Reklama

Reklama

Někdo staví ploty, aby lidé nemohli dovnitř a někdo proto, aby nemohli ven. 50. léta, Pittsburg. Bývalý nadějný baseballový hráč Troy Maxson (Denzel Washington) se snaží zaopatřit rodinu ve světě, který mu klade jednu překážku za druhou. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (157)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle mělo být plnokrevné vrstevnaté drama, tak selhává především v nevyváženém tempu, otřesně dlouhé stopáži a faktu, že x scén by mohlo být přestříhaných do kratších segmentů, protože občas je to očistec. Pokud na to bude ale divák nahlížet jako na niternou výpoveď Denzela Washingtona o slovech, gestech a emocích, které mohly a nemusely být v jeho vlastním životě (resp. dětství), pak přece jen film nabírá trochu jinou váhu a výpovědní hodnotu. Washington přes všechnu tu slovní vatu a zbytečnost některých scén poměrně obšírně pojednává, či alespoň ve zkratkách naráží na poválečnou rasovou problematiku, návyky a fungování otce despoty, problémy týkající se alkoholismu, velmi silně zabředává do tématu rodinné integrity a vůbec smyslu manželského svazku jako takového a to pěkně prosím dosti nadčasovou scénáristickou formou. Nehodnotí, nekáže, pouze ukazuje a je na každém, co si z toho odnese. A těch myšlenek je vcelku dost. Jestli tohle bylo točené kvůli Oscarům, tak je to špatně. Jestli byl tohle film Denzela, a nemyslím to tak, že je v kolonce herec, nebo režisér, tak potom je to osobní satisfakce a OK. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Zaoukrouhluji nahoru jen kvůi mé lásce k divadelním konverzačkám. Uvidím, jestli časem přeci jen tu čtvrtou hvězdu nesundám, protože i já sám jsem si vědom toho, že to má zlehka přepálenou stopáž a místy to jen klouže po povrchu. Jinak herci (až na přehrávajícího Williamsona) naprosto dechberoucí. 70% ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Silné a silně ukecané (protože podle divadelní hry natočené) rodinné drama. Mohlo by být kratší a Denzelova postava toho má od života naloženo trochu moc (pobyt ve vězení i ve válce, rasistickou společnost, nesplněný sen o sportovní kariéře, starost o mentálně postiženého bratra, vysvětlování nevěry manželce a problematický vztah se oběma syny), ale právě díky své komplikovanosti a díky Denzelově výkonu fascinuje, občas až děsí a film parádně táhne. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|95%| Jedná se o ten typ žánru ukecané drama, které samozřejmě jen tak někomu nesedne. Mě to sedlo jako ulité. Podobně ukecané drama s Denzelem FLIGHT mi taktéž bravurně oslnilo. No, nyní k popisu tohoto vydařeného snímku FENCES. Hned od začátku mě to začalo bavit, Denzel Washington je pro mě naprosto skvělý herec a snad do každé role se dokáže vžít. Tohle byla jeho z nejlepších rolí, nepřehrával, uvěřitelné to bylo, prostě nemám slov. Prvních cca 30minut mě trochu z jeho žvanění bolela hlava, ale pak jsem si na to zvykl. Zaujalo mě to natolik, že mi v hlavě utkvělo dost útržků z jeho konverzací, jeho názorů, až jsem se nad tím i já osobně zamýšlel. Jeho nekompromisní konverzace s jeho mladším synem, nedokázal mu říct, že ho má rád, ale že je jeho povinnost se o něj postarat. Dále, odůvodnění jeho nevěry vysvětloval uvolnění od starostí a povinností, soužití rodiny. No, tohle je jeden z aspektů co na filmu oceňuji. Vedle Denzela tu máme snad každého, kdo zahrál na výbornou. Oba jeho synové, manželka, jeho nejlepší kamarád a i mentálně zaostalý bratr. Delší stopáž mi nevadila, i kdyby byl film o půl hodiny delší. Těším se, až si tento skvělý dramatický počin někdy zas pustím. Denzel opět exceloval a už nyní se těším na Equalizer 2! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Rodinná sága na třech lokacích, která chce být rozmáchlá tématem, délkou i poselstvím. Právě na to ale nejvíc doplácí, protože zabředává do nekonečných monologů kulometného Washingtona a atmosféru nechá diváka nasát skrze předlouhá tlachání o ničem. V nedramatických chvílích se tak zbytečně mělní jinak tíživě skvělé herecké výkony hlavní dvojice a nejvíce je na nich znát zásadní neduh filmu, tedy neschopnost překročit divadelní formu. Ten zamýšlený vybroušený příběh obyčejných lidí v obyčejné době na obyčejném místě tam někde schovaný je, ale přes odrazující prolog a vyprázdněný epilog se k němu dostávám jen velice ztěžka. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Keď sa Troy Maxson (Denzel Washington) bije so svojím synom na dvore za domom, používa baseballovú palicu. Môžete si ale všimnúť, že pri každom zábere ju drží inak. (Johnny.ARN)
  • August Wilson, autor stejnojmenné divadelní hry z roku 1983, trval na tom, že filmovou verzi musí natočit afroameričan. Režie i hlavní role se zhostil Denzel Washington, který si tímto zopakoval svou roli z obnovené hry roku 2010, za kterou získal cenu Tony, stejně tak i Viola Davis, která si rovněž zopakovala svou roli. (Spidey3)
  • Paramount Studios zvažovalo natočenie tohto filmu už v roku 1983, s Eddie Murphym. Nakoniec z toho nápadu upustili, pretože v roku 1987, keď by začalo natáčanie, bol už Murphy príliš starý. (Astonko)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama