Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zlatý věk 30. let minulého století také v Polsku charakterizoval nebývalý zájem o okultní tematiku a paranormální jevy spjaté se spiritismem. Tajemný svět médií promlouvajících ze záhrobí, záhadná hypnóza, zatmění slunce, prokletý medailon, nevysvětlitelná zmizení, souboje čarodějů a krvavé mordy se tentokrát dostaly do rukou nebývale inteligentnímu tvůrci.
Hlavní postavou příběhu je smrtelně nemocný okultista, který v kómatu osnuje rituál originální reinkarnace. Posloužit mu k tomu má několik zdánlivě náhodných událostí, které jsou ve skutečnosti ďábelsky promyšleným plánem na omládnutí. Pečlivě vybraní dvojníci jsou ovládání nebývale intenzivní tajemnou silou, která je nutí jednat proti jejich vůli. Detektiv Selin se neznámo proč probere na pláži v odpadcích. Postupem času přichází na stopu dávného zločinu, který se odehrál v starodávné vile. Nic nedává smysl, vrah byl již dávno potrestán, a tak vyšetřování uvízne na mrtvém bodě. Ovšem jen do té chvíle, než se opět odehraje absurdní loupež šatů v muzeu a okultista Wagner nezjistí, že se blíží obávané "oko cyklónu" směřující napříč časoprostorem. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (4)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2008 MEDIUM od Jaceka Koprowizce není žádný kopr, ale z dramaturgického hlediska mi nepřijde dvakrát schůdné dávat tyhle pomalé atmosferické filmy jako poslední (ve 23:00) na LFŠ. Většina lidí totiž pospává, a tak kolektivní zážitek z "polského OMEN" není tak intenzivní, jak by si konkrétní scény - jimž dominuje "masturbace slepice" - bezpochyby zasluhovaly. Klasické horrorové propriety, jako jsou brutální vraždy či rozlehlý a starobylý dům a mísení snu se skutečností, slouží jako pozadí k psychologické podívané, jíž dominuje maniakálně démonický Jerzy Stuhr a znepokojující pointa, které se ale jen z poloviny povedlo vyvést diváka z míry tím, že by mohlo po světě pobíhat vedle Hannibala Lectera a Mirka Topolánka další ztělesněné ZLO. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Wau.... Polské giallo se silným mysteriózním nádechem. Pravda, trochu krvavějších scén by neuškodilo, i tak to ale k výbornému zážitku bohatě stačí. Jednoznačně nejlepší polský horror, co jsem viděl, kam se na to hrabe nějaká Vlčice. Výborný příběh, napínavý, pohlcující, bez nudných a rozbředlých scén, zajímavé postavy, velmi ucházející herecké výkony, skvěle vybrané prostředí (konec třicátých let v Gdaňsku). Napětí, atmosféra, sekera v akci, trochu té krve, trochu té erotiky. No prostě paráda. Jedinou výtku bych měl ke střihu, při přechodu mezi jednotlivými scénami není moc povedený, nejvíce patrné je to na hudbě. Ale v kontextu je to takřka zanedbatelný detail. 4,5* ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné pocity převládají po shlédnutí téhle polské mysteriozity (o horor se až na pár scén opravdu nejedná) - na jednu stranu výborný nápad a zajímaví herci (Szapolowska mmmmm), na druhou možná až zbytečná spletitost osudů jednotlivých postav, na něž jsem se musel soustředit na úkor užívání si celkového tajemna. V porovnání s tím málem žánrově podobných filmů vzniklých ve východním bloku je však Medium vcelku příjemným a působivým snímkem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dokonale promyšlený sci-fi horor se sice již párkrát použitým tématem, ale zase podle mne dost originálně - zvláště mrazí z toho konce, kdy přichází satan v podobě Hitlera (to není žádný spoiler btw :-)) Pravda, čekal jsem, že profesor, bratr, se přijde pomstít, a dost možná to měli tvůrci i v úmyslu, a asi by mě to potěšilo daleko víc než tahle variace na Omen, ale jinak nemám filmu co vytknout. Skvělá atmosféra, pohlcující, dovedně sepsaný scénář, dokonalí herci, a hlavně záhada hned od začátku, která se dle rozvíjí, postupně osvětluje, prostě takový ten malý, ale jinak velký film. Vypadá jednoduše, ale je promyšlený a funguje. Rád se časem podívám znovu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama