Reklama

Reklama

Dobrodružství moderního umění

(seriál)
  • Česko Čas bohémy (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Čas bohémy v Paříži 1900–1945. Paříž v roce 1900 byla světová metropole. Davy lidí se tísnily v zahradách Trocadero, kolem paláců a pavilonů postavených u příležitosti světové výstavy. Oslavuje se vše nové, vynálezy, francouzská genialita. Ze salonů sálá ohromující aktivita literárního a intelektuálního života. Malíři, sochaři, spisovatelé, básníci a hudebníci ze všech koutů světa se scházejí v Paříži, v osvíceném městě, svobodnějším než kterékoliv jiné. Daleko od ruchu velkých bulvárů se probouzí vesnička Montmartre. Její dosud neznámí hrdinové obrátí dějiny umění zcela naruby. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Výborný cyklus, jehož největší předností je široký záběr (vedle výtvarného umění má největší prostor literatura, o něco menší divadlo a film - škoda jen, že stranou zůstala hudba) a hlavně důraz na zasazení všeho podstatného do souvislostí nejen v rámci uměleckého prostředí, ale i v návaznosti na dobovou společensko politickou situaci. Časté odkazy na osobní život umělců, z nichž některé můžou na první pohled působit až trochu bulvárně, se ve skutečnosti vždycky vztahují k tomu podstatnému, tedy k jejich uměleckým a občanským postojům. Kromě invenční volby výtvarného řešení animovaných pasáží musím ocenit i obrovsky bohatou škálu archivních záběrů, ať už z dobových dokumentárních, nebo hraných filmů. -------- Díly: 1) Bohéma. 1900-1906, 2) Picassova skupina. 1906-1916, 3) Paříž, světová metropole. 1916-1920, 4) Kouzelníci z Montparnasse. 1920-1930, 5) Svobodu! 1930-1939, 6) Půlnoc v Paříži. 1939-1945. -------- V titulcích seriálu uvedeno: režie Amélie Harrault & Pauline Gaillard (1.-3. díl), Amélie Harrault & Valérie Loiseleux (4.-6. díl). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Naozaj špičkový umelecký dokument. História, osobnosti, podrobnosti z tvorby aj osobného života, ale nič nudné, všetko krásne epicky podané z dobovými archívnymi zábermi a kde ich nemáme, tak netradičné ilustrácie. Veľmi silná sonda do životov umelcov ako Picasso, Apollinaire, Breton, Cocteau, Kiki a ďalší. Celý cyklus tu: https://dokumenty.tv/dobrodruzstvi-moderniho-umeni-cas-bohemy-komplet-1-6-dokument/ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vyprávění příjemně plyne a v prvních dílech je humor, protože časy od dob první světové války  se změnily vypadají směšně. Také chci poznat kabarety plné veselí a s povoleným páskem v restauraci čekající na start. Modigliani si vybíral ty nejošklivější dívky se zarudlou kůží, strhané alkoholem a neúspěchy a ty také i maloval. Jeho kamarád Satin sice nosil obnošené oblečení, ale nosí ho jako princ. Modigliani ho naučil žvýkat se zavřenou pusou, nehrabat se vidličkou v sousedově talíři, nechrápat v restauraci. Závěrečné díly ztěžknout další válkou a humor zde nenajdete. Překvapilo mě, že Dalí zprvu podporoval Hitlera. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jede to tak letem světem a přesto, že se to snaží navodit dojem, že zabíháme i do podrobností, nejsem si jistý jestli to dohromady skládá opravdu komplexní a relevantní obrázek.. :/ ()

andrii 

všechny recenze uživatele

V kavárně umělců tam je živo/t/. Tam "krásní blázni," co žízní, lapají do mysli múzy v prostoru snovém, v oparu nejen kofeinovém... ()

Reklama

Reklama