Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

genetique 

všechny recenze uživatele

Žiadny blesk s čistého neba neudrel a ani ja som sa nenechal zmiasť touto sladučkou perličkou vo vodách kinematografie. Príbeh je jednoduchý, pekne napísaný a ešte krajšie zahraný. Zbytočne nepreťahovaný, dokonca miestami aj pekelne napínavý, ale záverom som citovo zostal úplne chladný. Réžia a technická zdatnosť filmárov je však hodná potlesku. 80%. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Bogart je prostě neskutečný... Takovým jeho "herectvím mimochodem" si mě vždycky omotá kolem prstu, tentokrát ve skvělé kombinaci s Katherine Hepburnovou. K obrazovce mě přikovala jenom ta dvojice sama o sobě. Bohužel film podle mě nenabízí moc navíc, což mi na plné hodnocení nestačí... Ale pokoukání parádní:) ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Úžasný príbeh (miestami naivnučký) podčiarknutý bravúrnymi hereckými výkonmi Humphrey Bogarta a Katie Hepburn ... Kto by chcel študovať len postavu Rosie, tak okrem perfektného sa vžitia do postavy sa u pani Hepburnovej sa dá ukázať, koľko tvárí môže mať žena ... Pokorná a rozhorčená za organom v kostole, starostlivá v opatrovaní, smutná pri bolestbej strate milovaného blízkeho, ale na druhej strane aj panovačná takmer 5 minút po nalodení, ale i milá a láskavá pri nesmelom vyjadrení citov .... Také sú ženy !!! ... ... ... Film „Africká královna", natočený v anglické produkcí podle populární novely anglického autora C. S. Forestera, patří svým námětem mezi díla dobrodružného žánru, která sledují především účel pobavit, aniž si kladou nějaké vyšší nároky. Na rozdíl od běžných produktů tohoto typu zaujme tento film vkusem i mírou, které jen zřídka překročí přijatelnou hranici. Přispívá k tomu především režie jednoho z nejlepších amerických režisérů Johna Hustona, který opustil Hollywood a natáčí v současné době v Evropě, kde nachází příznivější podmínky pro svou práci. Film „Africká královna" byl natáčen z velké části v Africe a jeho realisace vyžadovala značné námahy i řemeslné vyspělosti. Pozoruhodné jsou především trikové snímky. Dobrou úroveň má kamera, která poměrně zdařile potlačuje nedostatky barevného systému Technicolor. Filmový přehled 21/1954 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Já vím, že je to klasika, ale nemůžu si pomoct, nebavilo mě to. Ani té chemii mezi těmi dvěma jsem moc nevěřil. Makety lodi a figurky postaviček plus zadní projekce moc na zážitku nepřidaly. Vlastně nejlepší je to v tom rákosí či travinách, kdy uvíznou, tam konečně jsem o ně měl nějaký strach a vyznívalo to tím správným zoufalstvím. Na druhou stranu nejtrapnější je scéna, kde Humphrey Bogart imituje zvířata, Konec na německé lodi mi přišel už příliš neuvěřitelný a dokonce chvílemi směšný. Jinak oba herci samozřejmě se snaží, co to jde, ale možná měl být film kratší, aby byl údernější a zajímavější. Btw, by mě zajímalo, jak se jim do lodě vešlo tolik věcí, které zrovna aktuálně potřebovali cestou? ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Díky autoritě svěřené mně císařem Vilémem II. vás prohlašuji za manžele. Pokračujte s popravou!“ Ačkoliv je zápletka známá ze starších filmů, jiskřivě vtipnou atmosféru dotváří suverénní duo Hepburn – Bogart. Filmová klasika o tom, kterak se stará panna a sestra zesnulého misionáře spojí z nouze s milovníkem ginu a kapitánem bárky zvané The African Queen. Ze slovních šarvátek nakonec vyvstane nečekaně pevná láska. Neotesaný Humphrey Bogart mi přijde o krapet lepší a po právu si vysloužil svého (ano!) jediného Oscara. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Loď, která byla použitá pro natáčení, byla postavena v roce 1912 v Anglii a sloužila Britské východoafrické společnosti v letech 1912 až 1968 k přepravě pasažérů a nákladu přes jezero Albert na hranicích Ugandy a Belgického Konga. (HellFire)
  • Humphrey Bogart (Charlie Allnutt) trval na použití umělých pijavic. John Huston to odmítl a přivedl do londýnského studia chovatele pijavic s nádrží plnou živých pijavic. Bogartovi se z nich dělalo nevolno a byl velmi vynervovaný, což byly právě emoce, které od něj Huston potřeboval. Nakonec byly na herce nasazeny umělé pijavice a na chovatelově hrudi byl natočen blízký záběr skutečné pijavice. (HellFire)
  • Loď, která byla použita pro "Africkou královnu", se původně jmenovala "S/L Livingstone". (HellFire)

Reklama

Reklama