Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

Madison 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavo natočená snímka, ktorá ani chvíľu nenudí, užijete si pravé africké dobrodružstvo, sladkú romantiku, úžasný herecký výkon samoľúbej Katharine Hepburn a chvíľkové komediálne varianty v harmónii s neprajnou dobou prvej svetovej vojny. Podarený film, ktorý vám z hlavy tak rýchlo nevyšumí. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nádherná, romantická plavba po africkej rieke s dvojicou samotárov, ktorí k sebe postupne hľadajú cestu. Pri splavovaní divokých úsekov rieky K. Hepburnovej odvaha rozhodne nechýba. Po otázke na Bogarta či dokáže vyrobiť torpédo, mi nachvíľu prebehlo hlavou, že tá ženská vidí snáď do všetkého. Dnešným babám treba hodinu vysvetľovať čo to torpédo vôbec je...Film je farebný, zväčša konverzačný a takmer celý sa odohráva na lodi, ktorá nesie názov "African Queen".Hlavne romantická linka a dialógy sú dôvody prečo tento film nikdy nezostárne. Príjemne pozerateľné a nadčasové. 80%. ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Chemie mezi dvojicí Humphrey Bogart a Katharine Hepburn funguje bezvadně. Bez téhle herecké dvojice by snímek skončil asi v propadlišti dějin, ale tihle dva Africkou královnu pozvedli úplně na jiný level. Moc sympatická romantická komedie, která ze začátku docela nudí, ale po pár minutách vás v táhne do děje. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Vtipná role pro Bogarta! Slušela mu, ale raději ho mám jako oholeného elegána, který zná etiketu lépe než pan Špaček, viz. Rick Blaine v Casablance! Sice dostal Oscara a já si hodlám tvrdit, že zaslouženě, není to přesně on. Kejo kolegyně Hepburn byla pravým opakem, otravná a umíněná konzervativní britka s americkým přízvukem. A sama Kathrine se mi vůbec nelíbila, přidávala filmu tak dvacet let stáří a jiskření mezi hlavními hrdiny jsem nezaznamenal, protiklady se sice přitahují, ale jen do určíté hranice. Čas se opravdu projevil na téhle dobrodružno-romantické polokomedie, ale přesto jsem si to poměrně užil. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Tenhle film miluju. Zdánlivě nesourodá dvojice, která se ocitnula uprostřed války a Afriky na kocábce se vzletným jménem African Queen „ Máme hromady jídla, 2000 cigaret, dva soudky ginu. Můžeme tu zůstat měsíce, jestli budeme chtít. Veškeré pohodlí domova včetně tekoucí vody.“ Pro mě je, ale Africká královna nezapomenutelná především díky roli Katharine Hepburn. „ Nikdy jsem nepomyslela, že by pouhá fyzická zkušenost mohla být tak stimulující! Zažila jsem takové vzrušení dříve jen několikrát, v kázáních mého bratra“. V každém případě jsem ráda, že někoho napadlo tuhle konverzační nádheru vydat na DVD. Tak snad abychom si dali čaj o páté pane Allnute nebo vlastně drahý. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Film byl inspirací pro atrakci v Disneylandu s názvem "Jungle Cruise", podle které později vznikl celovečerní film Expedice: Džungle (2021). (HellFire)
  • Opravená loď „African Queen“, která byla použita pro natáčení filmu, kotví na ostrově Key Largo na Foridě. Je možné na ní podniknout projížďku po kanálech v Port Largu. (montimuf)

Reklama

Reklama