Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nesmlouvavě vtahující pohled do náhle ukončeného života jednoho z nejvýraznějších hudebníků novodobé kytarové éry. Natřískané emocemi, autentické, pravdivé. Ale hlavně šokující v tom smyslu, kolik nového a zásadního toho snímek dokáže ve dvou hodinách sdělit. Cobain trpěl nejen jako ostře sledovaný umělec, nýbrž i jako útrapami stíhaný člověk, a HBO se tuhle pravdu nebojí ukázat v celé její kontroverzní děsivosti. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo četl knihy Těžší než nebe a Come As You Are, tak zde nenašel nic nového nebo objevného, navíc zde chybí větší kontinuita v čase, ale na druhou stranu psychedelické výjevy jsou povedené a do celého vyznění sedí. Dokument má dost chyb, a je vidět, že do toho musela hodně krafat Courtney, ale jako fanoušek Kurta je mou povinností trošku hodnocení nadsadit. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Ono to vypadá jako klasický dokument o padlé hvězdě, avšak daleko více mi to připomínalo těžké depresivní feťácké drama. Takové biografické Requiem za sen. Bohužel se často opakuje vzorec, kdy mimořádný talent se nedaří oprostit od negativních vlastností. Ty se kontinuálně rozvíjejí s rostoucím úspěchem (neúspěchem) a nakonec daného jedince zahubí. Tihle lidé se nechtějí zachránit. Potřebují pomoc druhých. Když ji nenajdou, tak cesta k rozpadu osobnosti, bolesti a šílenství je otevřena dokořán... . Je úžasné, že i po tolika letech je v hudbě K. Cobaina tolik zvláštní energie a přitahujícího sdělení...nevyprchalo to. Proč tomu tak je? Autenticita. 78%. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ešte kým začnem ospevovať tento dokonalý a nesmierne citlivý dokument, ktorý má v sebe pridanú ešte aj umeleckú, nie len. informačnú hodnotu, nedá mi aby som sa nespýtal sám seba: Stálo vôbec zato čakať vyše 20 rokov, od smrti Kurta Cobaina, na tento dokument? Odpoveď je jednoznačná ÁÁÁÁNNNO. Audiovizuálny materiál sa skladá výlučne s pôvodných záberov a fotiek kde sa nachádza Kurt Cobain. To však nie je všetko. Nachádza sa tu ešte veľmi zaujímavá časť v podobe zvukových nahrávok rozhovorov, v ktorých Kurt rozprával o svojom detstve a dospievaní. Tieto časti sú vizuálne dokreslené emotívne silnou animovanou časťou. Prizvaný hostia ako rodičia, frajerka, manželka a hudobníci sú samozrejmosťou. Fascinovalo ma tu naraz nesmierne veľa substancií.. Zvukový pod-maz bol väčšinou zostavený zo skladieb Nirvany, ale vtip je v tom, že skoro vždy išlo o cover buď sláčikových alebo dychových nástrojov. Malo to taký orchestrálny šmrnc. Celá snímka bola vyslovene zameraná na Kurta Cobaina a jeho celý život od prvého stretnutia jeho rodičov až po jeho smrť. Samozrejme tam priestor dostala aj hudba ale umenie ako také a životné patálie primárne. Dokument nejde násilne po krku rockovej hviezde ale iba poukazuje na obyčajného avšak talentovaného človeka, ktorého detstvo veľmi negatívne ovplyvnilo a tiahlo sa to s ním až do konca života. Svojou štruktúrou mi to pripomenulo náš Slovenský dokument, ktorý rovnako znázorňuje jeden premárnený hudobný talent menom Marek Brezovský. Tiež tam išlo primárne o jeho život až potom o hudbe. Citlivé témy zo života neboli prepalované pomyselným autogénom cez čiaru únosnosti a slušnosti a malo to takisto veľmi emotívnu animovanú časť. Veľmi sa to podobalo... veľmi veľmi. Skutočná 13 komnata Kurta Cobaina bola otvorená práve teraz. On sa nemal rád ale ľúbiť vedel nesmierne.. Inak by nezjedol 67 rohypnolov iba zato, že jeho manželka s niekym flirtovala, nič viac nič menej. Ako uznávam je to síce blbý príklad ale keby ste videli ako sa na domácich nahrávkach hrá zo svojou dcérou a stará sa o ňu ako o nič iné na svete, nespoznali by ste ho. ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Životopisný dokument, který ocení hlavně člověk znalý, náhodný kolemjdoucí příliš ne. I když v názvu filmu není Nirvana, nějak automaticky jsem si jej spojil s kapelou, ta je zde ovšem druhořadá. Tvůrci se vydávají do hlavy Cobaina, zkoumají jeho myšlenkové pochody a leckdy to celé působí docela ujetě. Teorie o zapojení Courtney Love na Cobainově sebevraždě je zde vyvrácena a Cobain je slovy Courtney vykreslen spíše jako asociální chudáček, co si někde v koutu maluje a píše básničky o tom, jak trpí a nedokáže snést pomyšlení na to, že by jej podvedla s jiným chlapem. Jinými slovy, jestli je všechno v dokumentu pravda, budiž, ale nevěřím, že je odproštěn od veškeré zaujatosti a úpravy faktů (i kdyby to nebyla úplně zásadní fakta). Jinak ale zajímavé, plné nových informací, jen možná až moc dlouhé. 70% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)

Reklama

Reklama