Reklama

Reklama

VOD (1)

Ve městě Blaviken přivítají Geralta nepřátelští obyvatelé a mazaný mág. Království Nilfgaard se rozhodne dobýt Cintru a Ciri vidí, jak se její svět začíná hroutit. (Netflix)

Recenze (145)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Páčila sa mi celková pochmúrnosť. Drsnosť ma paradoxne skôr rušila, bola miestami zbytočne explicitná (do parádnej, ale bohužiaľ veľmi krátkej pouličnej rúbanice sa hodila, ale inde ani nie). Henry Cavill fajn, ale prekvapivo dosť... neviditeľný? Náznaky toho, že nepôjde len o osamelého vyvrheľa, ale o politicko-vojnové pletky ma neskutočne nudili. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Recenzia na vyžiadanie. /Videné 2x/ “Have you ever heard of the curse of the black sun?” („Počul si niekedy o kliatbe čierneho slnka?“) Hneď prvá časť sa vedie v modernom duchu, čo najostrejších nadávok a scén. Energická hudba, boj, krv a nenávisť. S dnešnou dostupnou technológiou je možné tak vierohodne reprodukovať násilie, že vyzerá doslova realisticky. Preto sa bojím, že nastala tá doba, kde sú diváci voči násiliu na plátne doslova rezistentní. Nemôžem si pomôcť, stále počujem ako sa Henry Cavill snaží imitovať hlas Douga Cockla z herných série Zaklínača. Geralta už zo začiatku zobrazujú spoločensky aj výzorovo ako posledného „stokára“ na okraji spoločnosti. Sme na 12. minúte časti, a tvorcovia skáču minimálne o 80 rokov dopredu v knižnej dejovej línii, kde je už Ciri takmer tínedžerka na porovnanie s časom, kedy sa udial masaker v Blavikene. (Áno, na jednej strane museli poukázať od začiatku, kam sa bude uberať spoločný príbeh Ciri a Geralta). Takéto dejové skoky doslova mätú neznalého diváka Witchera. Roztrasená kamera je dnes bohužiaľ v móde, k úprimnosti, tejto časti by omnoho viac prospelo, ak by sa tvorcovia zamerali len na zábery zo statívu. Miestami ma tento spôsob záberov rušil, kde bola atmosféra scén psychologicky horká a vážna. Viac ako polovica replík z dielu nezodpovedá z lexikónového hľadiska danej doby- príliš veľa moderných fráz na fantasy- stredovek. Jeden z tých lepších rozhovorov ponúkajú tvorcovia medzi Stregoborom a Geraltom (odkrýva sa záludnosť čarodeja a deduktívne schopnosti zaklínača). Jednoznačne najlepšou scénou (tempom, strihom, zábermi, réžiou, efektami), je záverečný súboj v Blavikene, kde Geralt dostal svoju nie veľmi obľúbenú prezývku “The Butcher of Blaviken”. Z môjho subjektívneho postrehu bola veľmi dobrá voľba sympatická herečka Emma Appleton v úlohe Renfri (v spôsobe hrania tejto herečky môžete presne očakávať navonok milú a pohľadnú dámu, zvnútra psychicky chorú a zvrátenú beštiu). Renfri je dôkazom toho, že ako spoločnosť dokáže zničiť človeka. Rázne a dynamické herectvo Jodhi May v podaní kráľovnej Calanthé náramne pomohlo tejto postave. Jedným zo znakov dobrých hercov je to, že dokážu intuitívne svojím nadaním posunúť postavu niekam ďalej, aj bez pomoci vedúcich tvorcov. Takmer vždy 1. časti sú ako pomaly sa rozbiehajúci motor 30 ročného auta, a tento toho nie je výnimkou. “Pretty ballads hides bastard´s truth”. 1* navyše za masaker v Blavikene, ten ma nadchol. /45%/ ()

Reklama

WathanajX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznávám, že jsem kdysi tuhle počítačovou hru milovala. Bohužel jsem se ale nedostala více ke knižní předloze. Žánrem je mi tento seriál velice blízký, a i když nejsem nikterak spokojená s výběrem hlavní postavy, přesto jsem to musela vidět. Také bych ráda sama nějak zhodnotila tohoto nového konkurenta Hry o trůny. Klady: Atmosféra je tajuplná správně temná a prostředí dokonalé od krajiny až po město. A i když to hned na začátku nerada přiznávám, i Henry Cavill se zatím jeví jako jedna z těch lepších voleb. Zaklínač je přesně takový nemilosrdný zabiják, jak ho známe ze hry a zatím na veškeré bojové scény je opravdu radost pohledět. Tady je znát náročná příprava a ta se rozhodně vyplatila. Dialogy až na maličkosti ujdou. Zápory: A máme to tu hned na začátku. Nevěděla jsem, jestli jen špatně vidím, nebo je ta příšera opravdu tak umělá. CGI efekty tady udělaly pěkných pár kotrmelců, a to je opravdu škoda. Kde se stala chyba těžko říct, ale vážně mi to občas nepřipadalo jako efekty, na který by v dnešní době měli být tvůrci hrdí. Co považuji za další mínus je vhození diváka do někomu naprosto neznámého světa a nechat ho ať si zkusí si v tom udělat pořádek sám. Ne tak takhle to u mě bohužel nefungovalo. První díl mi přišel jako šílený přeplácaný chaos zatím nedávající valný smysl. Postavy přicházejí a odcházejí, aniž bychom se o nich vůbec něco mohli dozvědět, a to je dost velká škoda. Uvidíme co dál… Hodnocení: (slabší 4*) za slušnou atmosféru a bojové scény ()

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uprostřed série bych to možná hodnotil za 4*, ale na rozjezd to neni zrovna silnej díl - začít tim že na diváka bez kontextu hodim 3 nesouvisející příběhový linky bez jakéhokoliv kontextu nebo úvodu, vůbec nepředstavim ten svět - jako nevim jestli bych se orientoval, kdybych neznal knížky. Plus teda mi tu vadí nějaké "řemeslné" věci jako nehorázný množství close-up záběrů, při kterejch si člověk nemůže ani vychutnat scénu jako celek atp., ale o tom asi spíš pozdějc v komentáři k celýmu seriálu. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chtěl jsem Zaklínači od Netflixu dát upřímnou šanci a neuvrhnout se do kolotoče porovnáváni a poukazováni na rozdíly. Přesto si nějake poznámky neodpustím. Hlavně mě irituje fakt, že Geraltova linka se v knihách udála dlouho předtím, než se Ciri vůbec narodila. Navíc fakt, že se začína Lesser Evil, čímž se ukazuje, že na chronologii světa se bude dost kašlat a potvrzuje to, že holt nepůjde o žádnou adaptaci knih, nýbrž o velmi volnou inspiraci. Geraltova linka je zjednodušená, zrychlená a osekaná o děj i postavy, ale drží si dobrou atmosféru i hlavní motivy povídky. Navíc boj byl natočený vážně povedeně. Za to linka Ciri byla hrozná bída. I bez porovnáváni s knihami se jedná o jednoduchou a rádoby vyhrocenou událost, kde herecké výkony jsou při nejlepším průměrné a emoce či drama zde vyloženě chybí. No start to není nejhorší, ale k chválení je tam toho příliš málo. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (14)

  • Původně měl Geralt (Henry Cavill) při závěrečném souboji na sobě svou zaklínačskou zbroj, zatímco ve finální verzi měl jen košili. (Geralt z Rivie)
  • Postava fojta (něco jako starosta nebo rychtář) je oproti knižní předloze ze seriálu zcela vynechána a nahrazena jeho dcerou Marilkou (Mia McKenna-Bruce). (Geralt z Rivie)

Reklama

Reklama