Reklama

Reklama

Favoritka

  • Velká Británie The Favourite (více)
Trailer 3

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů. Její jedinou oporou v životě je lady Sarah (Rachel Weisz) a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí. Podcenila jen svou sestřenici Abigail (Emma Stone), která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky. Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (423)

emma53 

všechny recenze uživatele

Asi bych měla normálně připomínky k tak zvláštnímu a originálnímu zpracování, ale já byla fascinovaná výkony všech tří děvčat natolik, že to jako přehlédnu. Byl to skutečný koncert. Emmu a Rachel každý už zná velmi dobře a já připojím i Olivii, kterou znám mimo jiné z krimiseriálu Broadchurch, kde byla také výborná. Tady byla ovšem skvostná a naprosto perfektně hrála neduživou, morálně zkaženou a nerozhodnou královnu Annu. Ještě se mně moc líbila královská zahrada a interiéry sídla, kde se vše odehrávalo. Yorgos má ode mě první čtyřku, ale zásluhu na tom mají asi opravdu herecké výkony dámské trojky. Ale ta pokleslá morálka a líčení tehdejší doby….ufff. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Yorgos Debilos dokonale přeťal anglický sexappeal. V osmi kapitolách zobrazuje královský dvůr hned z několika úhlů (kamerového) pohledu. A vydatně se ukájí. Fuj, na tuhle uměleckou onanii nejsem stavěný, a děsí mě, že by si nějaký filmař v budoucím roce napsal historickou fresku maskulinního typu, v níž si tři muži před večeří i po ní v královských komnatách vykouří navzájem šašky, pak to pošlou akademikům, kteří okamžitě film ocení v patnácti kategoriích, včetně nejlepší výron semene s myškami v lahvích od utopenců. Yorgos Debilos neumí vůbec režírovat, tedy pro širší publikum. Švenknout kamerou by zvládlo i prase v chlévě, ještě si vzal na svoji obvyklou perverzní obsesi i nízkou dávku svých obvyklých medikamentů, takže se krotil v odhalování genitálií, tudíž nechutný maník si v jedné nepochopitelné scéně bimbase decentně zakrývá rukou a Emma Stone ví kudy z nudy, tak si divák zatipuje, jaký objem má její decentně odhalené poprsí, jen nám osvětlovač zrovna na její bujnost moc neposvítil a inkriminovaný záběr je schoulen v přítmí. Ženský herecký trojlístek je unikátní a bez něj si film nedovedu představit. Emma Stone, Rachel Weisz a Olivia Colman předvádějí to nejlepší z ženských hereckých aristokratických kruhů a celku dodávají dráždivost lesbického vztahu a jedině díky nim jsem film vydržel až do konce. Ehm, KONEC, ten je ze všeho nejhorší. Psychotropní látky patrně vyprchaly z režisérova organismu neplánovaně předčasně a nezáživně pojatý příběh z 18. století je zakončen rozplizlým záběrem na skotačivé jostomiué kvávičky. Och, jak debilní. 4/10 ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Lidská manipulace v ukázkově dokonalé filmařině. Všechny tři ženský postavy předvádí mistrovský výkony, jen bych trošku polemizoval zda Olivia má hlavní roli, protože od tý doby co vleze do děje Emma má většinu času na plátně ona a je to rozkoš sledovat tu její manipulativní svini. Tam některé scény jsou díky hereckým výkonům neuvěřitelně silný a zatímco Emča do toho dáva takovou tu ženskou cílenost. Olivia hraje způsobem, kterýmu říkám nezapomenutelný minimalismus a když se tyhle dvě postavy střetnou ve společných scénách, tak jsem si vysloveně vychutnával každou sekundu před plátnem. Postava Sarah byla zase krásná kombinace chladné dominance a touze mít moc s klasickou ženskou touhou milovat, tedy v jejím případě svým jedinečně sobeckým způsobem. Některý scény jako Anino nasazovaní jezdeckého munduru čistě v hudebně-obrazovém provedení jsou fakt luxusní. Film, vůbec disponuje mimořádně kvalitním OST i výpravou, ze které kamera vytříská maximum. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Škriepenie medzi Emmou Stone a Rachel Weisz ma bavilo sledovať celé dve hodiny a záverečná scéna, ktorá poukázala na individuálne peklá jednotlivých hrdiniek, stála naozaj za to. Favoritka má ale slabší rozbeh a chvíľu mi trvalo, než som pristúpil na hru režiséra a pochopil, že symbolická dráma prevažuje nad komédiou. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Navdory tomu, o jakou ulítlou volovinu jde, je to dost možná nejrealističtější vykreslení života na hradech a zámcích vůbec. Aspoň já bych tomu teda věřil, že tenkrát se nosily tak velké sukně proto, že pod nima neustále někdo byl. Film trpí syndromem české hokejové reprezentace; slibný úvod, ospalý prostředek a závěr z povinnosti. Emča s Rachel mě celou dobu držely nad vodou, ovšem scénu, která měla potenciál přilákat další kámošky hvězdičky, bohužel nikdo nenatočil... (Vancouver, Kanada) ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Premena kostýmov je príznačná pre postavu Abigail. Podľa toho, čo má práve na sebe, v tej ktorej scéne, sa dá identifikovať, ako si zrovna počína. Čo sa týka kostýmov pre Lady Sarah (Rachel Weisz), tam bola zvolená cesta provokácie, lebo nie je nič príťažlivejšie než obliecť ženu do typicky mužského odevu, hlavne bojového. (Biopler)
  • Sandy Powell pracovala ako kostymérka na tomto filme a zároveň tiež na filme Návrat Mary Poppins (2018). Mala šťastie, pretože obe natáčania prebiehali v susediacich štúdiách v Pinewoode. Oba filmy jej následne vyniesli nomináciu na Oscara. (Astonko)

Související novinky

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

30.09.2022

Řecký režisér Yorgos Lanthimos (Zabití posvátného jelena, Humr) se po úspěchu Favoritky na mnohých světových oceněních v originální tvorbě jen tak nezastavuje. Aktuálně je v postprodukci jeho další… (více)

Black Widow nabírá posily

Black Widow nabírá posily

05.04.2019

Sólovka Black Widow se Scarlett Johansson (Avengers: Infinity War) v hlavní roli pádí rychle kupředu a film obsadil dalších několik herců. Dříve spekulovaná Emma Watson (Kráska a zvíře) je bohužel… (více)

Režisér Favoritky oznámil příští film

Režisér Favoritky oznámil příští film

23.02.2019

Je klidně možné, že za pár dní už budeme psát režisér oscarové Favoritky, prozatím má ale Yorgos Lanthimos (Humr, Zabití posvátného jelena) na krku pouze cenu BAFTA za nejlepší film, neproměněnou… (více)

Reklama

Reklama