Reklama

Reklama

Nous ne vieillirons pas ensemble

  • Itálie L'amante giovane
Trailer

Obsahy(1)

Režisér Jean (Jean Yanne) je ženatý s Francoise (Macha Méril), ale už léta častěji bydlí u své stabilní milenky Catherine (Marlène Jobert). Když má jet natáčet na jih do Camargue, bere ji sebou, ale chová se k ní jako obvykle hrubě, dochází mezi nimi k řadě neshod, hádek, rozchodů i usmiřování. Postupně se ukazuje, že ji už Jean tolik nezajímá a – jak to leckdy bývá – právě tato skutečnost ho k Catherine znovu a znovu přitahuje. Francoise do vztahu svého muže a jeho milenky víceméně nezasahuje, věnuje se práci (často jezdí pracovně do Ruska) a ponechává to vývoji. Když Catherine uteče na venkov ke své matce, Jean zjistí, že ji potřebuje a přijede za ní, ale ukazuje se, že ona už není ochotna snášet jeho chování, ponižování a vše, co po léta přijímala. Když mu Catherine naznačí, že by mohla odejít k někomu jinému, Jean se odhodlá a nabídne jí dokonce manželství. Jak se celá situace kolem jejich vztahu vyřeší a jaká je jejich budoucnost?
Film natočil Maurice Pialat podle své vlastní autobiografické knihy (tam se ale hrdinka jmenuje Colette) a Jean Yanne za něj dostal hlavní hereckou cenu na festivalu v Cannes v roce 1972. (Peabody)

(více)

Recenze (6)

bravo1 

všechny recenze uživatele

Další Pialatova variace ambivalentních vztahů, tentokráte věnovaná tomu partnerskému. Na rozdíl od výborné vztahové studie Našim láskám tomu výrazně chyběla přesvědčivost, a to především v druhé polovině. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Osou příběhu je poměr Jeana (J. Yanne) a Catherine (M. Jobert), který se po šesti letech vzájemného života pomalu dostává na mělčinu, nicméně tento vztah je obohacen také o poměr Jeana k bývalé (a formálně nikdy nepřestávající) manželce Francoise (M. Méril). Zpočátku na první pohled necitlivý Jean - zde je nutno pochválit Pialatův výběr, ne náhodou hrál J. Yanne u Chabrola řezníka a "bestii" - se s postupem času ukazuje jako vyrovnaný protějšek oddanější a křehké Catherine. Pialat mě dokázal přesvědčit o reálnosti této vyprchávající lásky, ale stejně jako v jeho jiných filmech mi zde něco chybí. Asi to bude určitý odstup od samotného příběhu, něco, co by udělalo z tohoto jedinečného (a proto nepřevoditelného) milostného vztahu vztah méně uzavřený do svého filmového mikrokosmu (nicméně tato "uzavřenost" je Pialatem zachycena velmi dobře a pro někoho jiného to je třeba plus). Film by díky tomu místy nezaváněl česky tzv. "lartpourlartismusem". ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Neustálá tahanice mezi dvěma milenci o to, kdo bude drsnější a první se rozejde. Ihned se ale k sobě vrátí a tak to jde celý film. Hrany se obrušují, ale koukat se na to dá jen díky Marlene Jobert bez podprsenky. 55% ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Kdyby film nerežíroval Pialat, dalo by se uvažovat o jakési úchylné komedii. "Neumřeme spolu" je ale smrtelně vážná klinická črta vztahu slabošského hulváta a nerozhodné otloukané, v níž tvůrce jako obvykle bez milosti rýpe do fasády francouzského filmového šarmu, po léta vrstvené jeho kolegy. Natočeno podle režisérova autobiografického románu; zrcadlo prožitého, podívaná stejně přesvědčivá jako nepříjemná. ()

Reklama

Reklama