Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

Dont 

všechny recenze uživatele

Buď už jsem na to starý, nebo je to tím, že dávám přednost pragmatičtějšímu výkladu stvoření světa. A je mi fuk, jestli to bylo nebo nebylo v souladu s křesťanským učením a jestli v tom byly nebo nebyly střípky komunistické agitky. Bylo to jako na houpačce, na skvělý fór navázala hluchá chvilka a tak pořád dokola. Tudíž zcela nadšen nejsem. Čtyři hvězdy fakt jen s odřenýma ušima… ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Neviděla jsem to jako malá, poprvé jsem tento film shlédla až v osmnácti... Možná i proto mě to vůbec nezaujalo, nebavilo a jediným světlým momentem byla píseň "Milujte se a množte se", která je skutečně chytlavá. Je mi líto, že to musím říct takhle netaktně, ale celé mi to připadalo jako biblicko-komunistická vymývárna. Nemám nic proti víře, sama se o náboženství zajímám, ač se k žádné nepřikláním, ale tohle bylo fakt moc. Svým dětem raději pustím Lady a Tramp nebo Krásku a zvíře. Jednu hvězdičku přidávám, abych byla objektivnější, protože vedle mě seděla moje malá šestiletá nevlastní sestřička a ta od toho nemohla odtrhnout oči, čož asi znamená, že dětem se to bohužel líbí... I když Werich je prostě Werich. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Někdější, prostě vypadající i vyhlížející, animovaný film mě jako menšího moc nezaujal, s odstupem času mi vzpomínky na dávné zhlédnutí začaly jedině utvrzovat, jak geniální toto dílko na svou dobu je a že si také musím velmi cenit faktu, že je z našich končin. Něco tak vymazleného a zároveň existencionálně mocného by dnes již nikdo nenatočil. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* lehce jsem si připomněl tento zvláštní, ale originální budovatelsko-náboženský rádoby muzikálový animovaný konstrukt, který se patrně v TOPce filmových skvostů může objevit jen v Česku a nejspíš i tu se drží díky sentimentalitě a vtipným komentářům Jana Wericha. Docela by mě zajímalo, zda je aspoň trochu známý ve Francii kvůli svému animátorovi. Po skoro sedmdesáti letech už trochu vyčpěl, ale stále mě docela bavil a tak jsem mu nechal možná trochu přehnané čtyři hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jako malej jsem to měl rád, ale když jsem na to dneska koukal a s hrůzou zjišťoval jaká materialistickobudovatelská agitka to je, tak jsem valil bulvy... Práce, práce, progres, řád-i stromy by měly růst hezky v lajně..Žádnej zázrak stvoření-prostě makačka s lopatama a bez práce nejsou koláče :D Jasně je nutné filtrovat to skrz nadhled, ale ví tohle ty děcka? ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Komunistický režim film zakázal z důvodu znázornění boha a rokenrolu. (fiLLthe3DD)
  • Jedná se o první celovečerní film studia Bratři v triku. (M.B)

Reklama

Reklama