Reklama

Reklama

Bestie

  • USA The Beast (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rota Ruských T-55 zrovná afgánsku dedinu zo zemou, práve keď sú všetci mudžahídski bojovníci mimo dediny a rusi nemajú v ceste väčší odpor. Po príchode bojovníkov do dediny na čele s predstaviteľom Sandokana (Kabir Bedi) sa rozhodnú tanky prenasledovať. Pre ich veľké potešenie posledný z tankov, tank veliteľa roty odbočí nesprávnym smerom. Mudžahídi posilnený vierou v zničenie tanku ruským RPG sú mu neustále v pätách. (andykovac)

(více)

Recenze (89)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že film jako je tento bych přehlédl. No... nepřehlédl. Po pár minutách mi došlo, že jsem ho už kdysi viděl. Má totiž několik momentů, na které se nezapomíná. Co bylo ale celkem nové je vnímání postav a jejich chování. Rusové už nejsou super padouši a Afghánci ultra chudinky. Je to víc o vnímání jednotlivců. Každý tábor má své vyřachané magory... film působí jako celek zatraceně dobře natočený. Armáda se chová jako armáda. Vše působí přirozeně a věrohodně. Každý krok má nějaký důvod (krom těch co dělají vyřachanci). Prakticky pořád se něco děje a musím uznat, že mě překvapilo jak tank může být důležitým "hercem". ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já osobně mám trošku se sovětskejma tankistama v Afgánu problém. Buď mě a nebo scénaristovi něco uniklo, protože jsem nechopil, proč rusáčkové nenavázali radiové spojení buď se zbylou tankovou kolonou a nebo nepožádali základnu o leteckou podporu, když viděli, že za nima peláší grupička vousatejch. A i kdyby, několikrát viděli, že vousatý jsou řádově v jednotkách, to by fakt byl pro vycvičený vojáky s takovou střeleckou převahou takovej problém je sejmout ? Je patrný, že film dělali amíci, takže z rusáků udělali jen utíkající vojensky nemyslící maso, je to trapný, ale už jsem si zvyk, že pro amíků existuje jen jediná armáda, která ovládá strategickou obranu a to ta jejich. I přes poměrně velkou kritiku však hodnotím Bestii docela kladně neboť jasně ukazuje, že na všech válčících stranách existujou ti dobří a ti špatní. Samozřejmě čím víc se stává situace sovětů složitá a čím víc se začíná velitel tanku projevovat jako ultrakretén, tím víc se film odklání od válčení a přiklání k psychičnu, což bylo jen a jen dobře. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Film je najzaujímavejší predovšetkým tým, že si berie na mušku vojnu v Afganistane z pohľadu sovietskych vojakov i Mudžahedínov. Napriek tomu, že Sovieti sú so svojimi ničivými tankami oné beštie, divák drukuje aj im. Z hercov upútal George Dzundza v roli svojského veliteľa sovietskej posádky. Vo vedľajšej roli je možné vidieť aj "Sandokana" Bediho. Akcia v kamenistej púšti je fajn a aj tempo je slušivé, aj keď kratšia stopáž by nebola odveci. Rečové bariéry medzi Afgáncami a Sovietmi sú až príliš jednoducho zbortené, ale veta "Ty - RPG - kabum - tank" je bombová. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Pár vět bych k tomu měl. Nejprve si uvědomme rok vzniku, pak si všimněme vlaječky u názvu filmu a můžeme si domyslet, jak asi budou obě zúčastněné strany zobrazeny. To je ale důsledek doby, že v konfliktu nejsou sami Amíci, nehodlám to tvůrcům vyčítat, ani není důvod. Horší je další důsledek doby a ten už odstranit šel. Stereotypizování. Šílenej sovětskej velitel, opileckej sovětskej voják, co by radši pil menstruační krev své sestry smísenou se spermatem bratra a kapkou alkoholu nežli vodu, nemyslící muslimští rebelové, co buď vidí jenom pomstu nebo Alláha nebo zlato a nebo nic. Zbytečný. Nedotaženej je i konec filmu, kdy se stane, co se stát musí naprosto bez invence, odfláklej jak oběd ve školní jídelně. Jenže tohle všechno mínusoidní je mi taky celkem ukradený, protože film má svý důvody pro palce nahoru, za který stojí jej vidět. Zaprvé vynikající úvod se vší brutalitou a nemilosrdenstvím k čemuž se vážou i dvě originální a v pozitivním smyslu slova brutální scény - pásy tanku a nohy (nejen úvod, ale zároveň pointa o osudovosti a takovém tom volání do lesa a kopání jam) a taky granát pod hlavou. Biblický metafory jsou spíš tvůrčně-masturbační a nevzbuzují emoce. Zajímavější je vůbec základní myšlenka filmu. V podstatě se jedná o vylepšenou verzi Vinnetoua s tím, že hlavní postava je Old Shatterhand a všechno by se vyvíjelo i obdobně, kdyby tenhle ruský Mirek Dušín nestudoval namísto technický školy filozofii. Dokáže tudíž uvažovat meta a uvědomuje si, že Bestie není tank (i když je), ani sovětský velitel/armáda/svaz (i když je), nebo fanatická část mudžahedínů (taky jsou), ale....na to přijde každý i beze mě. Formálně taky všechno klape, minimalistický přístup mám rád, to, že tvůrci upozaďují hraní herců, aby perverzně zlidštěli tank, který film táhne, je super nápad, exteriéry nádherný. A hlavně Bestie velmi překvapivě vůbec nenudí. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Správně drsnej a špinavej válečnej film pojednávající o malé skupince tankistů v nemilosrdném prostředí prašného a vyprahlého Afghánistánu. Začátek filmu je vyloženě odpornej (obsahově, nikoli kvalitativně), postupem času z filmu malinko čiší lehce zidealizovaný scenáristický konstrukt, ale tvůrcům budiž ke cti maximální nečernobílost a snaha o co nejsyrovější nasnímání. Důvodem je samozřejmě určitě to, že ve filmu nevystupuje americká armáda (patriotismus se nekoná), nýbrž se jedná o snímek z rusko-afghánské války. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Tanky T-55 vo filme boli izraelskej modifikácie, ktoré Izrael ukoristil počas rôznych vojen v minulosti iným arabským armádam. Tie dokonca neskôr zažili aj skutočné boje v rukách Izraelu, najmä počas Jomkipurskej vojny v roku 1973. (Real Tom Hardy)
  • Slová, ktoré vyslovujú povstalci, Badal a Nanawatai znamenajú pomsta a zľutovanie. (beso74)
  • Vojenský konzultant pre filmárov Dale Dye uviedol, že nákup tankov od IDF "vybavil" počas popíjania drinkov v hoteli v Tel Avive. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama