Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (172)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

No nemusíme si nic zakrývat, když máte za zády podporu od HBO a Courtney Love vám na stříbrném podnose přinese takového sólokapra, museli byste být opravdu velkonemehlo nevyčarovat impresivní dokument. Nikdy jsem Nirvanu neměl rád, ale tento intimní pohled na jejího lídra se prostě povedl. Samozřejmě s autentickými materiály, které nebyly nikdy dříve dostupné se to hraje jedna báseň, ale Brett Morgen je dostatečně zkušeným dokumentaristou, který dobře pracuje s obrazem a tempem. Díky přítomnosti a intimitě je úplně jedno zda Cobaina zbožňujete či celou jeho kultem pohrobků opovrhujete. Tohle je prostě melancholický intenzivní zážitek a zároveň kus zmapované hudební historie. Možná Morgen vlezl do rybníku okupovaném Davem Grohlem, který se mu natruc v celém filmu téměř ani nemihne. 80 % ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jestli se chcete dozvědět základní i vedlejší životopisná fakta o Kurtovi Cobainovi, tak z tohohle filmu je nezískáte. Snímek rozehrává frontmanovu povahu, myšlenkový svět, stíhy a děsy pomocí montáže domácích videí, animováním Cobainových kreseb z deníků a vzpomínek jeho rodiny a známých, které se soustředí zase spíš na Cobainův projev nebo na to, jak ho vnímali a ne, kdy se co stalo, nebo kdy měli jaký koncert. ____ Film vás prostě vtáhne do Cobainovy hlavy a je to hodně inspirativní, i když temný zážitek. Skoro jako bychom jeli prapodivným zábavným parkem nápadité deprese a nepřekonatelné osamělosti, kdy velmi brzy zjistíme, co bude tou poslední "atrakcí". Jakoby měl svůj konec v sobě otištěný už od puberty. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V dokumentu je řečeno, že "Kurt ze všeho nejvíc nenáviděl ponížení a odmítnutí" přesněji řečeno "humiliation and rejection". Tak mu toho tvůrci z úcty k umělci nadělili plné dvě a čtvrt hodiny. Od malička lúzr, toužící po lásce, magor bez kamarádů, depresák a feťák, neschopný de facto ničeho. Chudák, který brnkal v depresích na kytaru. Kurtův svět nám zůstal utajen, ale toho, jak ho viděl svět okolní se nám dostalo vrchovatě. Myslím, že důvod úspěchu Nirvany zůstal tvůrcům utajen také. Nikdo z těch plesnivejch dědků sedících v těch korporacích, o nichž Kurt píše v deníku, to asi dodnes nepochopil. A tenhle film je taky jen zboží- když už Kurt nic nemůže napsat, ještě pořád se z něj dá něco prodat. Ukázka toho, že Kurtovy korporace jsou ještě pořád u vesla a bude tomu tak navždy. I když tenkrát, když se hrál grunge, jsme doufali, že tomu tak nebude. 70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na tento dokument. Rocková hudba a Nirvana, to je žáner, ktorý môžem, hoci Kurt Cobaina som nikdy nepreferoval. Po vzhliadnutí na tento snímok som si ale chuť nenapravil ani názor na neho nezmenil. Máme tu prierez jeho detstvom až po slávnu krátku éry Nirvany. Potom pol dokumentu jeho múdra ženuška kecá o tom, kto bol väčší feťák. Myslím, že dokument sa celkom nevydaril a skôr stavia Kurta do ešte horšieho svetla. ()

ProgLaney 

všechny recenze uživatele

Cesta do hlubin Cobainovy duše... ačkoliv už nějakou dobu Nirvanu nijak extra neposlouchám (a že jsem ji na ZŠ žral dost), vůbec mi to nebrání ocenit tenhle dokument, pač ten je víc o Kurtovi než o Nirvaně. Že byl duše dost rozervaná, ví asi většina fanoušků, ale tohle je vážně povedená sonda do jeho mysli, spousta zajímavejch rozhovorů, záběrů, fotek a poznámek. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno