Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Ludvík Otomar Karel XII. zrozený Vznešený je velmi spjatý se svou milující maminkou, královnou Ludmilou. Jenže Ludvík je princ už poněkud přerostlý, je mu 39 let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinu života se poflakuje po přepychovém zámku a přilehlých oborách. Moudrý král Radomil mu proto připraví nečekaný dárek – princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře Hudrovala se má vydat do světa, aby poznal, co je život a snad konečně dospěl. Na velké dobrodružné cestě ho čekají věci, o kterých zatím jen četl v knihách. Potká mocného čaroděje, zlé čarodějnice, ducha i samotnou paní Smrt... a možná najde i lásku svého života. Co na to všechno řekne maminka? A bude spokojený otec král? (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (326)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zvláštní poetický a současně trochu hororový počin  1)  rozhodně nelze označit za pohádku, přinejmenším ne za pohádku běžnou či obvyklou. Divák v rozpacích, který si jen s obtížemi vytváří vlastní názor, si může přečíst přesvědčivé pětihvězdičkové adorační komentáře a zkombinovat je s neméně přesvědčivými odpadovými hodnoceními. Asi bude poněkud zmaten, jako jsem i já._____ 2)  Určitě zaujme atmosféra a dialogy, které nepůsobí hloupě._____ 3)  Překvapí ze záhrobí promlouvající Josef Kemr v podobě posvátného dubu, troškoidní čarodějnice i operní árie._____ 4)  Nějak jsem nepobral závěrečnou pointu, ani vlastně celý příběh s duchem._____ 5)  Režisér, scenárista, autor hudby, zpěvák, výtvarník a producent 44letý (v roce výroby filmu 2021) Jan Budař (princ) vytvořil nesporně originální dílo, které se právem setkává u diváků s kontroverzním přijetím._____ 6)  Zajímavý koment: Adramelech (odpad). ()

PBLead 

všechny recenze uživatele

Problem tohoto filmu proste je, ze to neni pohadka. Je to spis drama s pohadkovymi rysy. Film je spis pro dospele. Zajimave zpracovany vztah rodicu a ditete, hlavne syn a matka. Rovnez vztah ke smrti a lasce jinych. Pekna kamera, vizualizace sveta smrti pusobiva. Jedine, co se mi nelibilo, byly sislajici carodejnice. Jeste davam palec nahoru, ze na konci nebyla svatba, ale “jen” polibek. ()

Reklama

Lyli 

všechny recenze uživatele

Ten pocit, když si pustíš v tv pohádku, která podle popisu bude zábavná a zasměješ se….a ta chvíle, kdy zjistíš, že to je existenciální pouť přerostlého panice. Víte, kvůli tomuhle se nemusím dívat na tv, naprosto stačí mrknout na seznamku, pánové. Sranec a další důkaz, že některé sny by měly zůstat jen v éteru. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí filmu jsme byli rádi, že jsme na něj nešli do kina s prckem. Ale aspoň bychom jej dokoukali napoprvé, protože doma jsme s tím měli problém. Začátek byl nadějný, místy vtipný. Poté ale přešel do temné psychedelické roviny. Hutný závěr byl příliš těžký ke konzumaci. Pohádka se drží tradičního schématu, nalezneme lásku, ponaučení i moudrost. Ovšem forma zvítězila nad obsahem. Více pro dospělé, než pro děti. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Do kina jsem šel na Prince Mamánka se střízlivým očekáváním a po projekci jsem odcházel mile překvapen. V sále mě překvapilo množství dětí, protože jsem tušil, že nepůjde primárně o pohádku určenou pro malé publikum - a měl jsem pravdu. Prince Mamánka si užijí především odrostlejší diváci, kteří budou ochotni tolerovat Budařův styl vyprávění. Při sledování mi na mysli vytanuly jiné žánrové filmy - zejména Hodinářův učeň (kvůli symbolice života a hlavně smrti), ale i takový Hvězdný prach (kvůli čarodějnicím, které byly sice až nepěkně "troškovitě" ukvičené, na druhou stranu ale měly nevídaný "background story"). Celkově se mi na filmu líbilo množství nápadů, které divák nevidí v každé (tuzemské) pohádce - ať už šlo o mluvící prastarý dub, oběšence majícího strach ze Smrti, či quest v "říši mrtvých". Zaujal mě též rámcový příběh s hrobařem, který nakonec vstoupil do ústředního děje. Rovněž musím pochválit audiovizuální zpracování snímku - od nádherných exteriérů, přes pěkné kostýmy (snad jen Ondřej Vetchý mohl dostat kostým, který by lépe "lichotil" jeho fotbalovým nohám do O) a masky, až k líbivému hudebnímu doprovodu. V neposlední řadě chválím přesné herecké obsazení - rád jsem viděl po letech Janu Nagyovou, která zestárla s grácií. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (15)

  • Režisér se dlouho marně snažil získat kontakt na herečku Janu Nagyovou (Ludmila), nakonec se mu to podařilo až přes její dceru a prostřednictvím Instagramu. (raininface)
  • Kromě originální filmové hudby Jana Budaře zní v pohádce i několik známých melodií vážné hudby: Árie „Nessun Dorma“ z Pucciniho opery „Turandot“, árie „É lucevan le strela“ z Pucciniho opery „Tosca“, „Tanec komediantů“ od Bedřicha Smetany, 2. věta (Jaro) ze Čtvero ročních období Antonia Vivaldiho, Allegro z koncertu č. 3 Es dur pro lesní roh W. A. Mozarta. (HonzaBez)

Reklama

Reklama