Reklama

Reklama

Melanie: Dar života a smrti

  • Česko Nejnadanější dívka (festivalový název) (více)
Trailer 1

Film se odehrává v blízké budoucnosti, kdy je lidstvo téměř vyhubeno kvůli parazitické houbě, která se přenáší lidskými tekutinami. Infikovaní lidé se rychle mění v bezduché zombie, kterým se říká „hladoví“. Jedinou nadějí lidstva je malá skupina hybridních dětí druhé generace, které také patří k hladovým, ale mají schopnost myslet a učit se. Děti jsou vězněny na vojenské základně pod vedením seržanta Parkse a chodí zde i do školy, kde s nimi experimentuje doktorka Caldwellová. Hlavní učitelkou je Helen Justineauová, která zodpovídá za vzdělání dětí. Mezi dětmi vyniká nadaná dívka Melanie, která si k Helen vytvoří silné citové pouto. Když základnu přepadnou „hladoví“, Melanie uteče a spolu s ní i Helen, Caldwellová a dva přeživší vojáci, Gallagher a Dillon. Melanie má celou dobu náhubek, aby ostatní nepokousala či nesežrala. Dillon je při dalším útoku hladových zombie zabit. Skupina dojde pěšky do Londýna, kde potkává zástupy hladových. Ti je ale necítí, protože se členové skupiny namazali blokovacím gelem. Na noc se uzavřou v opuštěné laboratoři. Caldwellová prozrazuje, že hladové děti druhé generace byly objeveny jako novorozeňata poté, co zabily své matky… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (165)

vurhor 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní a skličující zombie drama. (Já vím, obvykle všechny zombařiny jsou skličující, ale tady to platí dvojnásob.) No uznejte sami, že když je hlavní hrdinka malá zombie holčička (samozřejmě speciální, kdy umí myslet i mluvit), je to poněkud bizarní. Už jen samotné vyprávění klasickýho příběhu o přežívání je pojat poněkud odlišnějším a více netradičním způsobem, než na jaký je člověk zvyklý z jiných Z. filmů. Nečekejte nějakou nadupanou akci, tenhle film více spoléhá na atmosféru. A i když se to občas trochu táhne, jedná se o zajímavý a dobrý kousek. Hudba je zde bizarní jakbysmet. Slabší 4* ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Tenhle přeživší život mezi zombií nákazou tu ještě nebyl pořádně ztvárněn za nápad určitě palec nahoru. Malá černošská holčička, které měla jednou kočičku docela ušla, ale zbytek osazenstva byl nesympatický a nebyl tam nikdo komu bych vyloženě fandil a chtěl bych, aby přežil. Samotná pointa byla taková odfláknutá až nudící a spící zombie ve stoje mi připomněly sebe na Velikonoce v 16-ti letech. Dávám 60% ()

Reklama

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Náhodou se mi dostala pod ruce kniha, moc se mi do ní nechtělo, protože mě film nijak neoslovil, ale nakonec jsem ji přečetl a dost mě bavila. Po přečtení jsem měl chuť si připomenout film, protože jsem si zněj za ty roky už skoro nic nepamatoval. Už od začátku tu máme několik rozdílu mezi knihou a filmem, ale vesměs jen drobnosti. Postupně se ty rozdíly zvětšují a ke konci je už film někde jinde. Kniha je svižná, akční, brutální a obsahuje pár lechtivých scén. Film nudí, efekty docela slabé, chybějící lechtivé scény a brutalita zamrzí, velké změny oproti knize v závěru spíše k horšímu. Škoda, že se více nedrželi předlohy. 50% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

V celku mě to bavilo, i když mi moc nesedlo obsazení (u Gemmy Arterton jsem se zhrozil, jak zestárla od doby, kdy jsem ji viděl naposledy, a to jí bylo teprve 30 tehdy - ne že by se mi někdy líbila, ale zde fakt vypadá hrozně, i kvůli tomu vytahanému svetru, který má celou dobu na sobě; zbytek castu ve mně z různých jiných důvodů nějaké valné nadšení taky nevyvolal), a ten konec mě vyloženě otrávil - přesně takto jsem nechtěl, aby to skončilo, na druhou stranu přiznávám, že je to díky tomu nepředvídatelné. Jinak efekty mi přišly kvalitní (vegetací zarostlý Londýn nemá chybu - klidně by to tak mohlo být i normálně, haha) a stejně tak masky zombíků a jejich zvuky se moc povedly. Celkově mi to přišlo jako obstojný horor, který určitě stojí za vidění, byť z hlediska žánru s ničím novým nepřichází a nevyhne se ani spoustě klišé. Mimochodem zarazil mě zde nečekaný výskyt product placementu, který bych u tohoto filmu nečekal, jakož i ty zombie dětičky, které vypadaly jako Lucie Vondráčková zde . ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film pôsobí skôr ako úvod k niečomu väčšiemu, kde by sme spoznávali nielen zopár lokácií Londýna, ale možno celú Európu, prípadne svet. Najnadanejšie dievča ale končí v podstate uzavretým koncom, kedy sa šikovne prepájajú posledné zábery s prvými sekvenciami filmu. Prečo došlo k tomu, k čomu došlo a prečo sa tak Melanie rozhodla, mi príliš zmyslu nedalo. Každopádne ide o celkom originálne poňatie zombie tematiky, ktorá je rozvedená zaujímavým smerom. Len možno vážne išlo skôr o materiál pre seriál. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (1)

  • Doktorka Caldwell (Glenn Close) ve filmu říká, že proměnu lidí v zombie má na svědomí houba Ophiocordyceps Unilateralis. Tato houba skutečně existuje a přezdívá se jí „zombie houba“. Avšak nenapadá člověka, nýbrž blanokřídlý hmyz. Především pak mravence rodu Camponotus. (efenberger)

Reklama

Reklama