Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Forma skvělá, obsah "jen" fajn - ve smyslu, že moh bejt naplněnější; souhlasim s honajzem, že rozjet se tam toho dalo víc - zvlášť, když film sám se odkazuje na samotnýho Karla Jaromíra. Herci (vlastně jen holčička /Havlíčková/ a hajnej /Pospíchal/) jsou ale skvělí, stejně tak kamera - a na to, že jde vlastně o studenstkej film, tak i výprava a kostýmy. Ten směr a styl je ale víc než sympatickej a kdyby takovejchle věcí vznikalo víc, já budu šťastnej jako blecha - obzvlášť, pokud se Soukup a spol. opravdu těmhle našim hejkalům a spol. hodlaj věnovat hloubš třeba v i rámci nějakýho toho seriálu (jak ostatně už sami předeslali). Kéž by! Jen bych se pak teda přimlouval za "standardnější" distribuci, protože dostat se někde (bez kabelovky) k Lesapánovi je skoro nemožnej úkon. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Dobrá maska. Slovanský folklor mam taky rád, ale dějově mi to přišlo příliš plytké. Příběhový oblouk i dialogy mezi postavami mi neumožnili zainteresovat se do dění. Bylo mi úplně jedno, jak to dopadne, kdo přežije, kdo umře. Vlastně jsem se spíš nudil, ač to jsem na to koukal ze zvědavosti a ještě k tomu zhulenej. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Lidi neloví nikdo.“ Bravo. V našich zemepisných končinách odjakživa bolo ohromujúce množstvo hlbokých lesov. Naši predkovia ešte pomerne donedávna (povedzme začiatok 20. storočia) verili, že v nich žijú temné a zákerné mocnosti, tvory desivé a strašidelné, pred ktorými je najlepšie mať sa na pozore a vyhnúť sa im na kilometre ďaleko. Nemať s nimi nič spoločné. Bytosti, ktoré majú s človekom všelijaké plány, ale málokedy príjemné. Mladý český režisér Pavel Soukup to veľmi dobre vie a jeho Lesapán je dokonalou esenciou lesnej hrôzy. Zlovestná atmosféra miesta, na ktorom spolu s ľuďmi žije aj niečo iné, sa dá strieľať puškou. Scény sú perfektne natočené (plno záberov na nič netušiace ľudské postavy, za ktorými stojí „on“). Herci bez chýb. Výprava plus mínus úžasná. Kameňom úrazu v nízkorozpočtových amatérskych kraťasoch zvykne bývať ústredné monštrum, ktoré kým sa ukrýva v tieňoch, šere a tme, tak OK, no len čo ho tvorcovia ukážu v plnej kráse, spravidla býva nechtiac smiešne. Nie tak u Soukupa; Pavel mal pevne pod palcom aj túto časť svojho skvelého hororu. Jeho snímka vôbec nevyzerá nízkorozpočtovo, skôr naopak. Dobre, „on“ je ku koncu možno predsa len vidieť až príliš. Pravdepodobne mal byť predsa len trošku viac ukrytý v tôni konárov. Avšak tak či tak je dizajnovo pôsobivo zvládnutý. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Lesapán neboli Hejkal, jehož vizáž nejvíce připomíná Fauna z Del Torova snímku Faunův Labyrint. Já mám od dětství svoji představu Hejkala úplně jinou, ale to nevadí. Tvůrci vsadili na moderní design a musím uznat, že Lesapán působí majestátně. Krásný obraz je vyloženě devízou celé podívané, zběsilý střih je možná zbytečně rychlý. I přes svůj nízký rozpočet se Lesapán v pohodě vyrovná profesionálním projektům. A v našich krajích je to vyloženě příjemné zjevení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu pocta Erbenovi. Klidně to mohla být další epizodka filmové Kytice. Viděl jsem to nepolíben obsahem i komentáři a tak jsem zprvu nevěděl o co go. Alien versus hajný Robátko říkal jsem si? Ale pak jsem pochopil. jako studentský film to bylo super. Mělo to i správně hutnou atmosféru a v jednom místě jsem byl napjatější víc než u leckterého skutečného hororu. Z hlediska kvality je to srovnatelné s Ropáky troufám si tvrdit! Já se naštěstí v lese chovám slušně, přírodu mám rád a chráním jí a tak se snad na ty houby nemusím bát chodit... Dávám za 4 rohlíky. * * * * ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Film byl natočen za 10 dní a nocí v rozmezí dubna až července. Natáčelo se v severních a východních Čechách. Většina filmařů včetně herců pracovala na filmu zadarmo. (Savel)

Reklama

Reklama