Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Povedenej dokument, hlavně do doby, než tam nakráčí Courtney (btw strávit s touhle ženskou byť jen jeden den, tak si tu hlavu prostřelím taky...). Kurt byl hodně složitá povaha a při pohledu na jeho dětství, resp. mládí se ani není čemu divit. Svojí hudbou ovlivnil spoustu lidí a byl rozhodně nejzásadnější rockovou postavou poslední dekády, kdy hudba ještě za něco stála, přestože on tohle nikdy nechtěl, vzor naprosté antihvězdy, a i když o tomhle kecá kdejaká star, jak jí ta sláva hrozně unavuje, Kurtovi to rozhodně věřím. Dokument skalním fanouškům asi nepřinese nic moc nového (to už asi ani nejde), ale nabízí zajímavý pohled na rozervanou duši jednoho hudebního génia. (Vrchol filmu: záběry Kurta z dětství a záběry, kdy Kurt není rockovou hvězdou, ale ("trochu" neortodoxním) rodičem). A btw zapomeňte na Smells Like Teen Spirit, tohle je teprv pecka! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jestli se chcete dozvědět základní i vedlejší životopisná fakta o Kurtovi Cobainovi, tak z tohohle filmu je nezískáte. Snímek rozehrává frontmanovu povahu, myšlenkový svět, stíhy a děsy pomocí montáže domácích videí, animováním Cobainových kreseb z deníků a vzpomínek jeho rodiny a známých, které se soustředí zase spíš na Cobainův projev nebo na to, jak ho vnímali a ne, kdy se co stalo, nebo kdy měli jaký koncert. ____ Film vás prostě vtáhne do Cobainovy hlavy a je to hodně inspirativní, i když temný zážitek. Skoro jako bychom jeli prapodivným zábavným parkem nápadité deprese a nepřekonatelné osamělosti, kdy velmi brzy zjistíme, co bude tou poslední "atrakcí". Jakoby měl svůj konec v sobě otištěný už od puberty. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Brett Morgen je bez diskuzí luxusní režisér dokumentů. Po dokumentární stránce se nedá absolutně nic vytknout. Opravdu velkolepé nahlédnutí do života i duše jedné hudební legendy.Od opuštění tátova šourku až po opuštění tohoto světa. Přiznám se, že nepatřím ke skalním fanouškům Nirvany ani Cobaina. Jejich skladby nejsou mým denním chlebem, ale líbí se mi. V dokumentu mě nejvíce fascinovaly zřejmě animované pasáže, které ve zkratce shrnuly zejména jeho komplikované dospívání. Zajímavé byly rozhodně i jeho smažkovské lapálie, které tvořily snad i většinu jeho života. Zhlédnutí dokumentu hodnotím určitě jako přínos. Rád jsem nakoukl do duše a soukromí punkrockové hvězdičky a svým způsobem i hudebního inovátora. Docela mě překvapilo, k jakému materiálů se podařilo tvůrcům dostat. Dokument je až neuvěřitelně otevřenou výpovědí bez jakéhokoli přikrášlování. Tak to má být. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatele ytheri. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ešte kým začnem ospevovať tento dokonalý a nesmierne citlivý dokument, ktorý má v sebe pridanú ešte aj umeleckú, nie len. informačnú hodnotu, nedá mi aby som sa nespýtal sám seba: Stálo vôbec zato čakať vyše 20 rokov, od smrti Kurta Cobaina, na tento dokument? Odpoveď je jednoznačná ÁÁÁÁNNNO. Audiovizuálny materiál sa skladá výlučne s pôvodných záberov a fotiek kde sa nachádza Kurt Cobain. To však nie je všetko. Nachádza sa tu ešte veľmi zaujímavá časť v podobe zvukových nahrávok rozhovorov, v ktorých Kurt rozprával o svojom detstve a dospievaní. Tieto časti sú vizuálne dokreslené emotívne silnou animovanou časťou. Prizvaný hostia ako rodičia, frajerka, manželka a hudobníci sú samozrejmosťou. Fascinovalo ma tu naraz nesmierne veľa substancií.. Zvukový pod-maz bol väčšinou zostavený zo skladieb Nirvany, ale vtip je v tom, že skoro vždy išlo o cover buď sláčikových alebo dychových nástrojov. Malo to taký orchestrálny šmrnc. Celá snímka bola vyslovene zameraná na Kurta Cobaina a jeho celý život od prvého stretnutia jeho rodičov až po jeho smrť. Samozrejme tam priestor dostala aj hudba ale umenie ako také a životné patálie primárne. Dokument nejde násilne po krku rockovej hviezde ale iba poukazuje na obyčajného avšak talentovaného človeka, ktorého detstvo veľmi negatívne ovplyvnilo a tiahlo sa to s ním až do konca života. Svojou štruktúrou mi to pripomenulo náš Slovenský dokument, ktorý rovnako znázorňuje jeden premárnený hudobný talent menom Marek Brezovský. Tiež tam išlo primárne o jeho život až potom o hudbe. Citlivé témy zo života neboli prepalované pomyselným autogénom cez čiaru únosnosti a slušnosti a malo to takisto veľmi emotívnu animovanú časť. Veľmi sa to podobalo... veľmi veľmi. Skutočná 13 komnata Kurta Cobaina bola otvorená práve teraz. On sa nemal rád ale ľúbiť vedel nesmierne.. Inak by nezjedol 67 rohypnolov iba zato, že jeho manželka s niekym flirtovala, nič viac nič menej. Ako uznávam je to síce blbý príklad ale keby ste videli ako sa na domácich nahrávkach hrá zo svojou dcérou a stará sa o ňu ako o nič iné na svete, nespoznali by ste ho. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

No nemusíme si nic zakrývat, když máte za zády podporu od HBO a Courtney Love vám na stříbrném podnose přinese takového sólokapra, museli byste být opravdu velkonemehlo nevyčarovat impresivní dokument. Nikdy jsem Nirvanu neměl rád, ale tento intimní pohled na jejího lídra se prostě povedl. Samozřejmě s autentickými materiály, které nebyly nikdy dříve dostupné se to hraje jedna báseň, ale Brett Morgen je dostatečně zkušeným dokumentaristou, který dobře pracuje s obrazem a tempem. Díky přítomnosti a intimitě je úplně jedno zda Cobaina zbožňujete či celou jeho kultem pohrobků opovrhujete. Tohle je prostě melancholický intenzivní zážitek a zároveň kus zmapované hudební historie. Možná Morgen vlezl do rybníku okupovaném Davem Grohlem, který se mu natruc v celém filmu téměř ani nemihne. 80 % ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)

Reklama

Reklama