Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Imagine dokumentaristicky a intímne nakúka do života jedného z najväčších hudobníkov modernej doby. Režisér sa snaží odpovedať na otázky bežných ľudí o tom ako "celebrita" ako Lennon v súkromí žije, čo robí keď práve nekoncertuje a pod. A darí sa mu to s nadľahčenosťou Lennonovho humoru a pomocou rozhovorov s jeho rodinou a príbuzními nám vytvára ucelený obraz o tom v akom duchu žil Lennon svoje posledné roky v Amerike. (JohnFarst)

(více)

Recenze (48)

#47 

všechny recenze uživatele

John Lennon se stal legendou, fenoménem, nesmrtelným...tento dokument zachycuje celý jeho ne příliš dlouhý život od dětství stráveného u tety, přes slavná 60. léta s Beatles až do jeho zavraždění v roce 1980 a je doplněn komentáři jeho obou manželek, synů, tety, George Martina a dalších. Je bohužel smutné, že si v tomto dokumentu na Johna nezavzpomínali i ostatní Brouci, což ale nemusí být jejich vina...třeba si to jenom Yoko nepřála...jinak ale v tomto dokumentu uvdíte to jak se Beatles dali dohromady, jak se stali slavnými, jak způsobil John rozruch v USA když prohlásil že jsou Beatles slavnější než Ježíš, jaký byl jeho vztah k oběma synům, jak se vyvíjela jeho láska s Yoko, jak spolu pořádali tiskovky v posteli a bojovali za světový mír, jak se Beatles rozpadli a jak probíhala Johnova sólová kariéra a konečně také jak veřejnost a jeho blízcí reagovali na jeho smrt...zamrzí také, když uslyšíte Johna otevřeně mluvil o tom, že by se nebránil obnovení Beatles a úplně mrazí v zádech když John někdy na podzim v 80. roce mluví o tom že na tomto světě ještě chce spoustu věcí dokončit a že doufá, že tady bude ještě hodně dlouhou dobu...co se týče hudby, v tomto snímku zazněla spousta Johnových hitů napříč celou jeho kariérou a bylo jich ještě víc než se objevilo na oficiálnim soundtracku, např. i proti-McCartnyovská píseň "How do you sleep?", jejiž společné nahrávání s G. Harrisonem je také součástí filmu. Pro Johnovy fanoušky, mezi které se každopádně počítám, je tato tragikomická biografie hudební legendy příjemnou povinností. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Samotný dokument šlo určitě ještě trochu vybrousit, ale svou roli splnil. Johna vyobrazuje jako jednoho z těch geniálních umělců uvězněných ve svém vlastním světě a s neochvějným přesvědčením, že právě jeho pohled na svět je tím nejlepším. Jeho obrovská víra v sebe sama a jeho potřeba udělat svět lepším, dokázali nadchnout davy lidí a mnohým změnit život. Na hudebního génia tohoto formátu nelze zapomenout, stejně tak jako nejde zapomenout na jeho snahu za trochu lepší a svobodnější život nás všech.. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Beatles nikdy nebyla skupina, kterou bych nějak zaslepeně poslouchal a uctíval, a přesto to nejzajímavější z tohoto dokumentu pro mě bylo to, co se týkalo skupiny. Několikrát jsem se přistihl při osobním životě Lennona, že se docela nudím a vlastně mě to moc nezajímá. Lennon nebyl typem člověka, který by mě fascinoval, nic to však nemění na tom, že je to hudební legenda, stejně jako Beatles a tenhle dokument stojí za podívání. Třeba se bude líbit víc než mě. ()

Medvedialaba 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco a pútavo spracovaný filmový dokument ponúka obraz o živote a tvorbe Johna Lennona v kontexte doby. Vykresľuje jeho povahové a citové stránky, rodinné zázemie, skladateľskú osobnosť, dotýka sa jeho vzťahu k výtvarnému umeniu, ale aj sociálnemu cíteniu, jeho otvorenosti k spoločensko-politickým udalostiam. Na pozadí príbehu Johna Lennona sa odvíja aj príbeh skupiny Beatles, vznik, vývoj, obdobie beatlemánie... Výpovede priateľov, spolupracovníkov, rodiny z rôznych uhlov pohľadov dotvárajú osobnosť Johna Lennona. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

John Lennon v istom období stratil kontakt s realitou a tento vcelku objektívny dokument to iba potvrdzuje... no jo, no - sláva (slabé slovo, pokojne sa bavme o zboštení), drogy a láska (nebeská :-) tú schopnosť majú. Čo je škoda, s triezvejším pohľadom toho mohol dokázať určite viac, či už na poli hudby alebo v spoločenskom živote. Na jeho mieste by ale takto asi dopadol každý a mnohí ešte horšie. Buď ako buď - vždy ho budem mať radšej než suchára Póla Mekakiho... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • První verze filmu trvala 24 hodin. (Morien)
  • Producenti převedli všechen materiál a nahrávky na laserové disky, spojili je v jedné databázi a pomocí počítače provádeli střih a sestavování výsledné podoby filmu. Byla to raná verze nelineárního střihu. (Morien)
  • George Martin znovu namíchal písně Beatles použité ve filmu pro šestikanálový Dolby stereo používaný v kinech. Vyjádřil se o tom, že to byla jedna z největších výzev v jeho kariéře. (Morien)

Reklama

Reklama