Reklama

Reklama

Planeta Česko

  • angličtina Planet Czechia (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Naše příroda je pestrá jako málokde na světě. Krásu a dobrodružství máme na dosah ruky – stačí se jen dobře dívat! První celovečerní film o české přírodě ukazuje díky nejmodernějším technologiím fascinující dobrodružství zvířat a rostlin žijících kolem nás zcela zblízka. Seznamte se s s tetřevem tokajícím za úsvitu, se vzácnými sysly, s nimiž na louce laškují děti, ledňáčkem prorážejícím při lovu střemhlav vodní hladinu, s lososy putujícími z českých řek do moře a zpátky nebo s užovkami v dramatickém zápase s rybí kořistí. Prožijte vzrušující výpravu za muflony, bobry, modrajícími žabáky a desítkami dalších hrdinů. Některé z nich možná ani neznáte – divočina přitom začíná hned za vašimi dveřmi! (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (182)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Myslím, že děvčata Polákova mohou být na tatínka pyšná. Dokument kratší než hodinu a půl za sebou ukrývá dlouhodobou a leckdy úmornou práci. Dalo by se vytknout mnohé, nejvíce asi chybějící logické uspořádání dokumentu. Ovšem myšlenka rozháraný dojem přebíjí. Přestože jsme naši přírodu tak hodně změnili (zničili) stále nám ukazuje svou až zázračnou sílu. Vždyť třeba já jsem chocholouše neviděl roky. Zato muflony v dole ano. Máme stále ještě kusy krásné přírody a rostliny a živočichy, jež navzdory našemu leckdy zvácenému úsilí můžeme u nás stále ještě, či znovu potkat. Pokoru autora k přírodě vystihují i "účinkující" v závěrečných titulkách. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Planetu Česko bych sice s britskými dokumenty od BBC nesrovnávala, a to nejenom z důvodu rozpočtu, ale i tak smekám klobouk dolů a uznávám, že je to jeden z nejlepších dokumentů, který kdy v Česku vznikl. Zajímavosti se na diváka chrlí od samého začátku až po konec, i když v porovnání s již zmiňovaným BBC okruh zajímavostí a informací nebyl až tak rozsáhlý. Přiznám se ale, že mi film opravdu hodně dal a změnil pohled na naši krajinu. Téměř každá informace pro mě byla zajímavou novinkou. Navíc bych ráda tvůrcům poděkovala za obsazení Kryštofa Hádka jako vypravěče, nikdo jiný by mi do dokumentu tak skvěle neseděl. Planeta Česko mě navíc překvapila i tím faktem, že se při sledování divák opravdu pobaví. Do škol bych rozhodně doporučila! :) Přece jenom jsem se ale nakonec rozhodla hodnotit "pouze" čtyřma hvězdičkama, celkově mi vstupy a záběry s Mariánem Polákem přišly rušivé - jako bychom se nedívali na dokument, ale jeho "film o filmu" a sice chápu, že jej převážně natočil pro své dcery, ale nemyslím si, že by to bylo natolik důležité, aby nakonec film vyzněl tak, že je Planeta Česko právě jenom pro ně a že ostatní diváci vlastně nejsou vůbec důležití ... ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Vedle několika ohrožených a vzácných druhů nám Planeta Česko představí také jeden druh bohužel nadmíru přemnožený. Tím je ublížený zamindrákovaný český chlapík. Marketing filmu umně klame, protože dokument namísto přírody a živočichů v Čechách pojednává spíš o Čechách a českém chlapíkovi, který dokumentuje přírodu. Takže ho hrozně sere, že nějací cizáci přišli dávno před ním s projekty jako Zázračná planeta a tím jemu vyfoukli slávu. Taky se dozvíme, že ho na FAMU všichni měli za pošuka, co točí na starý černobílý materiál záběry doma u rybníka, a jeho dcery mu pro jeho vášeň neprojevují dostatečnou úctu. Ale jak víme z následného úspěchu Plenety Česko v kinech, všechno má happy end, protože borec natočil biják, kterým všem vytřel zrak, zabrnkal na strunu jak eko liberálům tak knedlíkovým nacionalistům, vydělal ranec peněz a ještě ukázal jaký je to super táta. Vedle toho film obsahuje taky některé hodně hezké záběry zvířat a pár diskutabilně zjednodušujících trivií vydávaných za ekologii. Jen ty repetetivní záběry na kopulující zvířata z toho celého dělají ještě o chlup bizarnější podívanou. Nemohla by vyjít speciální edice, kde bude fakt jen ta příroda a volitelný přírodovědecký komentář místo egocentrických řečí autora, které paradoxně zpřítomňují, že jemu ve skutečnosti o přírodu jde teprve na druhém místě až po uznání pro něj samého? ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku musím pochválit Mariána Poláka za výtečný nápad. Filmovat přírodu u nás mimo lesy i v městské krajině mě nadchlo. Je pozoruhodné sledovat ptáky v dolech, hlodavce na sídlištích a ryby v našich ne úplně čistých řekách. K dalším velkým plusům patří to, že se nesnaží vyvolávat nějaké rozbroje a ekologicky působit za každou cenu. Není třeba poukazovat na znečištění, to si dokážeme uvědomit sami. Řemeslně se dokument povedl také a vytýkal bych jen necelistvý "příběh" a časté přeskakování od jednoho k druhému. Přes tuto drobnou výtku dávám silné čtyři hvězdy a budu se těšit na případná pokračování. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Přírodovědné dokumenty mě uspávají a informace z odborného komentáře mi jsou vždy jedním uchem tam a druhým uchem ven. To asi Planeta Česko těžko změní. Nicméně mám radost, že někdo natočil první celovečerní dokument o české přírodě, že chtěl ukázat zvířata i na ne zrovna obvyklých místech (sídliště, nádraží) a že dokument obdařil i svou malou osobní rovinou, díky které to celé má i nějaký příběh. Pan Martín Polák má mé sympatie a já si tedy dovolím trochu nadhodnocovat. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Před oficiální českou premiérou proběhla premiéra na Jihlavském dokumentárním FF 25. října 2017. (Varan)
  • Podle slov režiséra Mariána Poláka trávil ve stanu na jediném místě kvůli pořízení záběrů až 20 hodin. (Jaroslaf)
  • K filmu existuje ještě druhý scénář, který je zpracovaný jako hraný film. (MTHRFCKR)

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama