Reklama

Reklama

Mladý a nezkušený

  • Česko Mladý a nevinný (více)

Slavná herečka je zavražděna svým žárlivým manželem a její tělo najde na pláži hlavní hrdina. Důkazy svědčí proti němu a proto je obviněn z vraždy. Mladík se ale nevzdává - rozhodne se uniknout a vypátrat skutečného vraha. V tom mu pomáhá dcera náčelníka policie. (Rosana)

Recenze (50)

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Snad až příliš průhledný a trochu i naivní scénář, který spíše než detektivkou je romantikou, film který hodně poklidně běží až do samotného závěru, který jediný trochu vybočuje z průměru. S přihlédnutím že se dají najít i některeré rannější daleko zaživnější Hitchcockovi filmy, tento vychází jako mírný podprůměr na svou dobu ve VB, který kdyby byl natočený v dnešní době, putoval by v hodnocení ještě mnohem níže. 60%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Prívlastok mladý a neskúsený by kľudne nalepil aj na režisérsku stoličku nášho majstra Hitcha počas režírovania jedného z posledných jeho filmov z britskej éry. Jediné, čím sa dá film zaradiť do thrillerového žánru je zápletka. Ale napínavý rozhodne nie je. Dokonca kde-tu zablúdi aj k romantickej vsuvke, ale nič z toho sa neprejaví naplno. Charaktery postáv zlyhávajú niekde na pol ceste k perfektnosti, takže aj dialógy a niektoré scény (záverečný bubeník a jeho opité sólo) vyznejú občas možno trošku nechcene smiešne a komicky. Ale tak krásne prostomyseľne a naivne natočený (pôvodne plánovaný napínavý) príbeh som dávno nevidel. Dier v scenári je toľko ako jamiek na golfovom ihrisku. Naopak sa nájdu aj mnohé originálne scény (prepadnutie pôdy v baníckej chodbe, či prechod auta cez železničné priecestie). Je to síce taký malý gýč, ale točený s profesionálnym nadhľadom a a preto sa naň nemôžem dívať až s tak prísnym okom, inak by som šiel ešte nižšie, to mi verte. 60%. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pro mnohé může být překvapením, že se Hitchcock prakticky již od svých prvních samostatných kroků na stříbrném plátně prezentuje jako tvůrce pozoruhodně zralý a řemeslně až nadčasově kvalitní. To, co se může jevit jako náběh ke kýči či jako žánrové nezvládnutí thrilleru, je z větší části důsledkem tehdy stále rychlého a ani zdaleka ne dokonalého a dovršeného vývoje zvukového filmu, jemuž v roce natočení chyběly ještě dva roky do desátých narozenin. Nejlépe tato skutečnost vynikne, srovnáme-li ji v dobových kontextech na jedné straně se špičkou našeho filmu (např. PŘED MATURITOU, CESTA DO HLUBIN ŠTUDÁKOVY DUŠE, LIDÉ NA KŘE) a na straně druhé s elitou světové filmové tvorby té doby (namátkou ALEXANDER NĚVSKIJ, DIKTÁTOR, OBČAN KANE či VELKÁ ILUZE nebo i z našich zdrojů FILOSOFSKÁ HISTORIE). Zdá se, že mladý Hitchcock (v době natočení filmu mu nebylo ještě čtyřicet let) se umělecky i tematicky hledal a zcela vyloučit nelze ani předpoklad, že ve svém britském období - ještě nepoznamenán Hollywoodem - usiloval o vyniknutí mj. i v autorském hraném filmu. Buďjakbuď, příběh rodící se lásky, jehož východiskem se stává podezření z vraždy, působí věrohodným dojmem a upoutá i silnými humornými scénami v duchu proslulého černého humoru ostrovní země za lamanšským průlivem. V každém případě se jedná o dílo, jež i dnes stojí nejen za zhlédnutí, ale i za zamyšlení. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Osobně bych mezi žánry klidně přidal i komedii, protože ten film má celkem dost humorných scén. A ty jsou na tom vlastně to nejlepší, protože i přes zajímavou zápletku je úvod moc urychlený, závěr jakbysmet a prostředek filmu je tradičně slabší, jak už to u starších filmů bývá. Ale díky těm vtipným scénám (a taky kvůli tomu, že je to road movie) jsem se u toho celkem bavil a po celou dobu ani moc nenudil. Hitchcock má určitě lepší díla, ale i tohle u mě bude určitě patřit mezi ty, která se mi líbila a která bych si klidně někdy rád zopakoval. Slabé 4* ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ďalší kúsok majstra Hitcha a aký je to tentoraz neobvyklý námet, čudujsasvete o nevinnom chlapíkovi, ktorého krivo obvinia... Keď už vidíte od tohto režiséra 40. film, ktorý je stále o tom istom, už to nie je len otravné, už to doslova ide na nervy. Tu navyše je ten dej ešte oveľa naivnejší, už len ten samotný útek a samozrejme polícia a Scotland Yard boli vtedy neschopní, takže po dôkaze plášti s opaskom musí pátrať obvinený (akoby to niečo dokazovalo, keby jemu opasok nechýbal :-)). Proste pri viacerých scénach, ktoré zrejme mali byť napínavé, sa len usmejete. A ten koniec... sorry, toto je sotva priemer a nebyť mena režiséra, tak by to ani omylom nebolo v červených číslach. 50% ()

Galerie (48)

Zajímavosti (2)

  • Předlohou filmu byl stejnojmenný román Josephine Teyové a scénář napsali Charles Bennett, Edwin Greenwood, Anthony Armstrong a Alma Revilleová, která ale nebyl uvedena v titulcích. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock se ve filmu objeví ve scéně před soudní budovou. Na hlavě má čepici a v ruce drží malý fotoaparát. Je zneklidněn, protože mu ostatní lidé brání ve výhledu a on tak nemůže pořídit snímek. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno