Reklama

Reklama

Billy Elliot Muzikál

(divadelní záznam)
  • Velká Británie Billy Elliot the Musical
Trailer

Legendární představení muzikálu Eltona Johna a Lee Halla z londýnského West Endu v režii Stephena Daldryho. V hlavní roli famózní Elliott Hanna. Anglie osmdesátých let. Obyvatelé anglické hornické obce Durham zažívají krušné chvilky. Mnoho z nich přišlo o práci, v kraji vypukají nepokoje, stávky, potyčky s policií. A do toho všeho se jeden malý jedenáctiletý kluk rozhodl, že se nechce stát boxerem, aby se uměl prát o práci i o lepší živobytí, ale že chce tančit... Muzikál Billy Elliot vznikl pět let po uvedení nesmírně úspěšného stejnojmenného britského filmu. Scénář, režie i choreografie byly dílem původních autorů – Lee Halla, Stephena Daldryho a Petera Darlinga, hudbu napsal Elton John. Premiéra se konala roku 2005 v Londýně, následovala newyorská Broadway, Austrálie, Kanada a několik dlouhých turné. Z jednoho z nich je záznam, který dnes uvidíte. Vznikl v roce 2014 a exceluje v něm nejmladší představitel hlavní role v historii tohoto muzikálu. Neuvěřitelně talentovanému a charismatickému Elliottu Hannovi bylo v době, kdy hrál Billyho poprvé, pouhých deset let. Jeho výkon, v němž musel předvést kromě zpěvu a náročných prvků klasického baletu také přesvědčivé herectví, fascinoval nejen diváky a kritiku, ale i širokou odbornou veřejnost. Elliott Hanna se tanci věnuje i nadále velmi intenzivně – kromě jiného se už ve třinácti letech stal mistrem světa ve stepu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný velký znalec moderních muzikálů, a možná i proto bych upřednostnil klasickou filmovou verzi, ale i tak jde o navýsost působivou a hodně profesionálně odvedenou práci, kde stojí za to vyzvednout především výkon obou kluků. Na divadelních prknech ožívá příběh jedné cesty za snem, kde na konci stojí svébytný umělec. To vše v kulisách společenského střetu britských horníků a jejich snahy o udržení sociálního postavení s novými pořádky raženými vládou Margaret Thatcherové. Celkový dojem: 85 ˇ%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Po skvělém filmu přichází neméně skvělý muzikál. 1) Eltona Johna film natolik oslovil, že se rozhodl autorsky do věci vložit. O pět let později (2005) měl muzikál premiéru. Po dalších devíti letech (2014) byl vytvořen filmový záznam. 2) Oproti filmu ještě výrazněji vyniká choreografie tanečních scén a výkony hlavních představitelů. 11letý Elliott Hanna (Billy) i 12letý Zach Atkinson (Michael) byli prostě skvělí. Nezapomenutelná je i 84letá (!) Ann Emery (babička). 3) Horníci jsou zde vykresleni sympatičtěji, než ve filmu. Homosexualita se v muzikálu téměř neřeší. 4) Závěrečné vystoupení pětadvaceti bývalých představitelů Billyho Elliota na West Endu mě dojalo. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Mal som na začiatku veľké obavy, keď sa v muzikáli schyľovalo k malej anglickej socialistickej revolúcii. Ale obavy opadli po prvých dvoch pesničkách a tenečných číslach, keď politika zostala v úzadí. A keď (asi po hodine) došlo na Čajkovského, tak som bol namäkko, tentokrát hlavne z baletu. Každá druhá skladba bola nakoniec skvostom, tanec rovnako, a aj rozpačité momenty sa vždy obrátili na niečo celkom iné a bol z toho búrlivý potlesk. Aj u mňa doma vo forme zimomriavok, ani neviem, koľkokrát. Zaslúžený plný počet. –––– Stojíte beze zbytku za Billym, je to tak? –––– You are very fucking special! ()

Honz@ 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl film Billy Elliot, tak jsem byl nadšený. Čekal jsem, jak dopadne muzikálové zpracování a nic moc jsem neočekával. A troufám si říct, že dopadlo nad očekávání. Určitě záznam nenahradí zážitek z hlediště ve Victoria Palace Theatre. Ale díky skvělému zpracování, velmi slušné kameře a kvalitnímu střihu, nám producenti naservírovali dokonalý záznam. Elliot Hanna předvádí velmi vyrovnaný výkon a strčí do kapsy i spoustu muzikálových stálic. Skvělý komediální talent Zacha Atkinsona nenechá nikoho bez pousmání. Celkově se jedná o skvělý zážitek. Je vidět, že jde udělat opravdu kvalitní záznam a hlavně, že jde udělat dokonalý muzikál! Některé hudební filmy a muzikály mi příjdou velmi dlouhé. Billy Elliot by snesl klidně i dalších pár minut! Za zmínku stojí určitě i výkony Billyho otce a bratra a paní Wilkinsonové. Zároveň je skvělé, že se v záznamu objeví i Liam Mower, který hrál Billyho Elliot v prvním londýnském uvedení. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Dnes ráno jsem prožil něco velkého – shlédl jsem muzikál Billy Elliott s Elliottem Hannou v hlůavní roli. Byl to jeden z největších uměleckých zážitků posledních let. Velké umělecké dílo o lásce k tanci, přátelství, solidaritě, humanitě a toleranci a v neposlední řadě o věčné mateřské lásce. Film o tom, že člověk má být vždy svůj, být individualita, nesplynout s davem, nepřejímat cizí náhledy, které zabíjí jedinečnost osobnosti každého talentovaného jedince, ale platí to i o člověku, který talent nemá, ale chce něco ukázat a dokázat a být tak prospěšný jiným, Jedinečný výkon všech a hlavně mladičkého Elliotta v titulní roli. Film z tohoto unikátního představení se ihned dostal do mé desítky nejoblíbenějších filmů... Je to dílo tak vysokých uměleckých i lidských kvalit, že mne přivedlo až k vytržení, že někdo dokáže něco takového stvořit. Nejméně pětkrát jsem měl v očích slzy a jsem na to hrdý, i když jsem kluk. Je to i muzikál o naději, že jednou umlčení zase promluví a na zemi bude líp, nebude hlad, špína a nenávist, nebude utlačovatelů a nespravedlivě trpících. Doporučuji všem, kdo toto skvělé představení ještě neviděli, ať tak rozhodně učiní, je to nezapomenutelný zážitek! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Představení se původně mělo hrát v Tyne Theatre v Newcastlu, ale z finančních důvodů z toho sešlo. V muzikálu je na tuto událost narážka na začátku druhé půle. (Pluto_petr)
  • Elton John shlédl film Billy Elliot (2000) na festivalu v Cannes. Celé dílo jej natolik uchvátilo, že při setkání s tvůrci (Stephen Daldry, Lee Hall) na afterparty padly první euforická slova, že by z toho mohl být úspěšný muzikál. Po pár letech se toto dílo podařilo zrealizovat. (Pluto_petr)
  • Celé představení bylo natočeno 28. září 2014, kdy se přenášelo přímým přenosem do vybraných kin. V přenosu byly použity i některé předtočené záběry z odpoledního představení 27. září. (Pluto_petr)

Reklama

Reklama