Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I vo svojom druhom hranom filme, príbehu dvojice romantických tulákov, zostáva režisér Ivan Vojnár verný téme ľudí z okraja spoločnosti, outsiderom a ich spoločnému údelu vykorenenosti a často i zmareného života. Zaháľač a opilec s bohémskymi sklonmi Rufus sa zoznámi s predavačkou v bazáre Kateřinou a má s ňou dieťa Malého Rufusa. Jeho kamarát Čerčil, ktorý ma tiež tuláctvo v krvi, sa zamiluje do omnoho mladšej Gréty a má s ňou dcérku Malú Grétu. Zatiaľ čo vzťahy rodičov sa rozbijú, vzťah ich detí vznikne, až keď sú obaja dospelí. A zdá sa, že tulácke deti, ktoré zdedili mnohé od svojich otcov, majú nádej... Dej sa odohráva v rozmedzí zhruba dvadsiatich rokov. Režisér zámerne abstrahuje od konkrétneho popisu doby a zrieka sa i vonkajších znakov starnutia dospelých hrdinov. Zároveň film bohato štrukturalizuje. Rámcom je rozprávanie Malej Gréty, ktorá ide vlakom navštíviť Malého Rufusa do väzenia. Vnútorným komentárom obohacujú rozprávanie i Rufus a Kateřina. Zaradené sú aj Rufusove písané denníkové záznamy. Kľúčovým bodom je voľba "dejiska", teda Ústí nad Labem a jeho okolia. Práve v zachytení reality priemyslového mesta a vo vierohodnosti pohybu postáv v surovej skutočnosti tkvie hlavná sila snímky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

Filmpub.cz (Jan Lipšanský)

"Lesní chodci nejsou špatný film - výtvarnou stylistikou, upřímností drsné výpovědi a poukázáním na problémy, před nimiž většinou zavíráme oči určitě patří mezi nadprůměrné projekty. Na druhé straně téma bezdomovců patří v nejen evropské kinematografii k tak provařeným tématům, že ani na festivalech…"

Filmweb.cz (Kateřina Grosmanová)

"Lesní chodci se řadí mezi nízkorozpočtové snímky, určené spíše pro náročnějšího diváka, který dokáže ocenit filmovou stránku celého díla. Autentické výpovědi hlavních aktérů, poklidné tempo vyprávění i časté prolínání časových rovin to vše tu působí velmi konzistentně. Všichni herci - především…" více

Kinema.sk (Eva Sládková)

"Čo Čech, to filozof - hovorieva sa občas a presvedčí nás o tom aj najnovší film režiséra Ivana Vojnára Lesní chodci. Hlavní protagonisti sú totiž outsideri žijúci na okraji spoločnosti, neškolení a neúspešní v živote, napriek tomu však filozofujú, zamýšľajú sa nad svetom, šťastím, osudom, dokonca…" více

Tiscali.cz (Jan Lipšanský)

"Pokud jste fanoušky špinavých a nemytých existencí, blábolících v hospodách své pábitelské nesmysly, jež nikam nevedou a pro něž samotní aktéři nic neudělají, navíc podbarvené výbornou meditativní hudbou i skvěle zvládnutou kamerou, jistě nebudete zklamáni. Navíc vás jistě nenechá klidnými…"

Reklama

Reklama