Reklama

Reklama

Temná stránka lodní dopravy

  • Česko Zděšení pro svět aneb Skutečná cena lodní dopravy (více)
Španělsko / Francie, 2016, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Lodní doprava má také svou stinnou stránku a negativní dopad na naši planetu. Kvůli snižování nákladů lodě používají nekvalitní palivo a staré motory způsobují svým hlukem akustické znečištění... Tento dokument zachycuje vzrušující vyšetřování, které probíhá po celém světě a nahlíží do zákulisí ohromujícího byznysu, jakým je námořní přeprava. 90 % všeho, co dnes konzumujeme, přichází ze zámoří. Oceány denně křižují nákladní lodě mnohonásobně větší než Titanik, které v kontejnerech přepravují desetitisíce tun nákladu. Než se jeden kus oděvu dostane na pult vašeho obchodu, může až čtyřikrát obeplout zeměkouli! Na jeho ceně se to přesto nijak nepodepíše. Kdo ve skutečnosti platí skryté náklady spojené s pohybem zboží? Kdo nese odpovědnost za ekologické katastrofy v důsledku častých havárií a kdo umožňuje zneužívání levné pracovní síly? Zákonitosti, rizika a tajemství neregulovaného průmyslového odvětví, které je klíčem k celosvětovému hospodářství, životnímu prostředí i samotné podobě naší civilizace většinu z nás nepříjemně překvapí. Skutečná cena lodní dopravy je výjimečný thriller, který provokuje k zamyšlení. (TV Prima)

(více)

Diskuze

Leno

Leno (hodnocení, recenze)

Mohol by niekto aktualizovať, ktoré lode ( pod ktorými zástavami ) koľko ( a čoho ) " vypúšťajú " 

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

ic

Říkej si tomu jak chceš, vybrat si jeden typ znečištění je naprosto v pořádku, příště si tvůrci vyberou jiný. Dokument je naprosto v pořádku, jen někteří to nechtějí chápat, ale to je jejich problém.

ic

ic (hodnocení, recenze)

Vybrat si jeden typ znečištění z mnoha, je takzvaný cherry picking. Problém je to právě z důvodu onoho selektivního výběru. Pokud máte nějaké faktory kdy 99% z nich říká A a 1% říká B. Vyberete si jen B a zanedbat celé A a tvrdit že je to B tedy prokázáno… no je to manipulace. Zvlášť když ten jediný faktor co si vybrali není v celkovém součtu znečištění nějak důležitý, jak jsem psal mimo města není problém a rychle se rozloží. Všechno se rozhodně do jednoho dokumentu nevejde, proto by se měli zabývat právě tím důležitým.

Není možné si takto selektivně vybrat jednu drobnou část a zanedbat většinu a pak to prezentovat jako prohlášení o celku, tedy co nejvíce znečišťuje. Možných polutantů jsou stovky a proto každý typ dopravy bude v jednom z těch mnoha ten co "znečišťuje zemskou atmosféru mnohem víc než všechny automobily na světě dohromady". Jen je vždy nutné dodat že "v pouze jedné možné znečišťující látce"… a v ideálním světě bychom udělali součet všech možných nečistot co doprava produkuje na přepravu daného množství materiálu. A podle toho součtu, překvapivě, tohle tvrzení neplatí. Nebo vzít jen ty podstatné typy znečištění jako třeba CO2 a v tomto případě… také tvrzení dokumentu neplatí.

Člověk se neubrání pocitu že se tento dokument velmi manipulativním způsobem snaží z něj dělat blbce. Kolem řešení otázek znečištění atmosféry by se pracovalo mnohem snáze kdyby se k tomu vyjadřovali odbojníci ne senzacechtiví novináři kteří se drží klasického schématu "všechno je jinak, lidi budou v šoku, to udělá sledovanost".

na příspěvěk reagoval jardariha

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

ic

Jde o to, že dokumentarista si vybral jeden typ znečištění z mnoha. Je na tom něco špatně? Není, vše se nevejde do jednoho dokumentu. Dále jde o to, že lodě jezdí naprosto zbytečně, protože zboží které vozí, si dovede každý vyspělý stát vyrobit dome, tedy bez zbytečného převozu a nemusí se vozit z Číny apod. Jenže je to bohužel takto zařízeno, aby překupníci vydělávali na zboží, přičemž se nijak nepodílejí na jeho vzniku. Vždyť to vidíme u nás v republice, oděvní průmysl vyjma pár firem vpodstatě zlikvidován, potraviny se dovezou místo toho abychom si je vyrobili sami, ale pravda, ty lodě asi nevozí, je to tedy jiné téma. 

ic

ic (hodnocení, recenze)

Co to musí být za kvalitu "dokumentu" když už do obsahu si dají ten tolikrát vyvrácený nesmysl o tom že lodní doprava znečišťuje zemskou atmosféru mnohem víc než všechny automobily na světě. Jedinou studii ze které tohle tvrzení vychází si můžete v celém znění přečíst zde: https://www.researchgate.net/publication/5650440_Mortality_from_Ship_Emissions_A_Global_Assessment .
Jde pak o to že si vyberete 1 typ znečištění z těch možných mnoha set a zaměříte se jen na ten. Pak ano, ale v 99.9% možných znečištění, tak ne. Baví se čistě o oxidech síry, které jsou velmi škodlivé pokud je člověk vdechuje, ale naštěstí se rychle neutralizují při běžném vodním cyklu. Proto jsou limity nastaveny tak aby ho auta, která se pohybují ve městech, produkovala co možná nejméně. Naopak lodě, od nichž se stihnou rozložit než by je mohl někdo vdechnout, mají tyto limity nastaveny velmi benevolentně. Pokud se tedy zaměříte jen na ně, jo, stačí několik málo lodí a předčí veškerou automobilovou dopravu. Jenže znečištění nejsou jen oxidy síry. Lodě jsou samozřejmě nejekologičtější možnost předpravy takového velkého množství nákladů. Jistě ekologičtější by bylo je prostě nepřepravovat, ale z možností dopravy lodní, letecké, pozemní i železniční jsou ty lodě o velký kus nejekologičtější varianta.

na příspěvěk reagoval jardariha

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Naprostej hnus jak nám přreprava ropy a lodní doprava založená na spalování ropných produktů dokáže devastovat oeány a planetu a prmanentní hluk z lodí narušuje podmořský život. Zde je další dokument a devastaci oceánů extenzivním rybolovem. Seaspiracy https://youtu.be/1Q5CXN7soQg

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

mrickx

Ps: kdyby prodávali vymazlené kuřecí třeba i za litr, nekoupím si ho, víš proč? Jím odjakživa" vymazlené domácí". Mělo by stát podle tvého pokřiveného žebříčku cca desítku. 

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

mrickx

V podstatě je všechno úplně v pořádku!!! Jaký jsi viděl lodě je mi jedno, já viděl ty z to "tendenčního dokumentu". Jak by měl např. vypadat takový netendenční pravicový dokument? No a jako  kokot, který chce kupovat kuřecí za 80, věz, že kuřecí stojí kolem 40-50Kč,-. A jeslipak víš proč, ty rouro!  Odpovím sám. Protože svět se v prdel obrátil a jsme v totálním hajzlu. Jestlipak jsi zaregistroval, že tu máme další ekonomickou krizi? Jako pravičák s pravicovým mozkem, asi ne. Není mi jedno, jak se zachází se zvířaty, ale lidi jsou v mém hodnotovém žebříčku na vyšším stupínku, takže, pokud jsi ten dokument nepochopil, nemel voloviny o levici! Mimichodem, kupuju vepřové kolem 130,-Kč a hovězí cca za 200,-Kč kližku. V zasraných skopčáckých krámech stojí vepřové 70. Prober se!

mrickx

mrickx (hodnocení, recenze)

jardariha

v prdli seš možná ty vypisováním v diskuzích jak je všechno v prdeli. zvedni tu prdel a něco se sebou dělej. přestaň čumět na tendenční dokumenty jestli se na ně nedokážeš dívat racionálně. předpokládám že zaoceánskou loď si viděl max. v televizi. námořníka asi taky. řeš primárně věci co trápí tebe a tvé blízké a ne, že nějakej námořník nemá měsíc přístup k internetu. je to jeho volba. z povahy člověka a uspokojení potřeb nic lepšího než je tenhle způsob dopravy zboží zatím není. z ekologického hlediska jsou dnešní lodě rozhodně někde jinde než před 20, 30 lety. nedávno jsem viděl dokument greenpeace o chovu kuřat v USA. hruza, chudaci zvířata ale poptávka lidí po kuřecím je tak extrémní, že lepší způsob než hromadný chov zavřený v obrovským hangáru prostě není. se vsadím, že kdyby v krámu prodávali kuřecí z vymazlenýho chovu za osm stovek tak šáhneš po tom za osmdesát z velkochovu a tak je to bohužel se vším... peace vole

na příspěvěk reagoval jardariha, jardariha

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

mrickx

Lodě plující pod jinými vlajkami jsou největším znečišťovatelem na planetě, povolání námořník je nejrizikovější zaměstnání a ono se vlastně nic neděje? Díky takovým, jako ty, jsme tam, kde jsme. V prdeli.

na příspěvěk reagoval mrickx

mrickx

mrickx (hodnocení, recenze)

silne levicovy dokument... resi se tam proc lode plujou pod vlajkama jinych statu, jak kapitalisti vykoristujou chudaky delniky a nici zivotni prostredi. chvilema jsem mel pocit abych bych sledoval československou televizi v roce 1985.

na příspěvěk reagoval jardariha

jardariha

jardariha (hodnocení, recenze)

Tak, jako Vančura. Těžká depka, vztek, bezmoc. Všechno, co nosím, je vpodstatě Čína. Kdyby se nechal koupit hadr Czech made, koupím ho. Taková možnost sice existuje, ale je dražšší. Za sportovní oblečení utrácím 10titisíce, protože je na míru, ale jinak nosím Čínu a Vietnam. Nic jiného mi totiž nezbývá, protože defacto ti, nabídnou odpovídající velikost. To samozřejmě v eshopu. Kamenné obchody jedou to samé v DĚTSKÉ VELIKOSTI. Dokument potvrzuje, že se vezeme do hajzlu. Pomalu, ale nezadržiteně.

Reklama

Reklama