Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prožívají právě nejlepší léto svého života a nemíní si jej nikým nechat zkazit – dokonce ani nacisty! Vítejte v Evropě třicátých let minulého století, kdy se v Německu zrodil národní socialismus, a užijte si letní cestu s neuctivým spisovatelem a jeho ženou, kteří se vydali na zámek Gripsholm. Snímek "Gripsholm" od režiséra Xaviera Kollera, natočený na motivy románu “Zámek Gripsholm" od spisovatele Kurta Tucholského, zavádí diváky do požitkářského a dekadentního světa berlínského kabaretu na počátku třicátých let minulého století. Kurt je německo-židovský vydavatel, ironický spisovatel a autor pikantních textů šansonů, díky nimž se stal slavnou hvězdou kabaretu. Kurt je společně se svou přítelkyní Lydiou a dalšími přáteli pozván na švédský zámek Gripsholm, aby zde strávili léto, které je všechny navždy změní. (Cinemax)

(více)

Recenze (4)

rivah 

všechny recenze uživatele

Ze života Tucholského na dovolené se ženou na švédském zámu...Z Německa tu toho moc dekadentního není, spíše jen ty letní chvíle. Standardní adaptace.(50%) ()

dati 

všechny recenze uživatele

videné zo záznamu na cinemaxe.. posledné normálne leto v histórii ľudstva i geniálneho spisovateľa.. pritom stačilo, aby rusi netolerovali rozvíjajúce sa zlo a svet mohol byť kľudný doteraz.. berlin bol v tej dobe skutočne centrom vesmíru, o to väčší kľud herr tucholsky na zámoku potreboval a snáď aj našiel.. ()

Reklama

Marlowe 

všechny recenze uživatele

Já jsem čekal větší dobovku i podle obsahu, který je zde napsán a žádný dekadentní svět berlínského kabaretu v předválečný éře se tedy moc nekonal. Bylo to spíš o létě do kterýho zasahují bubáci jako politické, tak lidské. Dojem vylepšil závěr. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zatímco první adaptace Zámku Gripsholm přenesla na plátna kin jen letní romanci a cestopis na způsob Co řekne žena..., ve variantě německý pár cestuje po Švédsku, moderní remake je příběhem Tucholského, který odjíždí do Švédska a tato cesta ho pak inspiruje k napsání románu. Tucholského nečeká šťastná budoucnost. Berlín je zamořený hitlerovskou propagandou, novinář - ač píšící pod pseudonymem - přestává mít pevnou půdu pod nohama. Proto přijme nabídku majitele Gripsholmu na letní dovolenou. Jeho berlínská přítelkyně, princezna Lydie, je ženou své doby, přesto (a nebo právě pro to) touží po dítěti. Postupné rozvětvení jejich dovolenkové domácnosti o letce Karlíčka a nejelegantnější dámu Berlína, která znejisťuje i ty nejvolnomyšlenkářštější občany této světové metropole, přináší pak nový rozměr této psychologizující romance. Karlíček sebou přináší novinky z Německa, Billie hned první noc vystřídá v Lydiině ložnici Tucholského... Jsem velmi překvapená a nadšená odlišností obou přepisů Zámku Gripsholm. Každá verze je svébytným dílem a obě mohou fungovat vedle sebe, bez toho, aby jedna popírala druhou. ♪ Anna-Louise... ♫ ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama