Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

lamps 

všechny recenze uživatele

Romantika v netradičním dobrodružném prostředí, která se skrze sladká slova a předvídatelný vývoj vztahu ústřední sympatické dvojice dokope až k velmi působivé, tragikomické kritice celosvětového válečného konfliktu. Přímočarý příběh o lásce, odhodlání a jednom velkém výbušném plánu, který se sice nestal průkopníkem ani v žánru romantickém, ani v tom protiválečném, ale stvořil si svůj vlastní neodolatelný a roztomile jednoduchý filmový svět plný překvapení a zdravých lidských emocí... 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na Africké královně je jednoznačně ústřední dvojce. Humphrey Bogart a Katharine Hepburn nemají žádnou chybu a jejich dialogy jsou skvěle napsané. Katharine má v sobě i po těch letech stále velké kouzlo jako žena i dáma zároveň. Bohužel prožitek z filmu nebyl nikterak silný. Příběh postavený na bláznivém nápadu, který se úplně náhodou stane skutečným je taková malá sci-fi, ale to by nevadilo. Film ale plyne jako proud vody v těch místech plných rákosu, kde se hlavní hrdinové ke konci filmu zaseknou. Je to velká škoda, ale opravdu příliš mě svrběl prst na ovladačce, abych zkusil, co dávají jinde... Rozhodování mezi 3 a 4 hvězdičkami nakonec převážilo dolů. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Já vím, že je to klasika, ale nemůžu si pomoct, nebavilo mě to. Ani té chemii mezi těmi dvěma jsem moc nevěřil. Makety lodi a figurky postaviček plus zadní projekce moc na zážitku nepřidaly. Vlastně nejlepší je to v tom rákosí či travinách, kdy uvíznou, tam konečně jsem o ně měl nějaký strach a vyznívalo to tím správným zoufalstvím. Na druhou stranu nejtrapnější je scéna, kde Humphrey Bogart imituje zvířata, Konec na německé lodi mi přišel už příliš neuvěřitelný a dokonce chvílemi směšný. Jinak oba herci samozřejmě se snaží, co to jde, ale možná měl být film kratší, aby byl údernější a zajímavější. Btw, by mě zajímalo, jak se jim do lodě vešlo tolik věcí, které zrovna aktuálně potřebovali cestou? ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná klasika s příchutí exotiky. O kvalitě obsazení netřeba pochybovat, zato scénář je na tom prachbídně. Což mě mrzí, jelikož John Huston je jedním z mých vůbec nejoblíbenějších filmařů a Bogart... Bogart je kapitola sama pro sebe. Za celý film se naprosto nic nestane a Africká královna tak pluje odnikud nikam. Nebýt výtečné chemie mezi ústřední dvojicí, tak nevím čím by tento snímek zaujal. A i to kouzlo mezi Bogartem a Hepburnovou je přítomno pouze v originálním znění, jelikož uječený tuzemský dabing je v případě tohoto filmu zcela k nesnesení. Za tři * je to v rámci společné tvorby Hustona a Bogarta, jinak s ohledem na ostatní filmovou tvorbu jasné čtyři hvězdy. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart jako smradlavý bezďák a Katharine Hepburn jako intenzivně nesympatická puritánka? Zajímavé výchozí pozice pro dobrodružnou romantiku na počátku druhé světové války v zapomenuté džungli. Právě postupný vývoj charakterů staví Africkou Královnu na vyšší úroveň, neb ten jinak primitivní a přímočarý příběh o nebezpečné cestě po řece za marným cílem krom toho moc manévrovacího prostoru nenabízí, a navíc i to ukrutně deus ex machina finále už dnes neprojde zdaleka tak hladce jako před sedmdesáti lety. 8/10 ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Film byl inspirací pro atrakci v Disneylandu s názvem "Jungle Cruise", podle které později vznikl celovečerní film Expedice: Džungle (2021). (HellFire)
  • "Africká královna" se během natáčení filmu potopila a musela být dvakrát vyzdvižena. (HellFire)
  • Loď, která byla použitá pro natáčení, byla postavena v roce 1912 v Anglii a sloužila Britské východoafrické společnosti v letech 1912 až 1968 k přepravě pasažérů a nákladu přes jezero Albert na hranicích Ugandy a Belgického Konga. (HellFire)

Reklama

Reklama