Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

TomX2 

všechny recenze uživatele

Animované pasáže boli zaujímavé, Cobainove detstvo, školské obdobie a láska k umeniu nemenej. O to viac však zamrzí, že mnoho informácií z dokumentu o ňom bolo už dávno známych a vo výsledku ma tak ani nemohlo nič prekvapiť (čo je však na druhej strane dobré, keďže to len dokazuje, že je Kurt obyčajný človek s vlastnými problémami a poruchami, nie len kontroverzná superstar). Prekvapivo sa dokument nezaoberal Kurtovou smrťou (to už zvládli ostatné dokumenty, nesúce sa len na kontroverznom vzťahu s Courtney), ale jeho životom, čo je správne a ľudské. Nakoniec tak môj jediný väčší problém bol, že ma to nijak emocionálne nezasiahlo, asi preto, že Kurt ani Nirvana nikdy neboli veľmi dôležitou súčasťou môjho života. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce intimních hudebních dokumentů, jaký jsem kdy měl tu čest vidět. Kdo si myslí, že se bude koukat na dokument o Nirvaně ten se šeredně plete. Tohle je neskutečně intimní zpověď frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina, ze které neskutečně čiší všechen ten strach a vztek. Tvůrců se společně se svolením Kurtovi rodiny dostalo také obrovské množství autentického materiálu a jeho potenciál využili naplno. Spojení Kurtových rozpohybovaných obrázků s animovanými pasážemi a akustickými covery největších pecek působí naprosto dokonale a dokáže vás vtáhnout přímo do jeho hlavy. Hodně intenzivní záležitost, které lehce ubírá její délka a občasné hluché pasáže. Dokonalá vzpomínka na Kurta jako člověka. Pro fanoušky must see. Pro ostatní jednoznačně typ na dokonalé dokumentární řemeslo a silný intimní příběh. ()

Reklama

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Tematem jde o velmi silny dokument. O Kurtovych demonech se dozvime hlavne z psychedelickych montazi z jeho zapisku, ktere nastesti zabiraji velkou cast stopaze. Rozhovoru je minimum a zoufale jim schazi konfrontacni prvek. Animovane pasaze jsou celkem zbytecne, vzhledem k tomu, ze co ukazuji, asi neni vubec pravda (viz. http://thetalkhouse.com/music/talks/buzz-osborne-the-melvins-talks/). Takze ve vysledku dostaneme jen film utocici na emocni vlnu, kde se fanousek nedozvi nic noveho a neznaly divak si odnese spoustu nesmyslu. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Po obsahovej stránke trochu slabšie, ale tá forma so zapracovanými Kurtovými poznámkami pomedzi príbeh jeho života to ako tak vyrovnali. V tomto dokumente spoznávame Kurta z úplne inej stránky ako doteraz, teda skôr zo stránky nevyrovnaného človeka a nie len ako skvelého hudobníka a frontmana legendárnej Nirvany. A nemôžem si pomôcť, ale Kurt by určite nikdy nechcel, aby jeho súkromie bolo takto vyplavené na povrch zemský. Rozhovory s ľuďmi, ktorí Kurta sprevádzali životom boli zaujímavé, teda až na afektovanú Courtney, ktorá asi žije len zo svojho neskonalého excentrizmu. Najviac sa mi páčila najmä časť Kurtovej mladosti (napr. príbeh o koľajniciach a vlaku), no potom v ďalších fázach už to bola proste Nirvana, a najviac mi v tom asi chýbalo nejaké lepšie ukončenie dokumentu - teda aj nejaké zaujímavosti okolo toho tragického 5.apríla 1994, a nie len tak sucho ukončiť nápisom "one month after returning from Rome, Kurt Cobain took his own life". ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že Cobain neměl rád rozhovory a tvrdil, že stačí, když za něj bude mluvit muzika (což se připomíná i v tomto dokumentu), má někdo potřebu šťourat se v Cobainově soukromí i dvacet let po jeho smrti. Ve výsledku z filmu čiší spíše snaha Courtney ukázat, že ji Kurt opravdu miloval. A tak otevřela soukromý archivy a diváci mohou sledovat nekonečný sekvence domácího videa, kterak se Courtney prsí na kameru a dělá s Kurtem blbosti jako každej druhej jouda, co si kdy pořídil kameru. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Podľa rozhovoru s Rolling Stone plánoval režisér Brett Morgen zahrnúť do filmu bubeníka Nirvany Davea Grohla, ale ten bol zaneprázdnený natáčaním seriálu Sonic Highways (2014). V čase, keď bol Grohl k dispozícii, bol Morgen spokojný so svojím filmom a rozhodol sa ho nezahrnúť. (WalterIK7)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)

Reklama

Reklama