Reklama

Reklama

Bestie

  • USA The Beast (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Rota Ruských T-55 zrovná afgánsku dedinu zo zemou, práve keď sú všetci mudžahídski bojovníci mimo dediny a rusi nemajú v ceste väčší odpor. Po príchode bojovníkov do dediny na čele s predstaviteľom Sandokana (Kabir Bedi) sa rozhodnú tanky prenasledovať. Pre ich veľké potešenie posledný z tankov, tank veliteľa roty odbočí nesprávnym smerom. Mudžahídi posilnený vierou v zničenie tanku ruským RPG sú mu neustále v pätách. (andykovac)

(více)

Recenze (89)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný válečný film. Úplně cítíte vedro, prach a žízeň, kterou ty Rusáci zažívaj. Píšou se 80. léta, takže mudžáhedíni jsou klaďasové, ale hlavní hrdina je překvapivě Rusák. Nejikoničtější postava je ale sovětský velitel tanku ze staré školy. Nezná kompromisy a tanky ničil ve Stalingradu už v osmi letech. Není to žádná komická karikatura Rusa, ale fakt tvrdej chlap odkojenej válkou. I když mu hrabalo, tak jsem jeho odhodlání obdivoval. Režie je perfektní. Celé je to takové ponuré s velkým důrazem na nemilosrdnou, pustou krajinu. Hudba je taktéž skvělá. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já osobně mám trošku se sovětskejma tankistama v Afgánu problém. Buď mě a nebo scénaristovi něco uniklo, protože jsem nechopil, proč rusáčkové nenavázali radiové spojení buď se zbylou tankovou kolonou a nebo nepožádali základnu o leteckou podporu, když viděli, že za nima peláší grupička vousatejch. A i kdyby, několikrát viděli, že vousatý jsou řádově v jednotkách, to by fakt byl pro vycvičený vojáky s takovou střeleckou převahou takovej problém je sejmout ? Je patrný, že film dělali amíci, takže z rusáků udělali jen utíkající vojensky nemyslící maso, je to trapný, ale už jsem si zvyk, že pro amíků existuje jen jediná armáda, která ovládá strategickou obranu a to ta jejich. I přes poměrně velkou kritiku však hodnotím Bestii docela kladně neboť jasně ukazuje, že na všech válčících stranách existujou ti dobří a ti špatní. Samozřejmě čím víc se stává situace sovětů složitá a čím víc se začíná velitel tanku projevovat jako ultrakretén, tím víc se film odklání od válčení a přiklání k psychičnu, což bylo jen a jen dobře. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Otřesná výpověď jedné z mnoha válečných dramat nesmyslné války. "Válka je vůl" volá do světa hudební skupina Synkopy 61, a má jistě pravdu. Opravdu drsný film znázorňující zvěrstva války, při kterém vám v jistém okamžiku (vlastním tělem bránil průjezd tanku) ztuhne krev v žilách. Jasný důkaz, že kvalitní film s jistým poselstvím, pro lidi celého světa se dá natočit i bez megalomanských finančních rozpočtů, pouze s inteligentní hlavou a několika průměrnými herci a jedním tankem. "Napsal si někdo, na starej kůl, prostinkej nápis, válka je vůl. Před kůlem stojím, čepici smekám, v očích mám slzy a pak si klekám. Modlím se za ty, kteří ten kůl, nevidí a nečtou, že válka je vůl." .... tolik Synkopy 61. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že film jako je tento bych přehlédl. No... nepřehlédl. Po pár minutách mi došlo, že jsem ho už kdysi viděl. Má totiž několik momentů, na které se nezapomíná. Co bylo ale celkem nové je vnímání postav a jejich chování. Rusové už nejsou super padouši a Afghánci ultra chudinky. Je to víc o vnímání jednotlivců. Každý tábor má své vyřachané magory... film působí jako celek zatraceně dobře natočený. Armáda se chová jako armáda. Vše působí přirozeně a věrohodně. Každý krok má nějaký důvod (krom těch co dělají vyřachanci). Prakticky pořád se něco děje a musím uznat, že mě překvapilo jak tank může být důležitým "hercem". ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Nemohu být dobrým vojákem, ve špatné válce " Pro mne zase jeden z válečných filmů o jejichž existenci jsem dodnedávna neměl ani tušení. Je to skvělé komorní drama. Osádku tanku, která zmasakrovala afghánskou vesnici pronásleduje skupina mudžahedýnů. Tank je navíc poškozen, bez rádiového spojení a ke všemu osádka nesouhlasí s názory a způsobem velení velitele tanku. Spíše než nějaké širší pojetí Rusko-Afghánského konfliktu zde sledujeme několika denní epizodku jednoho zbloudilého tanku uprostřed nepřátelského prostředí. Nepřátelského nejen z důvodu přítomnosti jak stín pohybujících se povstalců, ale i z hlediska drsné vyprahlé hornaté pustiny... Lehce mi vadila jen jedna věc, - rychlý názorový obrat jednoho ze členů osádky T55 a méně uvěřitelný závěr. A čekal jsem, že se zde bude mluvit Rusky. Tankisté hovoří anglicky a Tálibové svým jazykem. Ale to je jen detail. Rozhodně se jedná o další ze skvostů proti-válečných snímků z Afghánu a může se směle řadit po bok 9Th Rotě a dalším. Rozhodně doporučuji vidět! * * * * ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie prebiehalo výhradne v Izraeli, a to počas apríla 1987. (Real Tom Hardy)
  • Tanky T-55 vo filme boli izraelskej modifikácie, ktoré Izrael ukoristil počas rôznych vojen v minulosti iným arabským armádam. Tie dokonca neskôr zažili aj skutočné boje v rukách Izraelu, najmä počas Jomkipurskej vojny v roku 1973. (Real Tom Hardy)
  • Slová, ktoré vyslovujú povstalci, Badal a Nanawatai znamenajú pomsta a zľutovanie. (beso74)

Reklama

Reklama