reklama

Reklama

Chungking Express

  • Hongkong Chongqing senlin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hongkongský snímek CHUNGKING EXPRESS režiséra Wong Kar-waie je v odborných kruzích považován téměř za kultovní záležitost. Milostný příběh s kriminální zápletkou je natočen v "asijsky hbitém" tempu a zároveň je dramaturgicky značně rozvolněn. Snímek je považován za vrchol režisérova specifického a formálně svobodomyslného stylu, ve kterém např. kameramané snímají jednotlivé obrazy téměř výhradně z ruky. Zachycuje milostné trable dvou policistů, kteří se vyrovnávají s tím, že je opustily jejich partnerky. Lehce načrtnuté příběhy slouží k stylově čisté a působivé studii, stylizovaně zachycující všednodenní život. Film je složen ze dvou nezávislých příběhů o lidech z okraje společnosti nebo o lidech pro společnost zcela bezvýznamných, jako jsou pašeráci drog nebo prodavačky v bufetu. Vyprávějí o samotě uprostřed davu, o neschopnosti komunikace a nenaplněné lásce. Zároveň je snímek oslavou hektičnosti přelidněného Hongkongu, "města tisíce přistěhovalců", jak se někdejší britské kolonii přezdívalo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (119)

Shit 

všechny recenze uživatele

Kar-wai Wong se prostě nezapře, čekal jsem úplně něco jinýho, ale dostal sem v podstatě film, kterej svojí strukturou, atmosférou a působením značně připomíná jeho Stvořeni pro lásku a 2046, ostatně jeho dvorní herec Tony Leung je i tady a spolu s Kaneshirem a Faye Wong jsou skvělý. Je to dost pomale vyprávěný, má to zvláštní Wongovu atmosféru beznaděje, ale i naděje zároveň, těžko popsatelný, ale působivý, nicméně trošku mi u tohohle filmu vadí, že je v podstatě rozdělenej na dva příběhy, přičemž ten první je trošku v pozadí toho druhýho, kterej dostal víc prostru a víc vývoje a je uzavřenější. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vztahová zmotanina u který jsem myslel, že umřu nudou. Proč to ale má tolik procent a proč tomu plno lidí sází plnej počet, to mi opravdu hlava nebere. Mě to prostě nebavilo a tyhle vztahy šli naprosto mimo mě. Neřikám, že se u těhlech filmů občas nechytnu, ale první fakt už je ten, že jsem u toho usínal a fakt mě na tom nic nebralo, včetně dialogů. ()

Reklama

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Můj první Wong, občas jsem při sledování kontrolovala, jestli se nejedná o chybu prohlížeče (zrychlené záběry, mrtvolky), a opájela se dravým vizuálním stylem - barevná stylizace, elipsy, rakursy, dynamický pohyb kamery. Emočně jsem si ale připadala jako postavy v druhé povídce, jako bychom se překřikovali přes přehulenou California Dreamin'. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Dva príbehy, dva vzťahy, dvaja policajti, ktroým práve zamávali partnerky. Osamelosť. Túžba. Obyčajné pocity na neobyčanom tanieri. Senzačne napísané, zahrané i zhudobnené a ale ozaj s bohovým šmrncom a gurážou natočené. Je to poetické, no diametrálne odlišne ako boli poetickí Stvorení pre lásku. Poetickosť tu vidíme rásť v postavách, v ich činoch či myšlienkach, v Stvorených pre lásku údávali tento tón predovšetkým vizuály. Hudba je zásadnou súčasťou deja v oboch. Inak je film prekrásnym súžitím melanchólie a romantiky, sem- tam až fascinujúce, ako sa tie odtiene menia a miešajú až do úplného nerozlíšenia. Chunking express, to sú príbehy ZMENY- na zmene stavajú, zmenu zachytávajú a rozprávajú o zmenách. Áno, zdá sa, všetko má svoju lehotu, ale snímky ako tieto verím nikdy nebudú prošlé (schválne česky). Chce sa mi tancovať! Trochu som pátrala: Názov Chungking Express nemá nic společného s vlakem. Jde o komplex budov, v němž se odehrává první ze dvou povídek filmu. Je to místo s desítkami hotýlků a penzionů, kde se noc co noc vystřídají tisíce turistů. V labyrintu pasáží se s oblibou pohybují i tamní “gastarbeitři”, tj. Indové a Pákistánci, spojení s rozsáhlými aktivitami podsvětí. Je to svět uzavřený sám do sebe, hektický a velmi klaustrofobický. (home.tiscali.cz) Krásne mnohotvárna, neviazaná, dynamická i rozjímavá, jednoslovne jedinečná muzika. Jeden by sa čudoval, ak si ju nezadovážite expresne! :) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo asijské, přišlo by mi to jako ten nejdivnější romantický film. Ale že je to asijské, tak je to vlastně úplně v pořádku a není na tom nic divného. Zvláštně propojené dva romantické příběhy, v zajímavých kulisách, s nádhernými ženami a naprosto skvěle vybranou hudbou. Jeden z těch filmů, který se vám hrozně líbí ale nedokážete o něm nic říct. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (22)

  • Oba príbehy ponúkajú rozdielne časové schémy tvoriace kontrast. Prvý sa odohráva počas štyroch dní a je sprevádzaný deadlinami. Druhý má voľný časový rámec a žiadne deadliny, jeho príbeh sa uzatvára až cca po roku. (Biopler)
  • Film byl natočen za 23 dní. (Kulmon)

Reklama

Reklama