Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K rázovitému valašskému dědovi (František Segrado) přijíždějí na prázdniny vnoučci (Anička Čtvrtníčková a Jáchym Dimov) z Prahy. Zaneprázdnění rodiče (D. Suchařípa a P. Hřebíčková) vysílají děti v dobrém úmyslu změnit jejich virtuální svět internetu, mobilů a tabletů. Na Valašské vesnici totiž vše funguje trošku jinak. Ne, že by tu nebyl signál, ale Ti Valaši zkrátka žijí tak trochu jinak, po svém. Navíc pokud na půdě dědovy chaloupky naleznete zapomenutý poklad, který začne zajímat i zbytek vesnice, máte rázem jízdenku na tajemnou exkurzi historií starého Valašska od jara až do zimy. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

Může být film totálně o hovně? Ale fakt totálně... Může. Jmenuje se Děda. Za bezmála dvě hodiny se v něm nestane lautr, ale lautr nic. Tu prázdnotu navíc ztvární lidé, kteří jsou na tom s herectvím asi tak jako vy nebo já. Štěky Bolka Polívky a Petra Čtvrtníčka nepočítám. Napadají mě dva důvody, proč to vzniklo: 1. Z lásky k Valašsku, 2. Za účelem propagace Zetoru. Tohle by ale mělo být v Obsahu. Určitě bych si pak rozmyslel, jestli na to mám koukat. Moje úprava úvodního textu: K dědovi (František Segrado) žijícímu na Valašsku přijíždějí na prázdniny vnoučci (Anička a Jáchym) z Prahy. Rodiče (Suchařípa a Hřebíčková) si skutečně potřebují odfouknout, jinak by ke starému alkoholikovi děti jistě nepouštěli. Správně tuší, že se děti budou na vesnici nudit, a že jim to děda neusnadní, ale nedá se svítit. Děda ovšem překvapí. Dětem slíbí promyšlenou celoprázdninovou hru. Za tím účelem jim sebere tablety. Hra se sice neuskuteční, děti ale na půdě najdou staré dopisy. Mohou si číst například o tom, jak chodili kdysi místní zemědělci sklízet pole. A vykutálený děda může courat po hospodě. Záběr na Beskydy. The End. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

1* za pokus o pseudoumelecké zábery pre film určený Tv čumilom, inak ďalší slabý odvar toho čo za komunistickej kinematografie fungovalo a keďže tvorcovia s ničím novým nevedia prísť, zoberú si to staré, pomiešajú to z novými technológiami a pozerá to aj tak generácia čo kukala tie staré filmy. Že vás to baví nakrúcať podobné splašky. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to takový, no... Asi takhle, na jednu stranu se mi líbila krásná kamera a funkční poetická pohodová atmosféra vesnice, taky jsem se u toho moc nenudil a byl to příjemně strávený čas, jenže na tu druhou stranu to jde odnikud nikam, herecké výkony většinou za moc nestojí (hlavně děcka přehrávají), Polívka tu v podstatě nemá co hrát a role Čtvrtníčka je tu natolik mimo, že je neopodstatnitelná, chování dětí je naprosto nerealistické, nerealistické dialogy, zvuk je místy mizerný a když ho hudba přeřve (což se děje u čtení dopisů), tak rozumím tak každé třetí slovo a vůbec ta "dějová" linka s historickými dopisy je taky úplně o ničem a zbytečná (SPOILER pokud teda závěr neměl být jakože reinkarnace, ale to asi hodně fantazíruji KONEC SPOILERU), tajemství zelených dveří taky nepřinese nic zajímavého - ačkoli, nečekané to bylo, ale to jen proto, že ta "pointa" je úplně nahodilá - a teoreticky to ani nemuselo mít scénář. Dva lidi to napsali, tři (!!) zrežírovali a je to na tom znát, protože chvíli se to tváří jako komedie, pak zase jako poeticko-historický film, pak je z toho jenom poetický film, pak zase reklama na Valašsko... Takové krapet nekonzistentní mi to přijde, i když je jasné, o co se tvůrci snažili a je i vidět, že do toho dali srdce. A ono to na tom je hodně znát, ale stejně tomu chybí nějaký pořádný ksicht nebo aspoň jednoduchá dějová linka. Jestli je to fakt jen od Valachů pro Valachy, tak to nejsem schopný docenit, jelikož já Valašsku byl nejblíž když jsem byl ve Zlíně, každopádně pro mě to je další zajímavý pokus o český poetický film (kterých je tady sakra málo), který ale bohužel má taky dost mínusů, takže nadšený z něj být bohužel nemůžu. Proto ho tak ohodnotím průměrně, možná fakt lehoulince nadprůměrně, ale to u mě na počtu celých hvězdiček stejně moc nezmění. Btw, režisérské duo Gerlíková-Novotný ze všech těch historických scén udělali celý film jménem Tehdy spolu, trvá 75 minut, jsou v něm úplně ty stejné záběry, taky je to o Valašských tradicích, ale dějově je to o něčem jiném, aspoň co si pamatuji. Vskutku zajímavé využití recyklace záběrů... 3* ()

Realmond 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není špatný, ale je takový zmatený, jednak je tam hlavní dějová linka kolem dětí a jejich dědy a pak tam jsou prostřihy na záběry které poukazují na tradice na Valašsku, které jsou samozřejmě zajímavé, alě někdy trochu otravné. Spíš by se hodili uplně do jiného filmu, který by byl čistě o tradicích. Takhle to působí dost zmateně. Podle mě za to může spoustu režisérů, jako kdyby každý chtěl dělat trochu jiný film a pak z toho vzniklo tohle. Zajímavé jsou i scény s Bolkem Polívkou. Celý film by měl být taky kratší, protože 112 min. je na tenhle film až dost. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* tento rodinný film beru jako snahu autorů a jejich přátel vzdát hold svému valašskému původu a kořenům. Lehce edukační formou a vtipem prezentují své tradice a svým typickým nářečím předávají svým potomkům a dalším generacím. Prostě úzkoprofilový lidový odpočinkový film, kde herecké výkony neurazí ani zvlášť nenadchnou a pro ty, co nemají k Valašsku vztah tak mu nic moc nedají. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • V historické části je ve filmu ukázána jen pětina hrubého materiálu. Z něj již vzniká i hodinový dokumentární film o starém životě na Valašsku. (Mejlaprod)

Reklama

Reklama