Reklama

Reklama

The 39 Steps

Trailer

Obsahy(1)

Kanadský turista (Robert Donat) je v Londýne krivo obvinený z vraždy a tak musí prchať pred FBI a zároveň pracovať na dokázaní svojej neviny. Na úteku stretáva krásnu blondýnku (Madeleine Carroll)... Mysteriózny thriller s odleskom komédie a romance. (POMO)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Matty 

všechny recenze uživatele

Modelový útěkářský thriller, anebo temnější screwball komedie? Rozhodně film, který z rané Hitchcovy tvorby nejnápadněji předjímá North by Northwest. Oproti němu jsme zde lépe informováni o ústředním zločinu/MacGuffinu a namísto řešení nezodpovězených otázek si můžeme vychutnávat hladkost, s jakou na sebe jednotlivé scény navazují a zajišťují tak nepřetržitý pohyb vpřed. Neustále se střídají prostředí a objevují nové postavy, lišící se povahou i národností (Kanaďan, Angličané, Skoti). K výraznému zpomalení dochází teprve vinou několika delších vysvětlujících dialogů ve druhé půlce. Oproti pozdější Hitchcockově tvorbě je ve 39 stupních zjevná větší otevřenost (menší sofistikovanost, chcete-li). Hitchův smysl pro humor (černý) nebo jeho názor na něžné pohlaví (zrádné potvory) a venkov (zaostalí balíci) netřeba hledat výhradně mezi řádky. Díky parodii proslovů, jež svou prázdnotu maskují vzleností, nechybí ani špetka politické satiry, která v režisérově tvorbě není tak obvyklá. 80% Zajímavé komentáře: Sarkastic, NinadeL ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

4+. Mirne chaoticky spionsky film spise komedialniho strihu, odehravajici se na uzemi Skotska. Myslim si, ze se asi shodnu s vetsinou kdyz naznacim, ze Hitchcock pozdeji natocil mnohem lepsi kousky...ale 86 minut utece jako voda a The 39 Steps urcite pobavi priznivce cb filmu. A navic je tam krasna a zabavna Madeleine Carroll... :-) ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Nechtěl bych být v kůži toho, kdo od filmu vyžaduje zápletku založenou na logickém vývoji. Hitchcocka tohle nikdy příliš nezajímalo, většinou točil zábavné a atmosferické snímky, které si kladli jediný cíl - divák se nesměl nudit. Proto není překvapením, že se děj "The 39 Steps" odvíjí pouze prostřednictvím mnoha náhod, přičemž tím nejdůležitějším zůstává pouze a jenom zběsilé tempo, v jehož rámci si Hitch klidně dovolí vystřihnout několik podstatných scén. Poznávacím znamením je rovněž vtip, mimořádně působivý zejména tehdy, sledujeme-li slovní výměny mezi nedobrovolně připoutanými uprchlíky. 8/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Majstrovské dielko takmer po všetkých stránkach! Hitchcock sa vrhol do znamenitého thrilleru, vôbec jedného z prvých, s mikroskopickou presnosťou, akoby ho počas natáčania viedla akási vyššia sila. Všetko stojí na minimalistickej, jednoduchej krimi zápletke, ktorá však svoju neskutočne lišiacku pointu využíva pre maximálne naakumulovanie diváckej pozornosti a spokojnosti. Bez možnosti kopírovania scén nám Hitch udáva pravidlá hry, ktorým som sa bezmocne podriadil a jediné, čo som na konci filmu ľutoval bolo, že tak rýchlo skončil. Originálne scény, ktorých využitie dodnes patrí k samozrejmostiam vo filmovom priemysle, slovné prestrelky medzi ústrednou dvojicou mali iskru a iskrenie medzi nimi som zaznamenal taktiež. Čo tam po nejakých logických nejasnostiach v konaní, či mierne unesenom hraní hlavných hercov. Vidieť film v tridsiatych rokoch, žasnem a onemený odchádzam z kina. 90%. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z radu tých Hitchových filmov, na ktorých sa podpísal rok vzniku a nepatria medzi nadčasové diela. Hoci tempo je skutočne svižné a stopáž akurátna, nemôžem odpustiť tú nelogickosť a deravý scenár. 39 Steps je pre mňa zaujímavá a nenudiaca, celkom príjemná historická exkurzia na jedno pozretie, ktorá ľahko zapadne v porovnaní s najväčšími peckami Maestra. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (10)

  • Hitchcock si pronajal 62 ovcí, aby scéna na skotských vřesovištích působila realističtěji. Ty však způsobily chaos a spásly část dekorací. (Sinecod)
  • Režisér Alfred Hitchcock se ve filmu objeví asi po sedmi minutách jako muž, který vyházuje smetí zatímco okolo něj běží Richard a Annabella z kabaretu. (Kulmon)
  • Postava pana Memoryho (Wylie Watson) vychází z Hitchcockových vzpomínek z mládí. Předobrazem byla postava jistého pana Dartase, kterého Hitchcock potkal v Londýně. (ČSFD)

Reklama

Reklama