Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Umělecké až naturalisticky věrné zpracovaní praktik jedné služebny čeky, kde jsou na denním pořádku popravy (ve filmu vidíme opravdu vše - zabíjení krys před popravou, svlékání odsouzených do naha, smývání krve po popravě, pouštění revolučního pochodu, vytahování mrtvol, odvoz náklaďákem, černý humor popravčích) bez slitování (dotknou se i pracovníků čeky, na něž praskne erotický vztah - mající až sado-masochistický nádech - v pracovní době) a porady jejího vedení. Velitel - navzdory vlastní tvrdosti (i k vlastní rodině) a intelektuálnímu ztotožnění se se svým údělem - psychicky úkol nezvládne a po neúspěšném pokusu nechat se zabít při jedné z poprav končí v psychiatrické léčebně. (raroh)

(více)

Recenze (51)

Maq 

všechny recenze uživatele

Dokument to není. Předpokládám, že když někdo natočí hraný film na takové téma, usiluje o umělecké sdělení něčeho. V tomto případě se povedlo nesdělit nic, což je pozoruhodné. --- Film je obecně vysoko hodnocený, ale domnívám se, že to je záměna v předmětu. Lidé nadělují hvězdičky námětu, nikoli jeho uměleckému ztvárnění. --- Neodpustím si poznámku, že Dzeržinskij, tehdejší šéf Čeky, má dnes, tedy v roce 2015, v Rusku hromadu soch a běžně se po něm jmenují ulice. Čili to co vidíme v tomto filmu mohlo docela dobře být míněno jako pocta těm, kteří stáli v první linii obtížného boje proti kontrarevoluci. A oni to skutečně neměli lehké... ostatně i kolega Eichmann před izraelským soudem vzpomínal, že to byla vyčerpávající dřina. Akorát že Eichmann nemá v Německu sochy. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

To Vám někdy jednou za čas vidíte film, který Vás svou surovostí i syrovostí tak odzbrojí, že se to nedá s ničím srovnat. Tohle je hodinu a půl dlouhé čistokrevné ryzí zlo a já se ptám, jestli může být něco horšího než komunistická totalita dotáhnutá do konce ve svém procesu. Ten Východ dělá divy. Jiná číše krve. Ba ne. To si s ničím nezavdá. 92% ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Koukám že tady spousta lidí zase nezná pravá historická fakta, takže zde opět padají řečí o vině Sovětů a další podobné nesmysle, takže já jen dodám že příslušníci této odporné organizace byli vesměs židochazaři stejně jako později u NKVD. Pod jejich krvavými prackami zahynuly milióny Rusů – šlechta, inteligence i prostý lid. Židochazar nemá historii, ale pouze kriminalní rekord až do dnešních dnů! Naďa Savčenko měla pravdu když mluvila o "židácích' v souvislosti s děním na Ukrajině, prozřela a zaplatila, místo slibné kariéry skončila v base! ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

......nechápem vysoké hodnotenie...možno za odvahu-na počiatku 90-tych rokov nakrútiť v Rusku film o čekistoch....asi len preto,lebo....stále dokola to isté:kancelária:zadanie mena,niečo o ňom,rozsudok-vinný-vinná-zastreliť....vyzlečenie donaha...strela do zatylku...odnesenie na vozíku...vyťahovanie nahých tiel na nákladné auto.......a tak dokola - celý film....jó a na konci v rámci nejakej bližšej myšlienky.....spoiler:veliteľ sa zblázni.....pre mňa stačilo 1x pozrieť. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Na tento film sa nedá zabudnúť do smrti.Takmer celý film sa odohráva kdesi v podzemí.Červená genocída skoro ako v priamom prenose.Dej filmu kdesi v rokoch 1918-1921 v ZSSR.Poprava za popravou,pekne po šiestich a potom znova a znova a znova,stále dookola.Vyzliecť donaha,tvárou k múru,guľka do tyla,naložiť mŕtvych na vozík,odviezť,ostriekať krv hadicou a môže sa začať odznova.Ženy,muži,starý,mladý,všetko jedno.Vrátane mladých pekných dievčat,koho by to zaujímalo.Niekedy mi film pripomínal jatky,hlavne pri vyťahovaní mŕtvol z podzemia na povrch,lano,kladka,a šúp na korbu auta,odviezť k jame,vyklopiť a späť po ďalší tovar.Popravčia čata to všetko vykonáva ako rutinu,cigaretka,vodka,guľka do hlavy a môžeme začať od znova.Taká bola krvavá tvar ruskej revolúcie.Veľmi smutný pohľad na ľudí,ktorý takto pokorne prijali svoj osud.Žiadny súd,žiadne milosrdenstvo,nič také.Najhoršie na tomto filme je,že je natočený neuveriteľné realistický.Ak budete vidieť ten film,spomienka bude vo vás dokonca života. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • V 10. minutě je vidět, že popravčí četa je vyzbrojena revolvery Nagan. Po salvě, při záběru z druhé strany, na dveře, k nimž jsou stavěni odsouzení, jsou ovšem vidět průstřely od brokových nábojů. (mikulin)

Reklama

Reklama