Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer 1
USA, 2017, 93 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Sofia Coppola

Předloha:

Thomas Cullinan (kniha)

Scénář:

Sofia Coppola, Irene Kamp (původní scénář) (více)

Hudba:

Laura Karpman
(další profese)

Dusno až k zalknutí. Tak lze nejlépe charakterizovat atmosféru v izolované dívčí internátní škole, kde se znenadání objeví muž. Jediný široko daleko. Za zdmi izolované dívčí školy zuří americká občanská válka, ale její studentky a učitelky probíhající konflikt neberou na vědomí. Dokud nezaklepe na jejich dveře. Těžce zraněného nepřátelského důstojníka Johna McBurneyho (Colin Farrell) se ujmou v aktu křesťanského milosrdenství, aby ho, hned jak se trochu postaví na nohy, vydaly „svým" vojákům jako válečného zajatce. Jenže John si postupně omotá kolem prstu nejen mladičké studentky v čele s krásnou Alicií (Elle Fanning), ale i jejich staropanenskou učitelku Edwinu (Kirsten Dunst) a především ředitelku školy (Nicole Kidman). Ve všech se díky němu probouzejí emoce, které ještě nebo už dlouho nezažily. O to jsou ničivější a nebezpečnější, protože John si neuvědomuje, že se ocitl uprostřed bitvy, která je strašlivější než všechny boje probíhající války. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (210)

Vědma 

všechny recenze uživatele

Chápu vlažná hodnocení, ale já na tomto filmu neshledávám žádnou chybu. To co Sofia chtěla filmem říci, řekla podle mě dokonale. Absence hudby, barev - vizuál jemně kolorované sépiové fotografie a zdrženlivé jižanské krásky ve světlých šatech - a pod povrchem láva. Nikol Kidman se vrátila z Cold Mountain v roli jemné, ale silné ženy (odvaha je dělat v danou chvíli co je třeba) a Elle Faning se našla zase v roli malé kurvičky. Ne Oklamaný, ale Oklamané. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ředitelka, učitelka, žákyně. A všechny by si klidně nechaly zvednout sukni od zraněného vojáka nepřátelské strany. V Americe totiž vrcholí občanská válka a na dívčím „internátu“ na samotě uprostřed panenské přírody je jeho přítomnost velkým pozdvižením. Kdysi oslavovaná Sofia Coppola si napsala i scénář, nic dějově košatého ovšem nečekejte. Zakázané pokušení je nadhozeno, ale hlouběji s ním pracováno rozhodně není. Napětí i gradace jsou mdlé, postavy se chovají zvláštně (Farrell až nepochopitelně), příliš se o nich nedozvíme. Sexuální pnutí je znát, každá z žen či dívek na to jde po svém, až se díky tomu dozvíme, jaké vlastnosti je provázejí, ovlivňují, proměňují. Nepotřebuji přepálené emoce, ale nějak bych to jednoduše rozpumpoval. Finální zvrat je (nepřekvapivě) nestrhující. Coppola možná rozumí ženské duši, ale na cenu za režii z festivalu v Cannes to úplně není. A myslím, že s přidanou hodnotou ze svých začátků, jak bych si přál, se už nikdy nevrátí. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hezké obrázky a pokud jde o osazenstvo a celkovou atmosféru dívčího ústavu, tak nemohu mít námitek. Líbila se mi i ta jemná paseka, kterou svým příchodem způsobil unionistický voják a casting na čele s Kidmankou neměl chybu. Jenže marná sláva, z mého pohledu to bylo úplně o ničem. Místo nějaké stupňující se řevnivosti mezi děvčaty, které si voják vodí na provázku, přišlo.........co vlastně přišlo? Spíš mi připadalo, že Coppola se do nějakých složitějších psychologických hrátek bála šlápnout a tak přešla rovnou ke zvratu, který měl jasně vytyčené koleje. A to je docela škoda. Kouknout se na to dalo, ale dějová absence je tady až příliš znatelná. 50% ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Som si istá, že na papieri pôsobí príbeh veľmi zaujímavo, miestami určite aj desivo no Coppole sa podaril presný opak. Asi hodinu som sledovala pár slečiniek, ich mená si vôbec nepamätám - iba viem, že jedna z nich bola Nicole a druhá Mary Jane zo Spidermana. Je tu osobitá atmosféra, dopĺňaná rovnako osobitou hudbou, s týmto režisérka nemá problém. S plynutím deja je to ale príšerné. Je tu vysoké riziko, že než sa dostanete k vytúženému zvratu, zaspíte. A je to škoda, pretože konflikt medzi vzrušenými dievčatami, ženami a jediným mužom v dome vôbec nie je zlý. Oh, takmer by som zabudla spomenúť Farrella a má to svoj dôvod - inak skvelý herec tu vôbec nedostal šancu vyniknúť. Taká šedivá myška medzi historickými drámami. O nič neprídete, ak ju prehliadnete, na druhej strane úplná strata času to tiež nie je... ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Úvodní popisek a trailer navodily dojem, že se jedná o trochu jiný film. Kohout Colin se sedmi slepičkama, které by měly na sebe žárlit a potom se domluvit, jak oddělat typický prototyp chlapa, který by se nejraději rozdal všem ženám. "Vždyt ženský, já vás mám rád všechny!!" Asi takhle nějak by to znělo v současné době. Jenže představa se minula účinkem, takže z toho vzniklo utahané nic s uťafnutým koncem. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (14)

  • Herečka Nicole Kidman sa počas prípravy na rolu Marthy naučila ako obväzovať rany, dokonca tiež vyšívať. (classic)
  • Strihačka filmu Sarah Flack robila zábery za pochodu, strihala už počas nakrúcania. (classic)

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Reklama

Reklama